"UniCredit" îşi majorează capitalul cu 6,6 miliarde de euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie 2008

"UniCredit" îşi majorează capitalul cu 6,6 miliarde de euro

Banca îşi vinde deţinerea la "Generali"; Estimările pentru profitul pe acest an - modificate în scădere

"UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, a anunţat, duminică seara, că-şi va majora capitalul cu 6,6 miliarde de euro (9 miliarde de dolari­), urmărind astfel să-i calmeze pe investitori în privinţa situaţiei sale financiare.

După ce acţiunile sale au înregistrat o scădere de peste 20% la începutul săptămânii trecute, pe fondul propagării crizei financiare în Europa, "UniCredit" a convocat, duminică după-amiază, un Consiliu de Administraţie extraordinar. La această reuniune, Consiliul a aprobat lansarea unei operaţiuni de majorare de capital în valoare de 3,6 miliarde de euro pentru a putea plăti, în acţi­uni, dividendele pe exerciţiul în curs. Operaţiunea va permite evitarea plăţii acestei sume în numerar.

De asemenea, "UniCredit" va emite obligaţiuni convertibile, antrenând o altă majorare de capital, în valoare de trei miliarde de euro, destinată principalilor săi acţionari şi altor investitori instituţionali. Ambele măsuri sunt destinate consolidării fondurilor proprii ale grupului.

Acţionarii "UniCredit" urmează să se pronunţe asupra acestor măsuri în luna noiembrie.

"UniCredit" a mai anunţat că vinde 3,5% din "Assicurazioni Generali" SpA, cel mai mare asigurator din Italia. Odată cu acest anunţ, directorul executiv al băncii, Ale­ssandro Profumo, a afirmat: " este şi continuă să fie o bancă foarte puternică". Corriere della Sera informează că "UniCredit" îşi va păstra în mod indirect o cotă la "Generali", prin deţinerea de la banca de investiţii "Mediobanca" SpA - care nu va fi înstrăinată.

Potrivit spuselor lui Profumo, banca va mai renunţa doar la active din sectorul imobiliar, la unele sucursale "Capitalia" şi la acţiuni tezaurizate.

Pe de altă parte, "UniCredit" şi-a revizuit în scădere estimările privind profitul pe acest an, "în condiţiile unei pieţe deteriorate". Acum, banca italiană mizează pe un câştig pe acţiune de 0,39 euro, faţă de 0,52 euro, cât estima anterior.

Potrivit conducerii sale, "UniCredit" a subestimat severitatea crizei financiare globale. Directorul băncii a menţionat: "Am făcut unele greşeli în evaluarea scenariului de piaţă, acest lucru fiind absolut clar pentru noi. Valurile de turbulenţe, deteriorarea scenariului macroeconomic şi lipsa fără precedent de încredere în instituţiile financiare au condus la nevoia de majorare a capitalului".

Conducerea băncii mai promite că va reduce semnificativ cheltuielile. "UniCredit" a fost una dintre băncile italiene lovite puternic de criza creditelor, deoarece jumătate din veniturile sale provin din străinătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb