Profitul realizat de banca italiană "UniCredit" SpA, cea mai mare din ţară, în Europa de Est va creşte cu cel puţin 15% anual, în următorii doi ani, în baza boom-ului creditelor retail, spun oficialii grupului.
Potrivit unor calcule făcute de agenţia Bloomberg, profitul impozabil realizat de "UniCredit" în estul Europei va creşte la cel puţin 2,8 miliarde de euro (3,9 miliarde de dolari) în 2007, de la 2,4 miliarde de euro în 2006.
Volumul creditelor către clienţii retail va spori cu 35% pe an, până în 2009, afirmă Debora Revoltella, economist-şef al "UniCredit" pentru regiunea est-europeană. Revoltella declară că banca nu îşi face probleme în privinţa creditelor neperformante.
"UniCredit", care are 24 de milioane de clienţi, în 20 de state din estul Europei şi centrul Asiei, a înregistrat un profit record anul trecut, după achiziţia grupului german HVB. Luna trecută, "UniCredit" a decis să plătească 4,3 miliarde de dolari ca să cumpere bănci în Kazahstan şi Ucraina. "Locuitorii fostelor ţări comuniste sunt, încă, în faza de început a utilizării creditelor bancare pentru achiziţia de case, maşini, computere şi televizoare", declară reprezentanţii grupului bancar italian.
Federico Ghizzoni, şef al diviziei poloneze a "UniCredit", susţine că "sectorul retail este, de departe, cel mai dinamic". În opinia sa, marjele de profit sunt mai bune în Europa de Est decât în vechea Europă. Ghizzoni subliniază: "Nu sunt îngrijorat în privinţa impactului creşterii dobânzilor asupra creditelor". Însă, oficialul băncii italiene arată că aceasta trebuie să fie atentă la împrumuturile ipotecare.
Preţul locuinţelor şi terenurilor a crescut cu până la 100% în cele opt ţări din estul Europei care s-au alăturat Uniunii Europene în 2004. Această creştere îi face pe investitori să creadă că "balonul" imobiliar va exploda în condiţiile în care dobânzile vor creşte, iar bănci precum "UniCredit", "Erste" şi "Société Générale" SA vor rămâne cu credite neacoperite de miliarde de dolari.
Până la finele lui 2007, "UniCredit" va avea active de 108 miliarde de euro în estul Europei, devenind cea mai mare bancă din regiune.