Un regim de scutire de viză al Uniunii Europene, care le permite cetăţenilor kosovari să călătorească în zona fără frontiere a Europei, a intrat în vigoare luni, relatează AFP.
Noul regim intrat în vigoare la miezul nopţii (duminică, ora 23:00 GMT) le permite kosovarilor să călătorească în zona Schengen fără paşaport sau viză pe perioade de până la 90 de zile într-un interval de timp de 180 de zile.
Kosovo, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, este ultima dintre cele şase ţări din Balcanii de Vest care beneficiază de un astfel de regim.
Această evoluţie este percepută de fosta provincie a Serbiei, care şi-a proclamat independenţa în 2008, drept un pas cheie către o recunoaştere deplină.
Potrivit Comisiei Europene, Kosovo a îndeplinit toate criteriile necesare pentru un regim fără vize în 2018, inclusiv gestionarea frontierelor şi a migraţiei. Dar aprobarea a fost amânată de Franţa şi Ţările de Jos, preocupate de posibilitatea unor noi valuri de migraţie, precum şi de alte cinci state membre UE (Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania). Aceste cinci ţări nu recunosc independenţa Kosovo, care şi-a prezentat cererea oficială de aderare la UE în decembrie 2022.
UE a jucat de ani de zile un rol de mediere între Kosovo şi Serbia pentru a încerca să rezolve tensiunile existente, dar nu a reuşit până acum să realizeze progrese în normalizarea relaţiilor.
Înainte ca UE să elimine regimul de vize pentru Kosovo, deţinătorii de paşapoarte kosovare puteau călători fără viză în doar 14 ţări din întreaga lume.
În ultimele luni, guvernul de la Priştina a desfăşurat o campanie de conştientizare pentru a încuraja oamenii să nu abuzeze de libertatea de a călători căutând un loc de muncă în UE.
Luni, prim-ministrul Albin Kurti, care conduce el însuşi campania, se va adresa primilor locuitori ai Kosovo care vor călători de la aeroportul din Priştina în UE fără viză.
1. Asa ca si cei din Kosovo au aceleasi facilitati de
(mesaj trimis de Opinie în data de 01.01.2024, 11:01)
Cetatenii din Kosovo au aceleasi facilitati de ...Schengem ,de la aceeasi data ca si romanii. E dovada absoluta ,in timp real ca nu migratia a tiunt (si tine ) pe loc perechea Romania Bulgaria . In Kosovo sunt retele mafiote violente ,inarmate ,absolut redutabile care se ocupa cu traficul de persoane (inclusiv rapiri de copiii si adolescenti pt sclavie sexuala ) ,trafic de arme din care au in belsug ,trafic de droguri ,tigari etc
Deci prin aceasta noua asociere la aspiratiile romano bulgare ,cancelarul din iad ( impreuna cu ceilalti ....parteneri) nu a facut decat sa extinda baza viitoarelor intimpinari si argumentari nefaste catre Consiliul Europei despre migratie ,refugiati, trafic de arme si droguri inclusiv componenta militant islamista (f puternica in Kosovo). Motivatiile adversarilor aderarii Romaniei , Bulgariei plus Kosovo la Schengen vor suna mult mai convingator si vor permite crearea unei aliante mai mare in Consiliu EU contra extinderii acestui tratat (aflat practic in mnoarte cerebrala ) . Deci in asta au constat acele negocieri grele ,de mai bine de zece ani ,pai sa l rechemati pe Hurezeanu de la post ! Imi aduc aminte cand cu aderarea la Euro (desi este mult mai dezavantajoasa si perdanta pt noi ) dar s a refuzat accesul Romaniei si Bulgariei dar a intrat Croatia !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Adi în data de 01.01.2024, 11:53)
E un mare adevăr! O "țară" de rakeți și traficanți! Pe unde se duc fac prăpăd! In Elveția sunt o rușine!