Uniunea Notarilor Publici: Tranzacţiile imobiliare au scăzut cu peste 37%, în primele două luni ale anului

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 9 aprilie 2009

Criza economică şi financiară a dus la scăderea cu peste 70% a veniturilor notarilor pe primele luni ale anului.

Criza economică şi financiară a dus la scăderea cu peste 70% a veniturilor notarilor pe primele luni ale anului.

Tranzacţiile imobiliare înregistrate în primele două luni ale anului au scăzut cu 37,43% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din Româ­nia (UNNPR).

Astfel, în perioada ianuarie - februarie 2009, au fost înregistrate 48.610 de tranzacţii imobiliare, în scădere cu aproximativ 29.000 faţă de perioada ianuarie - februarie 2008, când au fost înregistrate 77.695 de tranzacţii imobiliare.

Preşedintele UNNPR, Dumitru Viorel Mănescu, consideră că o estimare a evoluţiei tranzacţiilor imobiliare pentru acest an este dificil de făcut chiar pornind de la datele primelor luni. "Este foarte greu să facem o asemenea estimare date fiind previziunile făcute de analiştii financiari. Cu toate acestea, în cazul în care se va relansa creditul imobiliar, după opinia noastră, vom asista la o creştere a activităţii în toate domeniile", a declarat preşedintele UNNPR, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus că scăderea activităţii se reflectă şi în valoarea impozitelor încasate din tranzacţiile imobiliare.

În primele două luni ale anului, valoarea impozitelor încasate din tranzacţiile imobiliare era de 63.533.558 lei, în scădere cu 63,68%, faţă de valoarea de 174.950.183 lei înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Criza economică şi financiară a dus la scăderea cu peste 70% a veniturilor notarilor pe primele luni ale anului, c, a adăugat , Dumitru Viorel Mănescu.

Impozitarea cu 16% a tranzacţiilor imobiliare ar duce la o creştere artificială a preţurilor-UNNPR

Impozitarea cu 16% a veniturilor obţinute de către persoanele fizice din tranzacţiile comerciale cu terenuri şi apartamente va duce la o creştere artificială a preţurilor imobilelor, care deja sunt destul de mari, a declarat preşedintele UNNPR.

"Măsura ar fi foarte dură pentru persoanele care vând o locuinţă pentru a-şi achiziţiona o altă locuinţă, în sensul că acestea ar pierde 16% din preţul de vânzare. De altfel, pentru a-şi acoperi această pierdere, cetăţenii vor fi tentaţi să majoreze preţul de vânzare al imobilelor cu 16%, fapt ce va duce la o creştere artificială a preţurilor imobilelor şi aşa destul de mari", a spus preşedintele UNNPR.

Consilierul superior în cadrul ANAF, Paul Coman, a declarat, la începutul lunii martie, că tranzacţiile imobiliare în scop comercial făcute de persoanele fizice ar putea fi impozitate cu 16%, această măsură fiind avută în vedere la elaborarea noului Cod Fiscal.

Prin introducerea acestei măsuri, cel care vinde ar urma să plătească un impozit de 16% pe câştig şi TVA de 5% sau 19%, în funcţie de valoarea imobiliului, a declarat în legătură cu această propunere Gabriel Biriş, partener la firma de avocatură Biriş Goran.

El a adăugat că, în acest moment, pentru tranzacţiile cu imobile mai vechi de trei ani se plăteşte un impozit de 1% din preţul de vânzare, în cazul imobilelor a căror valoarea este mai mică de 200.000 de lei, şi de 2% pentru cele care depăşesc acest prag. Totodată, pentru clădirile mai noi de trei ani se plăteşte un impozit între 2% şi 3% din preţul de vânzare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb