UNSAR îşi exprimă public îngrijorarea cu privire la informaţiile tendenţioase lansate de o organizaţie din zona de transporturi comerciale privind piaţa asigurărilor

G.D.
Companii / 11 august 2022

UNSAR îşi exprimă public îngrijorarea cu privire la informaţiile tendenţioase lansate de o organizaţie din zona de transporturi comerciale privind piaţa asigurărilor

UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România - a luat notă cu îngrijorare şi stupefacţie de noile interpretări tendenţioase referitoare la piaţa asigurărilor, făcute de aceeaşi asociaţie care nu are competenţe în zona de asigurări, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în acest context geopolitic, economic şi social complex, în care priorităţile ar trebui să fie cu totul altele, materialul amestecă în mod tendenţios informaţii din diferite surse şi trage concluzii în mod evident false.

Evidenţiem mai jos, cu titlu de exemplu, câteva aspecte relevante în acest sens:

Încă din titlu se vorbeşte despre profitabilitatea industriei de asigurări din România. În această piaţă, asigurările obligatorii RCA, care au o pondere importantă la nivel de prime brute subscrise, generează pierderi constante companiilor de asigurări de peste 10 ani - fapt ce reiese clar din Rapoartele ASF. Reamintim, şi pe această cale, faptul că industria de asigurări din România a plătit în fiecare zi calendaristică a anului trecut despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR, din care aproape 2 milioane EUR doar pentru daunele RCA, aproape dublu faţă de 2016.

Principala cheltuială a companiilor de asigurări RCA este, a fost şi va fi cea cu daunele, în vederea onorării obligaţiilor asumate faţă de clienţi. Materialul transmis mass-media confundă o serie de termeni tehnici, ceea ce conduce la concluzii eronate. Aceşti termeni tehnici sunt foarte diferiţi din punct de vedere statistic şi matematic. Astfel, termenul "mediană" este confundat cu cel de "medie", ceea ce denaturează analiza şi, deci, relevanţa tuturor informaţiilor prezentate.

Reamintim faptul că unul dintre principalii indicatori oficiali ai industriei, publicaţi de către ASF, precum rata combinată, s-a ridicat anul trecut la 121%, în creştere faţă de cea înregistrată în 2020, respectiv 110%. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare 100 de lei încasaţi în 2021, asigurătorii au fost nevoiţi să plătească suplimentar 21 de lei. Situaţia persistă şi în primul trimestru al acestui an, când acest indicator a înregistrat în continuare o valoare supraunitară, respectiv 106%, chiar dacă se vede o îmbunătăţire.

Raportându-ne strict la RCA, rata combinată în acest prim trimestru la nivelul pieţei a continuat să fie supraunitară, respectiv 112%. Conform ASF, doar 3 din cele 7 societăţi autorizate de ASF să practice acest tip de asigurări au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare (deci sub 100%), subliniază sursa citată.

În ceea ce priveşte cheltuielile de achiziţie şi administrare pe RCA: rata acestora (care este inclusă în calcului ratei combinate) s-a ridicat în primul trimestru din 2022 la circa 37%, în scădere cu 8 p.p. faţă de 2021. Desigur, datele legate de piaţa asigurărilor din România aferente anilor trecuţi cuprindeau şi cota de piaţă a City Insurance (circa 45% din totalul primelor brute subscrise), companie aflată acum în faliment. Cum modelul de business al acestei companii s-a dovedit a fi nesustenabil, şi datele financiare raportate de societate ar fi putut să influenţeze semnificativ cifrele pieţei.

Rata cheltuielilor unui asigurător este calculată ca raport între cheltuielile acestuia (inclusiv taxe, impozite plătite la bugetul de stat, cheltuieli de achiziţie şi administrare, contribuţii la diverse fonduri etc.) şi primele câştigate (veniturile efective din vânzarea de asigurări). Aşadar, cu cât veniturile din vânzarea poliţelor de asigurare sunt mai mari, cu atât rata cheltuielilor va fi mai mică. Acest lucru nu reprezintă, aşadar, un indicator al eficienţei cu care funcţionează industria românească de asigurări, ci doar o consecinţă a unei realităţi matematice şi a gradului relativ limitat de penetrare a asigurărilor în PIB. România se află în primele 10 ţări din Europa în ceea ce priveşte populaţia, dar se află doar pe locul 23 când vorbim de primele subscrise pentru asigurări generale. A compara România cu Luxemburg, o ţară care are o piaţă a asigurărilor de 10 ori mai mare decât ţara noastră şi o populaţie de circa 30 de ori mai mică este hilar din multe puncte de vedere.

Ţinând cont de datele furnizate de ASF, petiţiile şi informările de neconformitate unice ce vizau piaţa asigurărilor din România, depuse de clienţi la ASF, au reprezentat doar 2,56% din numărul total al dosarelor de daună avizate în anul 2021 şi doar 0,26% din contractele de asigurare în vigoare la data de 31.12.2021. Din numărul total de petiţii şi informări de neconformitate unice, respectiv 43.143, au fost soluţionate favorabil 25.795 (59,79%) şi soluţionate nefavorabil / constatate ca neîntemeiat formulate un număr de 17.348 (40,21%). În 2021, 95,42% din numărul total al petiţiilor pentru piaţa asigurărilor-reasigurărilor (41.167 de petiţii şi informări de neconformitate unice) au fost înregistrate pentru clasa asigurărilor de răspundere civilă auto, unde CITY Insurance a jucat un rol determinant.

În încheiere, reiterăm faptul că domeniul asigurărilor este unul complex şi deloc uşor de înţeles de către persoane specializate în alte domenii, motiv pentru care recomandăm ca folosirea indicatorilor tehnici specifici să fie făcută doar după un studiu atent, mai ales atunci când se lansează afirmaţii în spaţiul public, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb