Universităţile britanice din Cambridge şi din Oxford au anunţat că intenţionează să restituie Nigeriei 213 obiecte păstrate în colecţiile lor, artefacte ce provin din palatul regal Edo. Ar fi cea mai importantă restituire de tezaur din regatul Beninului furat în epoca colonială, informează news.ro.
Aceste bronzuri, care se numără printre cele mai reputate opere de artă africane, au fost până acum dispersate în mai multe muzee europene după ce au fost furate de britanici la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Cele două instituţii nu au primit încă undă verde de la Comisia de Caritate, care ar trebui să se pronunţe asupra valabilităţii restituirii respective, justificată ca "o obligaţie morală" de către universităţi. O formalitate, asigură cotidianul britanic The Telegraph, amintind că o primă returnare a unui obiect păstrat de Universitatea din Cambridge fusese deja autorizată în toamna anului trecut.
Ansamblurile în curs de restituire constau în mare parte din figuri din alamă şi alte aliaje de cupru, o colecţie cunoscută sub numele de "bronzuri din Benin". Lotul de obiecte de la universităţile din Cambridge şi Oxford include şi piese din lemn şi fildeş furate în timpul aceluiaşi eveniment. Dintre cele 213 piese, dintre care cea mai veche datează din secolul al XIII-lea, 116 provin din colecţiile MAA, în timp ce 97 de piese sunt deţinute de Muzeul Pitt Rivers şi Muzeul Ashmolean, administrat de Universitatea din Oxford.
"Devine din ce în ce mai clar că obiectele dobândite în mod nelegitim trebuie returnate în ţara lor de origine", a declarat, într-un comunicat, Nicholas Thomas, directorul Muzeului de Arheologie şi Antropologie (MAA) din Oxford. Cele două universităţi răspund unei cereri de restituire emisă de Nigeria, acceptată în principiu în martie trecut. Cercetările suplimentare efectuate între timp au redus numărul de obiecte care pot fi returnate.
Aceste obiecte au fost furate în 1897 de soldaţii britanici în timpul unei expediţii punitive la Edo (acum oraşul Benin). Atacul asupra oraşului de către trupele coloniale a fost marcat de jafuri şi apoi de incendierea palatului. Câteva zeci de mii de bunuri culturale - statuete, plăci, obiecte preţioase şi numeroase figuri din bronz - care au fost păstrate acolo au fost aduse în Europa şi apoi dispersate în mai multe colecţii private şi publice.
Ignorata de mult de marile muzee europene, problema restituirii proprietatilor culturale africane se ridică cu insistenţă în ultimii ani, în special cu ocazia deschiderii la Berlin a Forumului Humboldt.
De la deschiderea Forumului Humboldt, guvernul german s-a angajat în 2021 să returneze o parte din bronzurile sale ce aparţin Beninului. Alte instituţii internaţionale, precum Muzeul Metropolitan de Artă din New York, şi-au anunţat anul trecut intenţia de a returna Nigeriei bronzurile jefuite de la Palatul Edo. Cea mai importantă colecţie se află însă la British Museum din Londra, sub îngrijirea unei conduceri care refuză să ia în considerare cea mai mică retrocedare. Contextul violent al achiziţiei acestor 900 de obiecte este explicat şi pus în context prin dispozitive de mediere, potrivit muzeului.