Unii angajaţi ai Oltchim acuză conducerea şi administratorii de acte de corupţie

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 6 august 2014

Unii angajaţi ai Oltchim acuză conducerea şi administratorii de acte de corupţie

Avocatul Gheorghe Piperea: "Acuzaţiile sunt o glumă proastă"

Un grup de angajaţi ai Oltchim a acuzat conducerea şi administratorii combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea de fapte de corupţie, în perioada de insolvenţă 24 ianuarie 2013 şi până în prezent, potrivit unui document oficial sosit pe adresa redacţiei. Angajaţii susţin că, în intervalul menţionat, au fost comise o serie de acte de corupţie, respectiv subminarea economiei societăţii şi implicit a economiei naţionale, de către conducerea Oltchim, cu ştiinţa administratorilor judiciari Gheorghe Piperea (ROMINSOLV SPRL) şi Niculae Bălan (BDO Business Restructuring SPRL) şi cu aprobarea administratorului special Bogdan Stănescu.

Contactat de ziarul BURSA, avocatul Gheorghe Piperea a declarat că, dacă grupul de angajaţi este cel din jurul domnului Corneliu Cernev (n.r. liderul sindicatului Victoria din Oltchim care a fost concediat pentru abateri disciplinare), acuzaţia nu este doar falsă, artificială şi neconformă realităţii, dar şi necredibilă.

Piperea: "Oricine poate acuza pe cine vrea, dar mai trebuie şi probe"

Domnia sa ne-a precizat: "Domnul Cernev se răzbună pe toată lumea acum pentru că a fost demis disciplinar, şi nu de mine, ci de o comisie din fabrică. Până acum însă, domnul în cauză declara peste tot că e în relaţii amicale cu conducerea. Când o fi spus adevărul, când o fi fost ipocrit? Eu, cel puţin, sunt ultimul care le-ar refuza dreptul la informare salariaţilor, iar informaţiile publice pot fi comentate de toţi, inclusiv de angajaţi. În legătură cu acuzaţia de corupţie, în primul rând este o glumă proastă, mai ales când acuzaţia îmi este făcută mie. În al doilea rând, oricine poate acuza pe cine vrea, dar mai trebuie şi probe. În al treilea rând, întrucât nimeni nu m-a acuzat niciodată de vreo ilegalitate, cel care o va face abuziv şi calomnios va plăti daune morale".

Grupul de angajaţi susţine că, de la începutul intrării în insolvenţă a combinatului, au fost şi sunt promovate acţiuni ilegale de dezafectare a instalaţiilor şi activelor fără aprobarea creditorilor şi fără aprobarea judecătorului sindic, societatea aflându-se sub incidenţa legii 85/2006 (a insolvenţei). Potrivit salariaţilor, deşeurile de inox rezultate prin dezafectarea ilegală a instalaţiilor şi echipamentelor funcţionale ale combinatului sunt vândute sub cotaţia de piaţă a inoxului în beneficiul unor apropiaţi ai administratorilor sau managerilor combinatului chimic şi generează pierderi imense societăţii Oltchim.

Semnatarii sesizării au precizat: "Am atras atenţia managementului şi administratorilor asupra acestor acţiuni ilegale, dar am fost trataţi cu dispreţ şi nici la acest moment nu s-au luat măsuri de către organele în drept. Mai mult, am fost şi suntem în continuare ameninţaţi de către conducerea actuală a Oltchim şi de către administratorul Gheorghe Piperea că, dacă vom devoala presei ilegalităţile în curs, vom fi disponibilizaţi. În fapt, din combinat dispar utilaje, ba chiar secţii întregi, iar totul se face cu girul managerilor şi administratorilor care s-au perindat pe la conducerea societăţii după intrarea în insolvenţă a acesteia, imediat ce fostul manager Constantin Roibu a fost înlăturat, fiind acuzat că ar fi generat insolvenţa combinatului".

Angajaţii afirmă că administratorul judiciar Gheorghe Piperea emite puncte de vedere nesustenabile legat de eficienţa administrării în insolvenţă a combinatului Oltchim sub conducerea domniei sale, pentru a induce în eroare opinia publică în ceea ce priveşte actele de corupţie care se produc de fapt.

"Cu toate că domnul Piperea se victimizează în presă indicând că sindicatele şi angajaţii «îi vor capul» nejustificat şi lansează mesaje liniştitoare către presă şi opinia publică, dezinformând inclusiv Ministerul Economiei faţă de situaţia economică reală în care a fost adus Oltchim, devalizarea şi înfundarea în datorii a combinatului continuă", potrivit documentului citat.

Angajaţi: "Pierderile Oltchim s-au dublat în administrarea Piperea"

Cifra de afaceri a combinatului a scăzut vertiginos anul trecut, iar pierderile s-au dublat ca urmare a practicilor de devalizare a combinatului prin sistem suveică, au mai spus angajaţii Oltchim, care susţin că instalaţiile tehnologice funcţionale ale combinatului au fost dezmembrate şi vândute pe bucăţi la fier vechi.

Potrivit sursei citate, ingineriile financiare privind reevaluarea activelor societăţii în sensul scăderii valorii contabile a acestora, sub administratorul Gheorghe Piperea, aduc un prejudiciu semnificativ economiei societăţii în folosul personal al membrilor conducerii şi administratorilor.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Cum poti vorbi de subminarea economiei nationale cand 15 ani ai tacut?. Se apopie privatizarea si alegeri si trebuie reanceput scandalul?. A vorbi ,se poate, eventual de prejudicierea creditorilor.

    Sa-l acuzi pe Gheorghe Piperea de acte de coruptie, rea intentie si proasta administrare este prea de tot. Gheorghe Piperea incearca sa faca imposibiliul pentru a salva Combinatul, iar indivizii asta, in loc sa-l sprijine, deoarece este spre binele lor, nu mai stiu cum sa-l calomnieze. Greu de inteles aceasta atitudine.

    Vorba impricinatului : Mai trebuie si dovedit!

    Ce nu inteleg este minciuna , aflata la grad de cinste din partea administratorilor,: cum ar putea sa faca eficienta o companie care functioneaza la 20 % din capacitate?  

    Ar fi interesant sa ne spuna cum au reusit aceasta performanta fara precedent. Sunt de acord ca optimistul se uita la partea plina a paharului ... dar totusi...un pic de decenta moncher.... 

    Oltchim se scalda intr-un fel de negura si nesiguranta. Fara plan pe termen lung, specialisti si o minte brici nici o sansa. 

    Tot respectul pentru avocati, dar fiecare trebuie sa se ocupe de ce stie mai bine. Chimie adevarata nu se face cu avocati si nici cu ageamii.

    1. Va rog sa binevoiti a observa ca dl. Gheorghe Piperea n-a promis nimic, deci nu stiu de unde ati scos chiastia asta cu minciuni din partea administratorilor. Sa stiti ca inainte de chimie mai trebuie si management. Tot respectul pentru chimisti, fiecare cu specialitatea lui, dar fara un administrator de exceptie, asa cum este dl. Piperea, intr-adevar, nu se va putea face nimic.

    Sunt certe urmataorele aspecte petrecute in OLTCHIM (intreprindere aflata cu productia la max. 5-7% din capacitate:

    - s-au numit ila conducerea cobinatului, pe criterii politice persoane, familii si clanuri, habarniste care au distrus si bruma de OLTCHIM ramasa; 

    - s-au facut angajari de personal in perioada septembrie 2012 - ianuarie 2013, dupa intrarea in insolventa si dupa disponibilizarea a cca. 1000 de salariati - fara ca functionarea combinatului sa impuna acest lucru si fara concurs; 

    - s-au facut promovari in functie si s-au inventat posturi pe criterii de nepotisme si de apartenenta la anubite grupuri sau grupari.

    In data de 29 aprilie 2014 a avut loc sedinta Adunarii Generale Ordinara a Actionarilor din OLTCHIM.

    In cadrul acestei sedinte s-au aprobat RAPOARTELE FINANCIARE ALE OLTCHIM pentru anul 2013. 

    Si ... surpriza! In primul an de insolventa (anul 2013), sub conducerea "OVER - LORDULUI" OLTCHIM, avocatul Gheorghe Piperea s-au inregistrat pierderi fabuloase (la o functionare a OLTCHIM de maxim 7% din capacitatea de productie): 

    - de 211.132.584 EURO - conform SITUATIILOR FINANCIARE INDIVIDUALE ale OLTCHIM (intocmite de Directia Economica a OLTCHIM) sau 

    - de 211.315.584 EURO - conform RAPORTULUI AUDITORULUI FINANCIAR al OLTCHIM (intocmit de PKF FINCONTA SRL Bucuresti). 

    Retineti, asa pe scurt, in anul 2013 ... pierderi de cca. 211 MILIOANE de EURO la OLTCHIM. 

    ATENTIE! CE SPUNE PKF FINCOTA - AUDITORUL INDEPENDENT ANGAJAT DE PIPEREA:

    - "La data aprobării situaţiilor financiare consolidate, SC Oltchim SA nu avea un plan de reorganizare care să indice măsuri de redresare" - adica, Piperea nu are pana acum, la un an si 4 luni de la intrarea OLTCHIM in insolventa si preluarea acestuia in "administrare juridica" de catre ROINSOLV & BDO, un PLAN DE REORGANIZARE A OLTCHIM; 

    - "Situaţia indică existenţa unei incertitudini semnificative care ar putea pune la îndoială capacitatea SC Oltchim SA de a-şi continua activitatea" - adica FALIMENT scrie pe OLTCHIM;

    -"La data de 31 decembrie 2013, Grupul a inregistrat capitaluri proprii negative în sumă de 2,29 miliarde de lei, o pierdere contabilă aferentă exerciţiului în sumă de 947,6 milioane de lei (cca. 211 MILIOANE de EURO). 

    JAF LA OLTCHIM:

    - DATORII DE 220 MILIOANE DE EURO ACUMULATE IN PRIMUL AN DE LA REVOLUTIA USL DIN OLTCHIM (inceputa si pastorita in primele luni de M. BALAN & CLANUL COCLETILOR, CLANUL SPIRESTILOR & CLANUL CERNEVISTILOR); 

    - salarii restante de 3 luni si jumatate (sapte chenzine); 

    - cca. 1.000 de salariati ilegal DISPONIBILIZATI (pe liste initiate si intocmite de clanul CERNEVISTILOR & clanul SPIRESTILOR si clanul ADMININISTRATORILOR JUDICIARI); 

    - salarii compensatorii + avansul lunii ianuarie 2013 + CO / 2013 - neplatite disponibilizatiilor. 

    Hai sa lamurim si problema datoriilor Oltchim. Si cel mai bine este sa vorbim cu situatiile (este vorba despre acte oficiale publicate pe site-ul Oltchim) pe "masa". 

    Se vede in mod clar ca datoriile Oltchim sunt urmatoarele: 

    - la 30.09.2012 - 2.656.632.919 lei (adica - 603.780.209 EURO - la un curs EURO / lei = 4,40 lei) - datorie acumulata in 23 de ani de cand la conducerea Oltchim s-a instalat Domnul Constantin Roibu; 

    - la 30.09.2013 - 3.621.887.288 lei (adica - 823.156.202 EURO - la un curs EURO / lei = 4,40 lei). 

    Daca facem un mic calcul, vedem ca intr-un an de zile (de management Balan, Talpasanu, Spiru & co., management sustinut si promovat de Cernev), de la 30.09.2012 la 30.09.2013, s-au acumulat datorii de 219.375.993 euro (adica, 220 MILIOANE DE EURO). 

    Stimate domnule Piperea si astfel poate reusiti sa raspundeti la intrebarea de ce nu ati folosit IFRS atunci cand a fost prezentat raportul din primavara anului 2013, atunci cand ati subliniat motivele intrarii in faliment. Cum se face ca tocmai atunci cand AGA trebuia sa aprobe micsorarea capitalului social acest lucru s-a intamplat la Tribunalul din.......VRANCEA. "valoare

    cu care capitalul social al societatii s 

    diminuat 

    in temeiu 

    Sentintei nr.372/ 

    20.04.2007 

    din dosarul 

    nr.614/90/2007 

    , pronuntata de Tribunalul Vrancea," --pagina 15. Sau ce spuneti de faptul ca in continuarea firma PCC SE nu este prezentata cu 32 si ceva de procente in rapoartele dumneavoastra? Daca nici aceasta nu este o gluma buna atunci haideti sa-l auzim pe domnul Dragnea vorbind despre chimia intre el si o persoana draga persoanei sale :-). Ca dumnealui este specialist in chimie se poate observa si in revista qmagazine.ro din 04.03.2013 "Varujan Vosganian, acuzat de PDL că este „groparul Oltchim”, a declarat că în cadrul combinatului va avea loc un audit care va avea rolul de a evalua situaţia actuală a combinatului şi de a propune soluţii de redresare a acestuia. Ministrul Finanţelor a specificat că cel care se va ocupa de acest audit va fi Liviu Dragnea. 

    „Acest audit va fi coordonat de domnul Liviu Dragnea în calitatea sa de ministru al Administraţiei. Pot să vă spun că la nivelul Ministerului Economiei, după un dialog cu sindicatele pe această temă şi cu compartimentele specializate, auditul va avea în vedere, pe de o parte, stabilirea responsabilităţilor pe fiecare compartiment, apoi evaluarea personalului care există în fiecare compartiment, care este nivelul său de pregătire… urmează apoi să facem o compatibilizare pe responsabilităţile şi strategiile pe care ni le asumăm. Sunt zone în care personalul este excedentar, aşa cum sunt zone în care personalul este deficitar. Noi trebuie să găsim o modalitate de a acoperi lacunele de structură profesională”, a explicat Varujan Vosganian." Daca nici acum nu v-am facut sa zambiti inseamna cu nu sunt o bestie :-) 

    1. este vorba bineinteles de INSOLVENTA si nu FALIMENT. Imi cer scuze. De asemenea va rog sa observati faptul ca valoarea capitalului social este de aprox. 1 miliard si nu doar 34 milioane conform standardelor IFRS care au fost intrebuintate si de catre Comisia Europeana. Va multumesc pentru intelegere.

    RESPECTATI LEGILE !!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb