44% dintre români ştiu că daunele provocate accidental vecinilor pot fi acoperite în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de IRES, la solicitarea UNSAR.
Chiar şi în aceste condiţii, din cele 73 de dosare de daună despăgubite în fiecare zi calendaristică de companiile de asigurări Membre UNSAR doar în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, 4/zi sunt pentru acoperirea daunelor provocate de către asiguraţi unor terţe persoane (de exemplu, vecinilor).
Valoarea sprijinului financiar acordat anul trecut, în aceste situaţii, pentru vecinii afectaţi de daunele produse accidental, a fost de 3.6 milioane lei. Desigur, vom putea discuta despre alte sume în momentul în care şi gradul de cuprindere în asigurare va fi mai mare.
"Un proprietar de locuinţă mai bine informat va putea lua cea mai bună decizie pentru siguranţa lui şi a familiei, dar şi pentru a rămâne în bune relaţii cu vecinii. O asigurare facultativă pentru locuinţă poate fi soluţia potrivită pentru multe situaţii neprevăzute", a declarat Alexandru CIUNCAN, Preşedinte & Director General al UNSAR.
Reamintim că avariile accidentale produse la instalaţiile de apă de conductă domină topul celor mai frecvente riscuri pentru care s-au plătit despăgubiri. Aşadar, riscul de a produce o inundaţie vecinilor este cu atât mai mare.
"Cu toţii ar trebui să avem în vedere, pe lângă asigurarea locuinţei la valoarea ei reală (inclusiv a bunurilor), şi acoperirea avariilor instalaţiilor interioare şi a bunurilor electronice sau electrocasnice. În acelaşi timp, să nu uităm de răspunderea pe care o avem faţă de vecini", a precizat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.