UNSAR: Industria de asigurări din ţara noastră a plătit în fiecare zi a anului trecut despăgubiri de circa 3,7 milioane de euro

V.G.
Miscellanea / 22 noiembrie 2022

Industria de asigurări din ţara noastră a plătit în fiecare zi a anului trecut despăgubiri de circa 3,7 milioane de euro

După informaţiile transmise astăzi în spaţiul public de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) transmit o serie de precizări, arată un comunicat de presă transmis astăzi redacţiei.

"Având în vedere informaţiile transmise astăzi în spaţiul public de o asociaţie care nu are competenţe pe zona de asigurări - şi care constau în interpretări eronate ale unor surse, de altfel, credibile, precum rapoartele EIOPA - Autoritatea Europeană de Supraveghere în Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, suntem nevoiţi să facem o serie de precizări, pentru buna informare a opiniei publice. Menţionăm, totodată, că astfel de acţiuni care par menite a destabiliza un sector important al economiei româneşti, cel al asigurărilor, vin într-un context geopolitic, economic şi social complex, în care preocupările ar trebui să fie altele", arată sursa citată.

Potrivit sursei citate, poate cel mai important şi tragic aspect care este total trecut cu vederea în mod constant în astfel de comunicări publice este că în România s-au produs anul trecut 93 de decese/un milion de locuitori în accidente rutiere, mai mult decât dublul mediei europene de 44 decese la un milion de locuitori, conform datelor oficiale prezentate în Buletinul Siguranţei Rutiere editat de IGPR. Concret, în fiecare zi a anului trecut, s-au produs 13 accidente rutiere grave, în care şi-au pierdut viaţa 5 persoane şi au fost rănite grav 10 persoane. Din păcate, ţara noastră se află în continuare pe primul loc din Europa la accidente rutiere raportat la numărul de locuitori - iar Guvernul României a creat o Strategie Naţională privind Siguranţa Rutieră, pe care industria de asigurări doreşte să o sprijine. Trebuie subliniat că, pe lângă suferinţa umană profundă cauzată de aceste evenimente nefericite, toate aceste accidente se reflectă sub aspect economic în despăgubiri plătite victimelor de asiguratorii RCA, atât pentru pierderile materiale, cât şi pentru cele morale suferite. Astfel, industria de asigurări din România a plătit în fiecare zi calendaristică a anului trecut despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR, din care aproape 2 milioane EUR doar pentru daunele RCA, aproape dublu faţă de 2016.

În ceea ce priveşte interpretările eronate ale datelor EIOPA - chiar dacă acestea devin puţin relevante dacă ne raportăm la pierderile de vieţi omeneşti ce au loc pe şoselele din România, UNSAR precizează că:

-Principala cheltuială a companiilor de asigurări RCA este, a fost şi va fi cea cu plata daunelor, în vederea onorării obligaţiilor asumate faţă de clienţi. Materialul transmis mass-media confundă o serie de termeni tehnici, ceea ce conduce la concluzii eronate. Aceşti termeni tehnici sunt foarte diferiţi din punct de vedere statistic şi matematic. Astfel, termenul "mediană" este confundat cu cel de "medie", ceea ce denaturează analiza şi, deci, relevanţa tuturor informaţiilor prezentate.

-Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, rata cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări a scăzut după primele 9 luni ale acestui an, coborând până la 27% (faţă de peste 32% după primele 6 luni) - ceea ce reflectă inclusiv eforturile de eficientizare a activităţii depuse în mod constant de jucătorii activi pe zona asigurărilor obligatorii RCA.

-Chiar dacă anumiţi indicatori publicaţi de către ASF, precum rata combinată tehnică la nivelul pieţei RCA, par a se fi îmbunătăţit în ultimul timp, ajungând într-o zonă de normalitate, menţionăm că aceştia s-au aflat în "zona roşie" (adică au depăşit 100%), timp de peste 10 ani.

-Nu în cele din urmă, afirmaţiile conform cărora societăţile de asigurări "se declară veşnic în pierdere şi achită un impozit nejustificat de mic sau nu achită impozit deloc" sunt false, tendenţioase şi lipsite de credibilitate, în condiţiile în care, prin specificul, complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, asiguratorii fac obiectul controlului nu numai al ASF, dar şi al altor autorităţi ale statului, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Imi place cum raspunsul lor o ia pe lacromogene in loc sa abordeze numerele.

    Deci in celalalt articol ei spun ca EIOPA (European Insurance Overview, 2021) spune 56% (în anul 2020) cheltuieli administrative si 37% despagubiri. 

    Iar ei raspund ca primele 9 luni 2022 (adica alt an) au alte numere. Exista EIOPA pentru 2022? De ce a fost 2020 asa atipic. Oare 2022 va fi la nivel de medie UE zic ei? 

    La celalalt procent UNSAR se face ca nu pricepe si zice un numar (3.7 mil euro) in loc de procent. A sarit procentul ala la (100-27)% sau la cat e mai exact? 

    Dupa falimentul City nu vad cum UNSAR mai reprezinta ceva. 

    1. 2 milioane pe zi daune RCA? dar cat le da, zeci de mii de euro per dauna?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb