Unsprezece moduri de a reduce impactul laptopului tău asupra mediului înconjurător

Andrei Uhr
Miscellanea / 16 august 2022

Unsprezece moduri de a reduce impactul laptopului tău asupra mediului înconjurător

Criza climatică ne afectează pe toţi şi ştim că, pentru a menţine creşterea temperaturii globale la mai puţin de 1,5°C, trebuie să reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru abordarea eficientă a crizei climatice, este necesară o suită de acţiuni mici, care, împreună, vor avea un impact semnificativ. Cu toţii putem face alegeri simple pentru a ne reduce amprenta de carbon, inclusiv când cumpărăm acel laptop atât de important. Consultaţi aceste unsprezece sugestii de utilizare eficientă a laptopurilor şi de reducere a amprentei de carbon.

1.Cunoaşteţi-vă cifrele

Ştiţi care este amprenta dvs. de carbon? Aceasta reprezintă cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) - inclusiv dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot şi altele - pe care o produceţi în timpul vieţii dumneavoastră. Există mai multe aplicaţii excelente care vă pot ajuta să vă calculaţi amprenta de carbon, cum este Carbonfootprint.com. S-ar putea să fiţi surprins de propria amprentă, astfel încât cunoaşterea acesteia va fi primul pas pentru a vă da seama unde puteţi face economii. Multe branduri vă vor ajuta să comparaţi amprenta de carbon a diferitelor modele pentru a vă informa şi mai bine privind deciziile de cumpărare orientate spre sustenabilitate.

2.Marea reciclare

În mod normal, ne gândim la reciclare ca la o problemă legată de deşeuri, însă este, de asemenea, o problemă legată de climă. De exemplu, o cutie de aluminiu reciclat are o amprentă de carbon cu 95% mai mică decât fabricarea aceleiaşi cutii din aluminiu virgin.

Aşadar, înainte de a cumpăra un nou laptop, gândiţi-vă cum aţi putea să îl returnaţi, recondiţionaţi sau reciclaţi în mod responsabil pe cel vechi. În funcţie de marca laptopului dumneavoastră, este posibil să îl puteţi trimite înapoi pentru a fi reciclat. Unele companii, precum Dell Technologies, vor colecta echipamentele electronice vechi de orice marcă, în orice stare, şi le vor recicla gratuit.

3.Înainte de a-l înlocui, îl puteţi repara?

Reparaţia este esenţială pentru ca produsele să rămână în uz mai mult timp şi să nu ajungă la gropile de gunoi, aşa că merită să verificaţi dacă un laptop este proiectat pe ideea unor viitoare reparaţii şi pe cea de reciclare. Dacă o componentă este acoperită de adeziv şi durează ore întregi pentru a fi dezasamblată, nu este la fel de uşor de reparat şi este posibil să nu poată fi reciclat deloc.

Unele mărci oferă clienţilor acces uşor la resursele, piesele de schimb şi asistenţa de care au nevoie în cazul în care doresc să îşi repare singuri produsele. De exemplu, unele branduri, cum ar fi Dell, facilitează accesul online la informaţii, inclusiv la manuale şi update-uri care menţin produsele performante. Publicarea online a listei de piese de schimb înseamnă că le putem comanda pentru propriile reparaţii. Dell a creat chiar şi o aplicaţie de realitate augmentată care oferă instrucţiuni de înlocuire a pieselor pas cu pas pentru aproape 100 de produse, pentru multe probleme care pot fi rezolvate de clienţi.

4.Faceţi upgrade

Mulţi oameni se gândesc să-şi schimbe computerul cu unul capabil să ruleze cele mai recente aplicaţii sau jocuri. Înainte de a cumpăra unul nou, verificaţi dacă puteţi actualiza componente precum memoria, spaţiul de stocare, plăcile grafice sau procesorul pentru a prelungi durata de viaţă a dispozitivului actual.

5.Vechiul este noul nou

Dacă v-aţi decis pentru un laptop nou, de ce să nu luaţi în considerare un produs recondiţionat? Trecerea printr-un program oficial de recondiţionare elimină incertitudinea generate de achiziţii prin intermediul site-urilor peer-to-peer. Puteţi sta liniştiţi cu o garanţie care vă protejează dispozitivul.

6.Construit în mod durabil

Dacă cumpăraţi un echipament nou, întrebaţi din ce este fabricat. Există o mulţime de materiale care pot fi reciclate pentru a crea un laptop nou. Materialele reciclabile şi regenerabile, inclusiv bioplasticul pe bază de lemn reciclat din industria hârtiei, fibra de carbon recuperată, plasticul reciclat şi noile picioare din cauciuc bio pe bază de ulei de ricin, toate acestea pot fi folosite pentru a crea acum laptopuri sustenabile.

7.Eficienţa energetică

Aveţi în casă becuri LED eficiente din punct de vedere energetic, dar cât de eficient este laptopul dumneavoastră? Dispozitivele eficiente din punct de vedere energetic ajută la reducerea facturilor de electricitate şi a consumului de energie. Din fericire, există câteva standarde utile care vă spun cât de eficient este orice dispozitiv, cum ar fi ratingul EPEAT (the Green Electronics Council's Electronic Product Environmental Assessment Tool). Acesta este cel mai cuprinzător instrument de evaluare a criteriilor generale de mediu şi facilitează evaluarea implicaţiilor unui produs pe durata ciclului de viaţă.

8.Nu hrăniţi vampirii

Reducerea consumului de energie este o soluţie simplă, cu beneficii economice şi de mediu. Energia consumată de dispozitivele casnice obişnuite în modul standby poate reprezenta până la 10% din consumul de energie rezidenţială, adăugând până la 147 de lire sterline pe an la factura de energie electrică. PC-urile sunt unii dintre cei mai mari vampiri energetici, aşa că opriţi laptopul de la reţea atunci când nu îl utilizaţi - chiar şi lumina de veghe consumă energie.

De asemenea, încercaţi să nu vă supraîncărcaţi inutil laptopul. Scoateţi-l din priză imediat ce este încărcat pentru a economisi energie şi pentru ca bateria să dureze mai mult. De asemenea, puteţi ajusta setările de alimentare ale PC-ului dumneavoastră pentru a reduce impactul energetic şi a economisi durata de viaţă a bateriei prin optimizarea unor elemente precum iluminarea tastaturii, luminozitatea ecranului şi prin ajustarea setărilor pentru "Cea mai bună durată de viaţă a bateriei".

9.Şi ceea ce este în exterior contează

Cum rămâne cu ambalajul? În Marea Britanie, se estimează că în fiecare an sunt introduse pe piaţă 4,9 milioane de tone de plastic, din care trei sferturi devin deşeuri, aşa că, dacă faceţi alegeri sustenabile bazate pe ambalaj, veţi alege şi un laptop mai sustenabil. Verificaţi dacă o companie foloseşte polistiren sau alte materiale de ambalare care sunt dificil sau imposibil de reciclat. Multe companii utilizează acum materiale plastice recuperate şi produse naturale, cum ar fi bambusul, pentru a realiza ambalaje mai durabile, aşa că puteţi recicla în mod responsabil ambalajul, sau îl puteţi folosi pentru a trimite vechiul echipament la reciclare!

10.Pregătiţi pentru viitor

Dacă doriţi să contribuiţi la conservarea mediului înconjurător, unul dintre cele mai elementare lucruri pe care le puteţi face este să vă păstraţi laptopul, ceea ce înseamnă să îl protejaţi şi să îi prelungiţi durata de viaţă. Aşadar, actualizaţi-vă software-ul în mod regulat pentru a optimiza eficienţa PC-ului şi pentru a evita viruşii, protejaţi bateria şi păstraţi-vă laptopul curat!

Deşi software-ul nu vă poate ajuta să scăpaţi de amprentele de pe ecran, vă poate ajuta să vă păstraţi laptopul eficient din punct de vedere energetic. SupportAssist de la Dell, de exemplu, este o tehnologie inteligentă care rulează pe PC-ul dvs. şi elimină viruşii, detectează problemele, optimizează setările şi vă spune când trebuie să faceţi actualizări. Toate acestea vă întreţin laptopul, reducând nevoia de înlocuire sau de recondiţionare/reciclare.

Pentru a vă proteja laptopul sustenabil pe care l-aţi ales atunci când vă deplasaţi, luaţi în considerare achiziţionarea unei protecţii pentru laptop. Pentru o alegere sustenabilă de două ori mai eficientă, există pe piaţă protecţii pentru laptop, precum Ecoloop Pro Backpack, care este fabricată din materiale plastice reciclate din oceane.

11.Multifuncţional

Cât de multifuncţional poate deveni dispozitivul dvs.? De exemplu, puteţi folosi laptopul dvs. şi pentru şcoală, şi pentru lucru, şi pentru divertisment? Dacă sunteţi mare amator de jocuri, căutaţi un PC care poate suporta o sesiune maraton fără să "transpire" şi care vă poate ţine concentrat şi atunci când aveţi acele termene limită strânse la serviciu. Aţi putea lua în considerare chiar şi reutilizarea vechilor tablete sau telefoane ca dispozitive de gestionare a casei pentru sisteme de alarmă sau alte utilizări.

În calitate de consumator, aveţi puterea de a influenţa modul în care companiile iau în serios problema amprentei noastre colective de carbon. Puteţi alege să răsplătiţi companiile cu programe solide de sustenabilitate selectând produsele acestora atunci când luaţi decizii de cumpărare. De asemenea, le puteţi face cunoscut faptul că le apreciaţi activitatea prin intermediul reţelelor de socializare sau prin alte mijloace. Fie la urnele de vot, fie la casa de marcat, alegerile dvs. pot semnala faptul că doriţi să decarbonizaţi economia şi să promovaţi soluţii pentru schimbările climatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb