Uniunea Europeană şi Marea Britanie intră în bătălia de după Brexit

D.B.
Internaţional / 3 februarie 2020

Uniunea Europeană şi Marea Britanie intră în bătălia de după Brexit

Uniunea Europeană şi Regatul Unit se lansează luni în bătălia post-Brexit, afişându-şi liniile roşii ale viitoarei relaţii, care rămâne de construit prin negocieri aprige - şi deja tensionate, relatează AFP.

Cele două părţi urmează să se pună de acord asupra viitoarei arhitecturi a acestei relaţii - mai ales comerciale, nucleul dur al discuţiilor.

"Accesul la pieţele noastre va fi proporţional cu angajamentul britanicilor de a respecta un anumit nunăr de reguli", a amintit luni, la postul de radio France Inter negociatorul-şef UE Michel Barnier, subliniind că nu va exista un acord comercial dacă nu va exista un acord cu privire la pescuit.

Acesta este un avertisment direct adresat premierului Boris Johnson, care urmează să enunţe dreptul ţării sale de a se elibera de reglementările UE, potrivit unor fragmente dintr-un discurs foarte aşteptat, luni, cu privire la viziunea sa a Regatului Unit după divorţ.

"Nu este nevoie de un acord de liber-schimb care implică acceptarea reglementărilor UE în domeniul concurenţei, subvenţiilor, protecţiei sociale, mediului sau altele", urmează să declare Johnson.

Sporind dificultatea acestei înfruntări, aceste negocieri urmează să aibă loc într-un ritm susţinut, având în vedere că Boris Johnson refuză să prelungească perioada de tranziţie, în care britanicii vor continua să aplice reglementările europene.

Or în această perioadă - care se încheie la 31 decembrie - urmează să aibă loc negocierile.

Michel Barnier dezvăluie la rândul său luni prevederile mandatului său de negociere, care stabileşte priorităţile şi liniile roşii ale UE.

Blocul se teme cel mai mult de apariţia unei economii dereglementate la poarta sa.

Negociatorul-şef UE cunoaşte deja obstacolele dosarului, întrucât el a negociat - timp de peste doi ani - tratatul Brexitului care prevede modalităţile divorşului.

Mandatul său de negociator ar urma să fie aprobat abia la sfârşitul lui februarie de către statele memebre UE, iar negocierile să se deschidă oficial abia la începutul lui martie.

În acest foarte scurt timp, nu urmează să fie tratate toate subiectele dintre UE şi Regatul Unit - devenit ţară terţă -, iar Bruxellesul a stabilit priorităţi.

Negocierile vor viza în principal parteneriatul economic, mai ales acordul de liber-schimb, problemele de securitate şi dispozitivul juridic prevăzut în vederea soluţionării litigiilor.

Pentru europeni, accesul pe piaţa unică a continentului - cu 440 de milioane de consumatori - va fi condiţionat de respectarea normelor sanitare, de mediu, sociale şi fiscale, fără a le uita pe cele cu privire la ajutoarele de stat acordate întreprinderilor.

Această piaţă este crucială pentru Londra, pentru că UE rămâne primul său partener comercial.

Europenii vor să poarte negocieri în paralel asupra tuturor subiectelor, pentru a limita riscul unor disensiuni de pe urma cărora britanicii ar putea trage profit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb