Unul dintre bogătaşii Bulgariei - anchetat de FBI

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 februarie 2009

Magnatul bulgar Hristo Kovaciki a ajuns în vizorul FBI.

Magnatul bulgar Hristo Kovaciki a ajuns în vizorul FBI.

Magnatul energiei din Bulgaria, Hristo Kovaciki, al doilea bogătaş din ţară, este implicat într-o amplă fraudă financiară, transmite agenţia Novinite, care arată că Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI) a informat autorităţile de la Sofia în acest sens.

La sfârşitul lui 2008, agenţi FBI au prezentat numeroase documente care susţin acuzaţia de fraudă împotriva magnatului bulgar. Acesta a fost plasat recent de publicaţia poloneză Wprost pe locul secund în privinţa averilor din Bulgaria, cu 700 de milioane de dolari.

Kovaciki deţine Compania Energetică Bulgară, cu 70% din "Atomenergoremont", titulara contractelor de reparaţii şi întreţinere la centrala nucleară de la Kozlodui. Omul de afaceri mai deţine câteva companii miniere, centrale electrice, un lanţ de supermaketuri, Banca Municipală din Sofia şi câteva fabrici în Serbia.

În noiembrie 2008, poliţia a percheziţionat 17 dintre birourile omului de afaceri, confiscând documente contabile şi alte materiale probatorii, şi acuzându-l de evaziune fiscală. Trimis în arest preventiv, Kovaciki a fost eliberat pentru o cauţiune de 200.000 de leva (100.000 de euro). Iniţial, aceasta fusese stabilită de Tribunalul din Sofia la 300.000 de euro, însă avocaţii lui Kovaciki au solicitat reducerea sumei.

În Serbia, Agenţia de privatizare urmează să verifice afacerile lui Kovaciki, după ce angajaţii săi de la zece firme au declarat că nu şi-au primit salariile de mai multe luni.

Luna aceasta, 1.000 din cei 2.470 de angajaţi ai fabricii de anvelope "Trayal" din Serbia, deţinută de Kovacki, au fost nevoiţi să intre în concediu plătit până la data de 13 martie. Producţia fabricii a fost suspendată din cauza lipsei cererii, în contextul crizei financiare. Lucrătorii vor primi 60% din salariu în această perioadă, adică circa 133 de euro, ceea ce înseamnă de trei ori mai puţin decât venitul mediu din localitatea Krusevac, unde este amplasată fabrica.

Kovaciki s-a implicat şi în politică, fondând partidul LIDER, care s-a unit în 2008 cu formaţiunea naţionalistă VMRO şi cu Uniunea Agrariană a Poporului în coaliţia de centru-dreapta "Napred" ("Înainte").

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb