Vulcanul Kilauea din arhipelagul american Hawaii, unul dintre cele mai active de pe planetă, a erupt miercuri, a anunţat US Geological Survey, informează news.ro.
Imaginile arată că în inima vulcanului au apărut crăpături, care se activează în mod regulat, cu aglomerări de lavă topită ţâşnind din lacul situat pe fundul craterului. Vulcanologii au numit această erupţie "dinamică".
"Nivelurile ridicate de gaze vulcanice reprezintă principala preocupare, deoarece acest risc poate avea efecte pe o distanţă mare din cauza vântului", a menţionat USGS.
Dioxidul de sulf eliberat de vulcan "va avea o reacţie în atmosferă şi va crea o ceaţă vizibilă numită vog (smog vulcanic)" care se va răspândi dincolo de Kilauea.
Acest "vog" poate provoca dificultăţi de respiraţie oamenilor şi animalelor şi poate afecta şi culturile, a avertizat agenţia americană. Ea a avertizat, de asemenea, în legătură cu "părul lui Pele", filamente foarte fine de lavă neagră întărită care pot irita pielea şi pot cauza probleme oculare, numite după zeiţa hawaiană a focului.
Această erupţie vine la câteva luni după cea a Mauna Loa, cel mai mare vulcan din lume care s-a activat la sfârşitul anului 2022, după mai bine de patruzeci de ani. Fântâni de lavă, care atingeau până la şaizeci de metri înălţime, au erupt şi râuri de rocă topită s-au format.
Kilauea, un aşa-numit vulcan "scut" pentru că este plat, este mai mic, dar mult mai activ decât Mauna Loa. Erupând aproape continuu între 1983 şi 2019, este unul dintre cei şase vulcani activi din arhipelagul Hawaii.