UPDATE Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

F.A.
Politică / 6 ianuarie 2014

Adrian Năstase

Adrian Năstase

Update 20:15 Ponta: "Adrian Năstase este un condamnat politic, comparabil cu Iulia Timoşenko"

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, la un post de televiziune, că, în opinia sa, Adrian Năstase este un condamnat politic, cazul fiind "perfect comparabil" cu cel al Iuliei Timoşenko, fost prim-ministru al Ucrainei.

Victor Ponta a spus: "Începând cu anul 2005, Adrian Năstase a fost principala ţintă a preşedintelui Băsescu şi a oamenilor săi: Macovei, Morar şi ceilalţi. Cred că este o nedreptate şi că foarte mulţi oameni, mult mai puţin cunoscuţi decât domnul Năstase, au avut de suferit, pierzându-şi locurile de muncă, pierzându-şi familiile, fiind târâţi prin tribunale".

Şeful Executivului a repetat că principalul obiectiv al PSD este schimbarea regimului lui Traian Băsescu, printre ale cărui "obiective strict personale" se numără şi cel "de a-şi dovedi, prin alte mijloace decât cele politice, principalul adversar".

Cu toate acestea, domnia sa a precizat că justiţia românească este, în mare parte, independentă, amintind că judecătorii din completul de astăzi au fost aleşi de colegi de-ai lor, fără vreo presiune din afară. Pe de altă parte, Ponta a calificat condamnarea lui Adrian Năstase drept "o justiţie generalizantă şi greşită".

---

Update 19:40 Macovei despre condamnare: "O lecţie pentru politicienii corupţi"

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a calificat pedeapsa primită de Adrian Năstase drept "un succes al justiţiei şi o lecţie pentru toţi politicienii care sunt corupţi şi care fură", potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.

Domnia sa a declarat: "Justiţia lucrează independent şi politicienii să nu mai comită acte de corupţie şi să nu mai fure, pentru că se duc şi ei la închisoare. Acum nimeni nu mai poate să susţină credibil că dosarele făcute de DNA şi judecate de Înalta Curte sunt influenţate politic. Ele au ajuns în instanţă, aşa cum şi-au dorit toţi inculpaţii, inclusiv Năstase. Dosarul lui Năstase a fost public odată ajuns în instanţă şi judecători de la Înalta Curte l-au condamnat pe Năstase pe baza probelor reale din dosar".

Monica Macovei l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că "s-a lamentat ipocrit şi mincinos" când, în cursul zilei de azi, a declarat că Adrian Năstase a fost "hăituit o viaţă întreagă".

"Amintesc că în 2006, în calitate de ministru al Justiţiei, la solicitarea procurorilor am cerut în Camera Deputaţilor ridicarea imunităţii lui Adrian Năstase pentru a i se putea face percheziţie în Zambaccian şi la Cornu. Cererea a fost respinsă cu votul masiv al PSD, în frunte cu Ponta. Poate astăzi aflam şi mai multe despre mită dacă acele percheziţii se făceau", a mai spus eurodeputatul.

Democrat-liberala a încheiat, spunând că membrii PSD care îşi declară susţinerea pentru Adrian Năstase "n-au decât să se ducă cu el la închisoare".

---

Update 19:06 Năstase despre pedeapsă: "Extrem de injustă, o răzbunare murdară"

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a calificat, astăzi, pedeapsa primită drept "îngrozitoare", "extrem de injustă" şi "o răzbunare murdară".

Domnia sa a declarat, la ieşirea din Secţia 2 Poliţie, întrebat cum i se pare pedeapsa primită: "Îngrozitoare, după părerea mea, extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară. Ce pot să spun mai mult?"

Adrian Năstase s-a urcat apoi într-o maşină, cu care a fost dus la Penitenciarul Rahova.

---

Update 18:34 Ponta despre Năstase: "A fost hăituit o viaţă întreagă de sistemul domnului Băsescu"

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că fostului prim-ministru Adrian Năstase i se face o nedreptate, fiind "hăituit o viaţă întreagă de sistemul domnului Băsescu", transmit surse din presă.

Victor Ponta a precizat: "Cred sincer că pentru toate lucrurile importante şi bune pe care domnia sa le-a făcut pentru România, ideea de a fi hăituit o viaţă întreagă de sistemul domnului Băsescu este o mare nedreptate".

Declaraţiile au fost făcute la prima şedinţă a Biroului Permanent Naţional convocată de PSD în acest an. Mesaje de susţinere au transmis şi Liviu Dragnea (preşedintele executiv al PSD), Viorel Hrebenciuc (deputat PSD), Rovana Plumb (vicepreşedinte al partidului şi ministrul Mediului), Gheorghe Nichita (vicepreşedinte PSD) şi Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al Partidului Social-Democrat.

---

Update 18:02 Adrian Năstase s-a predat la Secţia 2 Poliţie

Adrian Năstase s-a predat, astăzi, la Secţia 2 Poliţie, fiind însoţit în maşină de fiul său cel mare, Andrei.

Maşina era condusă de o a treia persoană. Fostul prim-ministru nu a făcut declaraţii. Avocatul său, Ion Cazacu, a spus, astăzi, că îl va însoţi pe Adrian Năstase la Poliţie.

---

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, astăzi, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul \"Zambaccian\", pentru luare de mită în formă continuată, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită în acelaşi dosar.

Adrian Năstase urmează să fie privat de unele drepturi pe o perioadă de cinci ani, iar Danei Năstase îi sunt suspendate timp de patru ani.

Surse juridice au declarat pentru ziarul BURSA că Adrian Năstase ar putea efectua aproximativ un an din pedeapsă, datorită vârstei de peste 60 de ani şi datorită contopirii pedepselor primite.

Fostul prim-ministru este obligat să plătească statului român 1,8 milioane de lei.

---

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar urma să pronunţe, astăzi, sentinţa finală în dosarul Zambaccian, în care fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa, Dana Năstase, au fost condamnaţi, în prima instanţă, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, respectiv, folosirea de documente false la autoritatea vamală.

Pe 19 decembrie au avut loc pledoariile finale în dosarul Zambaccian, procurorii DNA cerând, atunci, închisoare cu executare pentru soţii Năstase.

Adrian Năstase este acuzat în acest caz că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb