UPDATE AGA SIF Moldova: CNVM a constatat că Banca Transilvania acţionează concertat cu Wood&Co

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2013

AGA SIF Moldova: CNVM a constatat că Banca Transilvania acţionează concertat cu Wood&Co

UPDATE: ora 20.15

CNVM a constatat că Banca Transilvania acţionează concertat cu Wood&Co, la SIF Moldova, potrivit mai multor surse apropiate situaţiei.

Astfel, CNVM va limita drepturile de vot pentru cei doi acţionari, de la aproximativ 10%, la 5%, pragul impus de lege. Se pare că fiecare dintre cei doi va vota cu aproximativ 2,5%.

CNVM a luat decizia în această seară, după alte două şedinţe în care nu a ajuns la nici un rezultat. Aceste şedinţe au fost ţinute astăzi dimineaţă şi ieri seară.

UPDATE 11:30: Alegerile se ţin mâine

Alegerile pentru conducerea SIF 2 Moldova se vor ţine mâine, la a doua convocare a adunării generale a acţionarilor.

Şedinţa de astăzi a avut un cvorum de 48,5%, sub cel necesar de 50%.

---

Banca Transilvania porneşte cu prima şansă

Alţii acuză jocul murdar: "Concertarea se vede din avion!"

Grupul Banca Transilvania este cotat cu şanse mari să îşi impună favoriţii în noua conducere SIF Moldova, după alegerile din Adunarea Generală, programată pentru astăzi (n.r. a doua convocare este vineri), în confruntarea cu acţionarii coagulaţi în jurul omului de afaceri Mihai Rotaru.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu a informat, până la închiderea ediţiei, dacă a identificat sau nu concertări între acţionarii SIF Moldova, companie unde pragul limită de deţinere este, prin lege, de 5%.

Comisia a discutat, marţi, despre eventuale concertări pentru alegerile SIF2 Moldova, însă a lăsat analiza finală pentu miercuri. Ieri a fost însă o zi foarte plină, la CNVM venind spre aprobare oferta Transgaz, trecută prin şedinţa de Guvern. CNVM a mai dat şi în alte ocazii decizii, în miez de noapte, care au avut efecte în Adunări Generale ţinute a doua zi.

Din luna decembrie, Comisia este cea care limitează drepturile de vot în Adunările Generale la SIF-uri pentru cei care depăşesc limita de deţinere de 5% din capitalul social.

Anterior, această responsabilitate revenea conducerilor SIF.

Astfel, în august 2010, după o analiză a conducerii SIF1 Banat-Crişana, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a emis o ordonanţă prin care obliga grupul "Banca Transilvania (BT)", format din 30 de acţionari cu care banca era prezumată că acţionează în mod concertat, să îşi reducă expunerea la SIF1 de la 17,28%, la 1%, aşa cum prevedea, atunci, legea (vezi în insert acţionarii concertaţi).

Unii adversari ai grupului BT sus-ţin că AGA are un rezultat cunoscut dinainte, în favoarea Băncii Transilvania, în cazul în care CNVM nu declară concertarea grupului. Potrivit acestora, acţionari ai SIF2 ar fi o parte dintre cei consideraţi concertaţi în 2010, la SIF1, astfel că ar exista toate motivele să fie măcar analizate atent deţinerile lor. "Concertarea se vede din avion!", consideră unii acţionari care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Se pare că CNVM a cerut de la acţionari declaraţii pe proprie răspundere că nu acţionează concertat cu alţi acţionari.

Comisia poate lua decizia de limitare a drepturilor de vot în AGA la SIF-uri în urma verificărilor realizate în baza documentelor primite de la SIF-uri, investitori sau de la Depozitarul Central, precum şi a altor documente aflate la dispoziţia sa.

Alegerile ar putea avea loc, la prima convocare

Pentru ca alegerile să se ţină astăzi ar fi nevoie de un cvorum de 50%. Conducerea SIF Moldova a făcut apeluri repetate ca acţionarii să vină la vot, astfel că mulţi dau şanse întrunirii cvorumului, deşi recordul istoric înregistrat până acum a fost de aproape 40%.

Ceocea, cele mai mari şanse să rămână în CA

Actualul preşedinte SIF Moldova, Costel Ceocea, este dat drept cert câştigător al unui nou mandat.

Domnia sa pare să se bucure de o susţinere semnificativă, unii acţionari acordându-i încrederea şi pentru formarea echipei.

Întrebat cu cine votează pentru CA, un acţionar ne-a răspuns direct: "Cu Ceocea!" Şi cu mai cine, am insistat, Consiliul având şapte locuri. Răspunsul a venit la fel de ferm: "Cu cine mai vrea Ceocea!"

Desigur, este vorba numai de unul dintre acţionari, însă, în piaţă, Ceocea şi-a creat reputaţia unui bun strateg, iar să îşi piardă mandatul ar fi o adevărată surpriză.

Favoriţii grupului Transilvania sunt preşedintele băncii, Horia Ciorcilă, Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, omul de afaceri Octavian Radu, fondator al Grupului RTC şi Mihai Ionescu, preşedintele reprezentanţei Deutsche Bank AG Bucureşti.

În opoziţie ar fi Cătălin Iancu, director general OTP Asset Management România, Bogdan Chetreanu, consilier la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Mihai Chişu, broker Swiss Capital.

Fiul PSD-istului Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, ar fi fiind sus-ţinut de ambele tabere.

Pe lângă Costel Ceocea, din CA-ul actual, îşi doresc un nou mandat vicepreşedintele Claudiu Doroş, Valentin Ionescu, Emilian Bădică, Elena Andrei, Iosefina Moroşan, Dumitru Bontaş.

Pe lista candidaţilor s-au mai înscris şi Florin Cazan, agent pentru servicii de investiţii financiare Raiffeisen Capital and Investment, Marian Tescaru, senior advisor FullCharger International, Radu Trifa, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Administraţiei Canalelor Navigabile Constanţa, Niculae Skokan, consultant independent, şi Gheorghe Buhaiu, fostul director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bacău.

Acţionarii ar trebui să mai dezbată la AGA şi aprobarea unui program de răscumpărare a 10% din acţiuni, aprobarea modificărilor "Actului Constitutiv" al SIF Moldova, aprobarea dividendului brut pe acţiune (0,17 lei/acţiune - propunerea CA sau 0,24 lei/acţiune - propunerea unui grup de acţionari.

Potrivit deciziilor CNVM din 5 august 2010, grupul "Banca Transilvania" era format din Banca Transilvania, Horia Ciorcilă, Ciorcilă Simona Niculina, Mates Maria, Powerax Limited, Roberto Marzanati, Ionuţ Patrăhău Octavian, Aurelia-Gabriela Grigore, Constantin-Miron Jeican, Andrei Dudoiu, Nevenca-Zoranca Doca, BT Asset Management, Goia Gabriel, Sopon Simona, Lăcătuş Emilia, Mirela-Lenuţa Buduroiu, BT Building SRL, BT Evaluator SRL, BT Consultant SRL, BT Account Agent de Asigurare SRL, Luminiţa-Delia Runcan, Fondul închis de Investiţii BT Invest, BT Clasic administrat de BT Asset Management, FDI BT Maxim/SAI BT Asset Management, BT Investments SRL, Dodworth LTD, Casternet LTD, Dericom LTD, Incondyne LTD, Drogati Enterprises LTD şi Kacinta Investments Limited.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cnvm-ul nu facea nimic (bun) nici macar cand nu era in moarte clinica ca acum. Cum sa ia vreo decizie , cand nu vor sa supere pe nimeni si incearca ficare, de la comisar la portar, sa-si aranjeze parasutarea la ASF sau pe unde se mai poate.?

    Dl Chetreanu e rezolvat. Ceilalti stau la pixul politicienilor. 

    ce pacat ca ati renuntat sa afisati update-uri in timp real de la aga. ati facut-o de cateva ori si modul cum descriati dvs. atmosfera era mai interesant decat continutul hotararilor

    1. Vezi ca e transmisa on line, sau asa se lauda cei de la sif

      Nu am renuntat! astazi nu a fost cvorum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb