UPDATE: ADRIAN VASILESCU, BNR: "Banii nu ar trebui ţinuţi în casete de valori, ci în depozite"

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 noiembrie 2013

"Banii nu ar trebui ţinuţi în casete de valori, ci în depozite"

"Situaţia din Cipru este în Cipru, iar noi suntem în România"

Update 08:32 Numărul reclamaţiilor privind furtul din casetele de valori a ajuns la 12

Încă o reclamaţie a fost depusă, ieri, la Poliţie, în cazul dispariţiei de bani şi bunuri din cutiile de valori de la sucursala Băncii Comerciale Române (BCR) din centrul Piteştiului, numărul total al plângerilor ajungând, astfel, la 12, arată sursele de presă.

Potrivit acestora, reprezentanţii Poliţiei Argeş spun că suma care ar fi dispărut din cutiile de valori este de 100.000 de euro.

De asemenea, verificările interne, dispuse în urma reclamaţiilor referitoare la dispariţiile de bunuri din cutiile de valori ale sucursalei BCR din Piteşti, se fac la nivel naţional, în toate unităţile bancare ce au cutii de valori, mai transmit sursele de presă.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), băncile şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) colaborează în vederea identificării suspecţilor infracţiunilor de furt din casetele de valori închiriate la unele unităţi bancare, conform unui comunicat comun al IGPR şi ARB, citat de sursele de presă.

"Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor suspecţilor implicaţi. De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei Române a recomandat revizuirea standardelor de securitate ale unităţilor bancare, inclusiv în sensul asigurării monitorizării audio-video în spaţiile în care se găsesc casetele de valori", se mai arată în comunicat.

---

Banii lichizi nu ar trebui ţinuţi în cutii de valori, ci în depozite, unde băncile oferă dobânzi şi asigură protecţie, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Domnia sa ne-a adăugat: "Cel mai sigur sistem de a păstra banii este contul de depozit şi nu sala de casete. Cel care îşi pune banii în depozite, primeşte dobândă de la bancă. În sala de casete plăteşte comision ca să îşi ţină banii acolo".

Consilierul guvernatorului spune că Banca Naţională a României nu poate comenta despre reclamaţiile de furturi din casetele de valori, pentru că sistemul de casete de valori din bănci nu face parte din sistemul organizat al activităţii bancare, care este reglementat de legea bancară.

Adrian Vasilescu a menţionat: "Este un sistem de servicii comerciale comune, reglementat de legea comercială. Prin urmare, BNR nu reglementează acest sistem, nu îl autorizează şi nici nu îl supraveghează. Înţeleg că sunt foarte mulţi oameni care au valori, acte importante, titluri de valoare mobiliare, bijuterii sau aur; este firesc ca aceste bunuri să fie depozitate în casete la bancă. Cu toate acestea, acelaşi serviciu poate fi prestat de orice companie particulară care şi-ar propune să facă aşa ceva, care ar primi autorizaţie comercială de la Poliţie şi care ar promite că poate să asigure protecţia sistemului".

Recent, domnul Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, ne-a spus că problematica privind sesizările de furt nu intră sub incidenţa Băncii Centrale.

Potrivit media, furturile din ultima săptămână de la BCR Piteşti sunt rezultatul unei formaţiuni de crimă organizată, care ar viza casetele de valori ale unor instituţii de credit şi din alte oraşe.

Vasilescu: "Prin soliditatea sistemului bancar, putem spune că sunt garantate toate sumele"

Întrebat cum comentează faptul că oamenii par să fi devenit mai sceptici în ceea ce priveşte depozitarea banilor în conturi la bănci, mai ales după situaţia din Cipru, consilierul guvernatorului BNR ne-a spus că, în ţara noastră, nu există nicio problemă care să semene cu cea din Cipru. Domnia sa a precizat: "Situaţia din Cipru este în Cipru, iar noi suntem în România. Am mai auzit această vorbă, dar nu are noimă. În România nu este nicio problemă care să semene cu ce a fost în Cipru. Mai mult, sumele până în 100.000 euro sunt garantate prin lege, iar, prin soliditatea sistemului bancar, putem spune că sunt garantate toate sumele".

Numărul reclamaţiilor la BCR Piteşti nu s-a majorat ieri, aşa cum ne-am obişnuit în fiecare zi a ultimei săptămâni. Potrivit lui Dinu Dănuţ, comisar şef în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Argeş, sunt în continuare aceleaşi 11 reclamaţii, însă acestea ar urma, cu siguranţă, să se înmulţească.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi-a oferit sprijinul în ancheta derulată în cazul din Piteşti, ne-a precizat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei, în urmă cu două zile.

Nu există nicio dovadă privind implicarea unor angajaţi ai BCR în incidentele reclamate, ne-au precizat, zilele trecute, reprezentanţii instituţiei de credit. Domniile lor ne-au transmis: "Banca nu are obligaţia legală de a acoperi pierderile clienţilor, dar considerăm că avem obligaţia de a evalua orice factori şi proceduri interne care ar fi putut influenţa apariţia incidentului. Vom trata orice obligaţie morală în sensul despăgubirii clienţilor în mod responsabil şi echilibrat cu ajutorul organelor acreditate. În urma incidentului, facem o revizuire completă a standardelor de securitate şi procedurilor aferente în cadrul tuturor locaţiilor unde oferim acest serviciu".

