Uniper a respins oferta Fortum, considerând-o prea scăzută

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 noiembrie 2017

Uniper, fosta divizie de producţie de energie pe bază de combustibili fosili a grupului german E.ON, a respins oferta de preluare de 8,05 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) a companiei finlandeze de utilităţi Fortum, considerând-o prea scăzută, dar discuţiile vor continua pentru a obţine o ofertă mai bună şi mai multe angajamente privind viitorul firmei, transmite Reuters.

Uniper este îngrijorată că Fortum ar putea decide să restructureze compania şi să vândă părţi din ea, după preluare.

Oferta de 22 de euro per titlu este prea scăzută, apreciază Uniper, analiştii estimând că firma germană aşteaptă o ofertă de peste 27 de euro pe acţiune.

Oferta Fortum este inacceptabilă, deoarece nu reflectă adevărata valoare a Uniper, a afirmat directorul general al Uniper, Klaus Schaefer, subliniind că actualul preţ este de 23,80 euro per titlu.

Schaefer a anunţat că vor continua discuţiile cu Fortum, pentru a obţine o ofertă mai bună şi mai multe angajamente privind viitorul firmei. Luna viitoare, şeful Uniper se va întâlni cu directorul general al Fortum, Pekka Lundmark.

Directorul financiar al Uniper, Christopher Delbrueck, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei germane Rheinische Post, că firma va concedia până la sfârşitul anului viitor 14% din forţa sa de muncă, sau aproximativ 2.000 de angajaţi, ca parte a programului de reducere a costurilor cu 400 de milioane de euro.

Uniper a ajuns la un acord cu sindicatele privind concedierile, care vor fi realizate prin pachete compensatorii, pensionări parţiale şi la limită de vârstă, a explicat Christopher Delbrueck.

Luna trecută, Fortum a lansat oferta de 8,05 miliarde de euro pentru preluarea completă a Uniper. Fortum, controlată de stat, oferă 22 de euro (26 de dolari) pe acţiune în numerar, ceea ce ar evalua participaţia de 46,65% din acţiunile Uniper deţinute de E.ON la 3,76 miliarde de euro. Oferta Fortum reprezintă o primă de 36% faţă de preţul înregistrat de acţiunile Uniper în mai, înainte de apariţia speculaţiilor privind posibila preluare.

Dacă Fortum va ajunge la un acord cu E.ON, compania finlandeză va trebui să facă o ofertă pentru întreaga companie Uniper, în conformitate cu legislaţia germană în domeniul preluărilor de companii.

E.ON a decis să se separe de centralele sale pe bază de cărbune şi gaze naturale prin crearea diviziei Uniper în 2016, pe care ulterior a listat-o la Bursa de la Frankfurt.

Uniper, cu sediul în Dusseldorf, a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON. În schimb, grupul E.ON se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb