Unicredit şi-a revizuit în scădere prognoza de deficit extern al României din 2008, la 14,2% din PIB

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 aprilie 2008

Deficitul de cont curent al României s-ar putea adânci uşor ca pondere în economie, în acest an, până la 14,2% din produsul intern brut (PIB), de la 13,9% din PIB anul trecut, arată estimările revizuite ale Unicredit Ţiriac Bank, publicate ieri.

Proiecţia anterioară indica un nivel de 14,8% din PIB pentru deficitul de cont curent în 2008, însă banca şi-a îmbunătăţit prognoza pe baza aşteptărilor de creştere a PIB-ului nominal şi datorită semnalului pozitiv dat de creşterea exporturilor într-un ritm mai alert decât importurile la începutul acestui an, a precizat Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Ţiriac Bank, citat de NewsIn.

Produsul intern brut a ajuns, în 2007, la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro), sporind cu aproape 24 miliarde euro faţă de anul precedent, ca urmare a creşterii economice asociate aprecierii leului.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează, în raportul preliminar de primăvară, un PIB al României de 475 miliarde lei (133,8 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,55 lei/euro) în 2008.

Pe de altă parte, Unicredit îşi menţine estimările de creştere economică în acest an la 5,5%, ceea ce ar însemna o temperare a avansului faţă de anul trecut, când economia a crescut cu 6%.

"Estimăm o decelerare a consumului în 2008, care, având o pondere de aproximativ 50% în PIB, se va simţi foarte uşor în frânarea creşterii economice. La un nivel de 5,5%, avem o creştere semnificativă, nu e un scenariu pesimist", a mai spus Pal, explicând că un avans de peste 7% al economiei nu este sustenabil pe termen lung.

Potrivit prognozelor revizuite ale CNP, economia României ar putea creşte, în acest an, cu 6,5%.

Unicredit îşi menţine şi estimările pentru inflaţia la sfârşitul anului la 5,8%, de la un nivel de aproape 6,6% în decembrie 2007. Pentru 2009, prognoza Unicredit pentru inflaţie este de 4%, mai aproape de ţinta băncii centrale pentru anul viitor, de 3,5% plus sau minus un punct procentual.

Ca medie, analiştii de la Unicredit prevăd o accelerare a inflaţiei la 7,4% în acest an, de la 4,84% anul trecut, pentru ca apoi inflaţia medie să se calmeze la 4,6% în 2009.

Pentru cursul mediu de schimb, estimările Unicredit indică un nivel de 3,60 lei/euro în acest an. De asemenea, estimările prevăd o întărire a leului faţă de nivelul actual, până la 3,58 lei/euro la sfârşitul anului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb