Liderii celor cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, o regiune bogată în resurse naturale, au participat vineri, la Samarkand, în Uzbekistan, la un summit cu reprezentanţi ai Uniunii Europene. Împreună, liderii Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului şi Uzbekistanului au sărbătorit apariţia unei "noi ere", promiţând un "parteneriat strategic" bazat pe "angajament reciproc" în relaţiile lor cu Uniunea Europeană, o cooperare de natură să concureze Moscova, dar şi Beijingul, relatează AFP.
Potrivit Comisiei Europene, iniţiativa "Global Gateway" ar trebui să mobilizeze investiţii de 300 de miliarde de euro până în 2027.
Promiţând să ofere o alternativă la "noile drumuri ale mătăsii" propuse de Beijing, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei de la Bruxelles, însoţită de preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat că va oferi un sprijin de 12 miliarde de euro acestor ţări.
Europa intenţionează să se implice în patru sectoare: transport, resurse naturale, energie verde şi conectivitate digitală.
"Noile drumuri ale mătăsii" este un proiect chinezesc, început în 2013, care urmăreşte să stabilească o legătură economică între China şi alte regiuni ale lumii. În special, se intenţionează strângerea legăturilor comerciale cu Asia Centrală prin intermediul unei vaste reţele de coridoare feroviare şi rutiere.
Această regiune, care este la fel de vastă ca UE, are rezerve uriaşe de materii prime, dar nu găzduieşte decât aproximativ 80 de milioane de oameni. Resursele sale naturale sunt foarte râvnite. "Ţările dumneavoastră sunt înzestrate cu resurse imense. Aceste materii prime sunt sângele viitorului economiei mondiale", a recunoscut Ursula von der Leyen.
Şavkat Mirzioev, preşedintele Republicii Uzbekistan, a subliniat "transformarea profundă şi durabilă a Asiei Centrale", care a făcut mari progrese în materie de colaborare. Prin apropierea de Uniunea Europeană, Asia Centrală, care aspiră să se prezinte ca un pol unitar după treizeci de ani de tensiuni, încearcă să obţină ceea ce puterile rusă şi chineză nu pot oferi, în special anumite tehnologii avansate.
UE, cel mai mare investitor regional (40 % din total), rămâne principalul furnizor de ajutor pentru dezvoltare în această regiune extrem de sensibilă la schimbările climatice, cu un buget de aproximativ 550 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027.
Von der Leyen a subliniat "oferta diferită" a Europei, făcând referire la promisiunea europeană de "parteneriat necondiţionat".
Cu toate acestea, China şi Rusia vor fi greu de înlăturat şi îşi consolidează influenţa asupra regiunii. Beijingul alocă împrumuturi de miliarde de dolari pentru dezvoltare şi infrastructură, în timp ce Moscova îşi accentuează legăturile istorice cu fostele republici sovietice din Asia Centrală.
Anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat indignarea faţă de iniţiativele americane şi europene de "perturbare a legăturilor comerciale, de cooperare şi culturale tradiţional strânse" între Rusia şi aceste ţări.
Pentru a facilita comunicarea cu aceste ţări fără a trece prin Rusia, Ursula Von der Leyen a subliniat, de asemenea, importanţa progreselor înregistrate în proiectul său de transport comercial rapid pe Marea Caspică, care riscă să fie blocată de nisip şi este puternic poluată. Mirzioev a subliniat provocările logistice pe care le implică stabilirea unei legături între aceste două regiuni.
În timpul summitului, subiectul drepturilor omului în aceste ţări încă foarte autoritare, cum ar fi ţara gazdă, Uzbekistan, a părut să fie lăsat deoparte. O serie de ONG-uri semnalează o deteriorare a situaţiei, denunţând încarcerarea opozanţilor şi a jurnaliştilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2025, 11:27)
Noul drum al mătăsii se va numi "Drumul U.von der Pfizer" V 1.0
2. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 05.04.2025, 11:41)
Mercosur . noua relatie cu China si cu India , cei 31 ce se unesc spre a ajuta Ucraina , integrarea Ucrainei si a rep .Moldova in UE , pozitionarea Marii Britanii si a aliatilor acesteia , unitatea tot mai mare a natiunilor europene in jurul Bruxelului,noile decizii ale lui Trump ce pun Rusia si SUA intr-o pozitie neconfortabila intreaga lume fiind acum impotriva lor , este dupa cum bine vedeti un principiu aratat in povestirile coreene ce ne arata cum politica este doar o vesnica razbunare .Cele doua mari natiuni ce au fost pina acum beneficiarele tuturor deciziilor luate dupa cel de al doilea razboi mondial pot fi acum in cel mai probabil in colaps economic si militar .Este doar inceputul a ceea ce acum trei ani a reprezentat agresiunea nefortata (atentie asta este spilul ) a rusilor in Ucraina .Cele doua natiuni „frate ” se lupta inca .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2025, 13:47)
Ce misto,
din fostele republici URSS,
vom cumpara "energie rusa rebotezata" mult mai ieftin decat cea americana,
ce smecherie slaba si transparenta,
slava Ursula Pfitzer
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2025, 13:55)
Exact asa este,
dar mai bine asa, decat sa inghetam la iarna