În cazul celor două incidente similare, care au avut loc, în urmă cu aproximativ trei luni, la o agenţie Raiffeisen Bank din Ploieşti, nu s-a rezolvat nimic până în prezent, potrivit unui comunicat publicat miercuri pe site-ul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Nici în cazul avocatului care a reclamat dispariţia conţinutului unei casete de valori, de la o agenţie Romanian International Bank din Bucureşti, nu a fost făcută mai multă lumină ca anul trecut, când s-a produs incidentul. Potrivit domniei sale, problema pe care a reclamat-o nu a fost defel rezolvată, cu toate că, în cazul său, ar fi existat indicii care să incrimineze angajaţii băncii, şi că a trebuit să treacă testul poligraf pentru a dovedi că nu a fraudat sau ascuns adevărul cu privire la conţinutul casetei de valori.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) au anunţat că cele două instituţii colaborează în vederea identificării suspecţilor infracţiunilor de furt din casetele de valori închiriate la unele unităţi bancare din Piteşti. Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor suspecţilor implicaţi, potrivit anunţului citat.

De asemenea, IGPR a recomandat revizuirea standardelor de securitate ale unităţilor bancare, inclusiv în sensul asigurării monitorizării audio-video în spaţiile în care se găsesc casetele de valori.

Potrivit Poliţiei, până la finalizării investigaţiilor, funcţionarii bancari beneficiază de garanţia constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. si am asteptat cu mare nerabdare aceasta povata a domnului Director. Totusi vreau sa emit o ipoteza cu aceasta ocazie si anume ca ROMANII SUNT GENIALI. Aceasta idee a pastrarii in depozite coroborata cu randurile din raportul pe ultimul trimestru al ERSTE GROUP ar duce la o concluzie foarte draguta. Detalii pe drum de seara :-)

    Ai avea perfectă dreptate Adriane, dacă ai putea obliga toate băncile să asigure o dobândă real pozitivă chiar și la un depozit de 1000 lei pe 1 lună. Altfel, tot salteaua este sfântă.

    si va multumesc pentru comunicatul pe care l-ati dat. Aceasta doveste rationamentul unui om care asteapta sinceritate din partea mediului financiar. Si franchetze. Totusi letopiseturile ne invata altceva. Cu siguranta ati aflat ca in majoritatea tarilor din sud-estul Europei si din Europa Centrala au fost in mod esential afectate de reducerea dobanzilor de referinta, a maririi aversiunii pentru luarea de credite din partea cetatenilor si reticenta bancilor vizavi la posibilitatea de returnare a acestor imprumuturi. Totusi din nou Romania a reusit sa iasa in afara plutonului si in ciuda micsorarii volumului creditului in saldo rezultatul operational al dobanzii nete a CRESCUT cu 3,3%..."Aceasta evolutie a fost posibila prin optimizarea dobanzilor de depozit in timpul ce volumul creditului a fost descrescator". Aceasta descriere este la pagina 11 a raportului domnului Treichl. Prin urmare aceasta declaratie poate fi considerata drept un indemn pentru ca si pe intreg parcursul anului 2013 banca domniei sale va fi inclusa intre cele mai bune banci conform publicatiei die Welt. Acestea fiind spuse intr-adevar putem spune despre cetatenii deponenti ai Romaniei ca pot fi fara nici cel mai mic simt de iresponsabilitate considerati drept active strategice ale sistemului financiar romanesc :-) Aceleasi persoane care in urma cu aproape 2 ani pe 12.12.2011 erau caracterizati drept cei care au fost invatati cu brutalitatile si le pot suporta mai usor. Inainte de a va ura un weekend placut v-as aminti si zicala unui adevarat banchier cu prestanta care spunea ca nici o afacere nu este profitabila atunci cand reputatia iti este afectata. Eu consider poporul roman in contradictie cu domnul Vulpescu ca acel juriu capabil sa arate un zambet de indulgenta acolo unde altii ar fi intors pur si simplu spatele. Cat despre continutul celei de-a 13 a cutii de valorii sper ca va fi util celor care vor reusi sa inteleaga de ce a fi consecvent este mai mult mai important decat a te supara atunci cand trebuie sa respecti promisiunile facute. Cu stima, MCV

    Mosule ,ati pierdut INCREDEREA romanilor!!!! Ai auzit de "roata tiganului" sau "casa tiganeasca",asa ne IMPRUMUTAM noi acolo unde lucrez.

    Ne adunam 24 de colegi si punem bani la gramada si "luam prin rotatie " toata suma ,dupa care "intoarcem" (adica ala care a luat primul ia ultimul)ca sa nu fie nimeni pagubit de inflatie!!! Eu NU mai calc in BCR,BRD...... )BANCHER= EXCROC 

    Ce ni se transmite? Banii tinuti in casetele devalori,NU POT FI IMPOZITATI de catre stat asa ca ?????????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb