Universităţile îi analizează pe coordonatorii "cărţilor de penitenciar"

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 ianuarie 2016

Universităţile îi analizează pe coordonatorii "cărţilor de penitenciar"

Actualizare 15:48 Senatorul Bota: "E o problemă, însă nu doar sapa este muncă"

Senatorul Marius Sorin Bota admite că există o problemă legată de cărţile scrise în detenţie şi că autorii acestora trebuie cercetaţi, subliniind însă că acest lucru nu înseamnă să "interzici un drept la muncă aceluia care poate să facă acea muncă", transmite Agerpres.

"Da, există o problemă legată de lucrările scrise de către unii. Aceştia trebuie cercetaţi şi acele lucrări care vor fi găsite ca nefiind scrise de către cei care se declară autorii lor să fie anulate, dar asta nu înseamnă că interzici un drept la muncă aceluia care poate să facă acea muncă. Este mai uşor să distrugi ceva decât să elimini punctual problema pe care "băieţii şmecheri" au reuşit să o creeze inclusiv în detenţie. Sistemul de detenţie este unul prin care omul trebuie reeducat şi disciplinat, nu unul prin care trebuie să fie umilit, redus de la condiţia umană şi obligat să facă munci pe care el nu ştie să le facă. Dacă el ştie să muncească doar cu creierul şi nu cu târnăcopul, trebuie lăsat să facă ceea ce ştie să facă", afirmă senatorul joi, într-o declaraţie remisă Agerpres.

El subliniază că "nu doar sapa şi târnăcopul este muncă, ci şi scrisul unei cărţi este muncă".

"Dacă trebuie modificat ceva, cu siguranţă trebuie modificat accentul pus pe lucrarea cu valoare ştiinţifică. Nu toată lumea citeşte capodopere ştiinţifice. Unii mai citesc şi romane poliţiste şi beletristică, romane de dragoste, nuvele, proză, poveşti şi povestiri sau poezii. O muncă intelectuală înseamnă a cerceta, a scrie ceva, nu neapărat a emite cărţi cu valoare ştiinţifică. Ceea ce se propune astăzi este cea mai distrugătoare formă a intelectualului atunci când este pedepsit şi privat de libertate. Pe lângă intelectuali, mai sunt şi alţi oameni care au înclinaţii spre anumite domenii, precum poezia sau proza, oameni care nu au neapărat studii universitare. Pentru a scrie o carte nu este neapărată nevoie de studii universitare, ci, mai degrabă, ţine de capacitatea de a munci cu creierul pentru ceva", a mai spus senatorul.

(I.D.)

--------

Scandalul cărţilor ştiinţifice scrise în spatele gratiilor a ajuns la "faza pe universităţi". Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a solicitat Consiliului Naţional al Rectorilor să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, după ce Ministerul Justiţiei a oferit o listă cu titlurile lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de deţinuţi în perioada 2013 - 2015, unde au apărut şi numele profesorilor universitari şi conferenţiarilor care au semnat recomandări şi au coordonat lucrările unor persoane aflate în regim de detenţie.

Universităţile au decis să facă propriile analize în cel mai scurt timp, pentru a prezenta un prim set de concluzii ministrului. Trebuie reamintit că şi procurorii s-au autoseziat în acest caz. Conform unui comunicat, Comisia de Etică şi Integritate Academică a Universităţii Politehnica din Bucureşti va analiza documentele semnate de cadre didactice din cadrul UPB, în care era dat avizul pentru publicarea unor lucrări scrise de deţinuţi, precizând din start că aceştia au făcut acest lucru în nume personal, fără să angajeze instituţia: "În baza legislaţiei în vigoare şi Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au iniţiat în nume personal documentele pentru susţinerea publicării lucrărilor scrise de către persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etică şi Integritate Academică. Concluziile Comisiei de Etică şi Integritate Academică vor fi publicate pe site-ul universităţii şi aplicate cu celeritate. În Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, art. 123 alin. 6 prevede: În instituţiile de învăţământ superior este interzisă periclitarea sub orice formă a dreptului la exprimarea liberă a opiniilor ştiinţifice şi artistice. Libertatea academică este garantată de lege (art.123 alin. 1) şi dă dreptul membrilor comunităţii să opteze liber pentru dezvoltarea profesională, pentru activităţile asumate, fără manipulare, cenzură sau persecuţii. Analizând şi prevederile din Legea nr. 254/2013 şi decizia ANP 619/14.10.2011, precum şi documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din Bucureşti, se constată că nu reprezintă angajamente ale instituţiei de învăţământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal".

Potrivit Ministerului Educaţiei, o situaţie a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată şi transmisă până la data de 11 februarie 2016.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca nu scria presa straina, nu se autosesiza nimeni.

    Prof.coordonatori parca s-ar spala pe maini. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb