Constituirea unui indice imobiliar va reglementa preţul construcţiilor şi al terenurilor, a declarat, la finele săptămânii trecute, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Dumitru Viorel Mănescu. Protocolul între UNNPR, Banca Naţională a României (BNR) şi Institutul Naţional de Statistică (INS) privind constituirea unui indice imobiliar va fi semnat până la sfârşitul lunii septembrie, estimează domnia sa.
Protocolul prevede că UNNPR va comunica, prin intermediul unui chestionar, date referitoare la tranzacţii, pe baza cărora se va stabili un indice imobiliar. Datele statistice vor fi utilizate de către BNR în cadrul analizelor care stau la baza evaluărilor privind stabilitatea financiară.
Preşedintele UNNPR a mai declarat, citat de Agerpres: "Suntem la stadiul de negociere cu BNR şi cu INS, am avut o discuţie preliminară şi INS a venit cu o propunere de chestionar, care era destul de vast şi presupunea ca notarul să răspundă la nişte întrebări, la 50% dintre acestea necunoscând însă răspunsul. Notarul nu are de unde să ştie din ce este făcută casa, ca urmare, după discuţii, chestionarul a fost simplificat". Un chestionar va fi completat de către biroul notarial, iar un altul de către vânzător sau cumpărător, care cunosc anumite date.
"Noi solicităm să se creeze un soft, pentru că nu este interesul nostru direct, al notarilor, să comunicăm aceste date, interesul este naţional. Una este să completez un chestionar de mână şi alta este când am un soft", a spus Dumitru Viorel Mănescu. El susţine că, în lipsa unui chestionar de tip electronic, riscul este ca acesta să fie completat "din burtă".
Domnul Mănescu a afirmat că softul ar putea fi realizat din fonduri Phare, având în vedere că INS beneficiază de astfel de fonduri. Preşedintele UNNPR a subliniat: "Atât la terenuri, cât şi la construcţii preţurile au fost exagerate şi lupta care se dă acum este să fie readuse la normal, nu să cadă în derizoriu. Este greu de crezut că un teren va scădea de 50 de ori şi nu se va mai vinde".