Românii împrumută de la bănci mai mult decât economisesc în depozite bancare, spre deosebire de bulgari sau croaţi, care îşi sporesc averea netă, din care se scad datoriile, sau de sârbi, la care această balanţă este echilibrată, arată un raport al Unicredit Group despre ţările Europei de Sud-Est. "În România, populaţia profită de perspectivele macroeconomice favorabile, în contextul procesului de convergenţă şi se împrumută pentru a-şi ridica standardul de viaţă", arată raportul Unicredit Group despre comportamentul financiar al populaţiei în Europa de Sud-Est, prezentat miercuri în cadrul conferinţelor Euromoney de la Dubrovnik, Croaţia.
În aceste condiţii, acumularea netă de avere, măsurată strict în funcţie de depozitele şi creditele de la bănci, a fost negativă în România, între 2002 şi 2006, ceea ce înseamnă că românii s-au împrumutat de la bănci mai mult decât au economisit în depozite bancare. Dintre statele din regiune, în Serbia această balanţă este echilibrată, în timp ce bulgarii şi croaţii economisesc, per total, mai mult decât se împrumută.
Principalele tendinţe identificate de către economiştii de la Unicredit în regiune sunt de îmbunătăţire a standardelor de viaţă prin consum şi de orientare a investiţiilor populaţiei către achiziţii imobiliare.