Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) atrage atenţia că aplicarea ordonanţei de urgenţă privind suspendarea exportului de materiale lemnoase pusă în dezbatere în forma actuală de către Ministerul Mediului poate avea un impact negativ asupra firmelor mici şi mijlocii care sunt implicate în comerţul cu materiale lemnoase, arată un comunicat remis azi redacţiei.
UNPR precizează că firmele mici şi mijlocii comercializează în general lemn de foc provenind din tăieri legale. Acest lemn provine din buşteni de calitate inferioară, care nu se pot folosi în industria mobilei sau în altă ramură a industriei prelucrătoare a lemnului.
Impactul economic al blocării activităţii comerciale a acestor firme care derulează în special tranzacţii intracomunitare "va fi sever", notează reprezentanţii UNPR.
"Având în vedere că marja de profit este foarte mică iar posibilităţile de finanţare a cheltuielilor de funcţionare, a penalităţilor din cadrul contractelor şi a achiziţiilor deja contractate de material lemnos sunt foarte mici, aproape inexistente, foarte multe dintre acestea vor intră în incapacitate de plata şi probabil se vor îndrepta către faliment. Cele mai multe dintre aceste companii procesează resursă de lemn la nivel local şi asigura venituri pentru populaţia din mediul rural care trăieşte în apropierea locului de unde se extrage materialul lemnos", potrivit UNPR.
Efectele economice ale acestei legi va fi dispariţia firmelor mici şi mijlocii cu capital "covărşitor" românesc care activează în acest domeniu şi consolidarea celor mari care au marje mari de profit şi acces la surse de finanţare, atenţionează Uniunea.
Uniunea Naţională a Patronatului Român propune intrarea în vigoare a acestei ordonanţe după un studiu amănunţit care să arate efectele pe termen mediu şi lung pentru a nu pune în dificultate firmele mici şi mijlocii care activează pe această piaţă şi care au angajaţi din mediul rural aproape de locul de recoltare al lemnului, potrivit comunicatului.