Uniunea Europeană şi Mercosur vor să creeze cea mai mare arie comercială din lume

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 februarie 2005

Mercosur cere reducerea taxelor vamale şi a cotelor la exportul în UE, oferind, în schimb, oportunităţi de investiţii şi contracte guvernamentale pentru companiile europene

Uniunea Europeană şi Mercosur - grup alcătuit din patru state sud-americane, au decis să reia negocierile în luna martie, încercînd să creeze, pînă la finele anului, cea mai largă arie comercială din lume, anunţă ministrul de resort din Brazilia, Luiz Fernando Furlan.

Negocierile dintre oficialii celor două regiuni s-au blocat în octombrie, după ce părţile s-au acuzat reciproc de intransigenţă şi lipsă de ambiţie atunci cînd e vorba de deschiderea graniţelor. Comerţul dintre UE şi Mercosur - bloc alcătuit din Paraguay, Argentina, Brazilia şi Uruguay, a însumat 41,4 miliarde de euro (54 miliarde de dolari) în 2003.

"Cele două părţi vor căuta, măcar, să ajungă la o concluzie pînă la sfîrşitul acestui an", a spus Furlan, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată ieri, la Luxemburg, după o întîlnire care a avut loc la Davos (Elveţia), între preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, şi şeful Comisiei Europene, Jose Barroso. Furlan a adăugat că, în ceea ce-i priveşte pe brazilieni, există o voinţă puternică de a finaliza negocierile.

Guvernele reprezentate în Mercosur vor să obţină micşorarea taxelor vamale şi a cotelor la exportul în UE. Este vorba despre produse precum grîul, portocalele şi carnea de vită. Mercosur promite, în schimb, oportunităţi de investiţii şi contracte guvernamentale pentru companiile europene. Faptul că, pînă acum, UE şi Mercosur nu au ajuns la o înţelegere, generează pierderi de 5 miliarde de dolari anual în comerţul cu bunuri şi servicii, consideră Guy Dolle, director executiv al "Arcelor", cel mai mare producător de oţel din lume. Opinia sa a fost exprimată la evenimentul mai sus amintit (Davos).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb