"UniCredito" a pus ochii pe HVB

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai 2005

UniCredito Italiano SpA, a doua bancă din Italia după valoarea activelor, ar putea achiziţiona "HVB Group" Germania, spun surse apropiate negocierilor, citate de agenţiile de presă străine. Dacă va avea loc, tranzacţia ar fi cea mai mare din istoria sistemului bancar al Europei.

Oficialii celor două bănci nu s-au înţeles, deocamdată, în privinţa preţului afacerii, spun sursele amintite, care au dorit să-şi păstreze anonimatul. În schimb, publicaţia Wall Street Journal notează că "UniCredito" ar putea să ofere 16 miliarde de euro (20 de miliarde de dolari) în acţiuni pentru HVB - a doua bancă din Germania.

Dacă va cumpăra HVB, "UniCredito" va avea acces la o reţea de 10 milioane de clienţi în Europa de Est, regiune în care banca italiană încearcă să se extindă. HVB deţine "Bank Austria Creditanstalt" AG, care operează în 11 ţări, printre care Polonia, Bulgaria şi Ungaria. "Bank Austria" a fost achiziţionată de HVB în anul 2001.

"< UniCredito > vrea, de fapt, să ajungă la < Bank Austria >", consideră Giovanni Vietti, analist la "RAS Asset Management" din Milano. În opinia sa, sinergiile create în estul Europei printr-o asemenea achiziţie ar fi mult mai numeroase decît cele care iau naştere printr-o fuziune obişnuită, în afara graniţelor.

Purtătorul de cuvînt al HVB, Martin Roth, a refuzat să comenteze pe marginea informaţiilor privind posibila achiziţie, la fel şi reprezentanţii "UniCredito". De menţionat că, la data de 12 mai, directorul executiv al HVB, Dieter Rampl, le-a spus acţionarilor că banca este deschisă la o eventuală fuziune cu un rival european. Condiţia: această tranzacţie "să aibă sens".

HVB are o valoare de piaţă de 15,1 miliarde de euro, iar "UniCredito" de 26,4 miliarde de euro. Valoarea eventualei tranzacţii dintre cele două instituţii ar depăşi preţul de 15,2 miliarde de dolari dat, anul trecut, de "Santander Central Hispano" SA - cea mai mare bancă din Spania şi America Latină, pentru achiziţia creditorului britanic "Abbey National" Plc.

Pînă în prezent, cea mai mare achiziţie "peste graniţe" din Europa este preluarea "Mannesmann" Germania de către grupul britanic "Vodafone". Această tranzacţie a valorat 180 de miliarde de dolari, în acţiuni, şi a fost încheiată în anul 2000.

Companiile europene au fost implicate, în perioada scursă din acest an, în preluări în valoare de 375 miliarde de dolari, cu 22% mai mult decît în perioada similară din 2004, potrivit datelor Bloomberg.

Băncile franceze ar putea lansa oferte pentru HVB

Specialiştii sînt de părere că şi alte bănci şi-ar putea exprima, acum, interesul pentru banca germană HVB. Printre potenţialele instituţii financiare interesate de această achiziţie se numără "BNP Paribs", a doua bancă din Franţa, şi "Société Générale", numărul trei printre băncile franceze, spun analiştii. "O terţă parte ar putea intra în joc, în situaţia în care < UniCredito > înaintează o ofertă îmbunătăţită, respectiv care să conţină şi o parte în numerar", declară Metehan Sen, analist la "Sal. Oppenheim Jr. & Cie's".

Dacă banca germană HVB va fi cumpărată de "UniCredito", guvernatorul Băncii Italiei, Antonio Fazio, ar putea fi supus presiunilor în sensul schimbării atitudinii sale ostile faţă de ofertele instituţiilor creditoare străine "ABN Amro" şi "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" pentru "Banca Antonveneta". Astfel, ar putea avea loc prima preluare a unei bănci italiene de către un investitor străin.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb