UPDATE Avânt al cotaţiei Conpet, înainte de transferul la cota Bursei

MĂDĂLINA PĂSĂRELU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2013

Avânt al cotaţiei Conpet, înainte de transferul la cota Bursei

Update 13:08 Conpet şi Gazprom vor să construiască un oleoduct Piteşti-Pancevo

Un obiectiv important al planurilor de dezvoltare ale transportatorului de ţiţei Conpet Ploieşti este construcţia, în parteneriat cu Transnafta Serbia şi Gazprom Neft, a unui oleoduct care să unească Piteşti cu Pancevo.

Liviu Ilaşi, directorul general al Conpet, a declarat astăzi la Ploieşti că oleoductul are ca scop transportul ţiţeiului la rafinăria de la Pancevo pe care Gazprom Neft o deţine prin intermediul NIS. Domnia sa a subliniat că este vorba de o capacitate de transport de circa 7 milioane tone ţiţei pe an, un volum de investiţii de peste 200 de milioane de euro şi o lungime a conductei de circa 340 de kilometri.

Directorul Conpet a subliniat că România şi Serbia sunt foarte interesate de proiect şi că se aşteaptă decizia ruşilor de Gazprom care controlează NIS prin intermediul Gazprom Neft.

Durata de execuţie a conducte ar fi de aproximativ 2 ani de la finalizarea proiectării.

Conpet va promova la prima cotă a Bursei de Valori începând cu data de 5 septembrie, compania fiind în prezent listată pe piaţa Rasdaq. Potrivit lui Liviu Ilaşi, prezenţa pe piaţa BVB va aduce un avantaj acţionarilor care vor avea beneficii mai mari nu numai din punct de vedere al sensibilităţii şi marketingului, ci şi din punct de vedere al titlurilor pe care le deţin. Domnia sa susţine că fluiditatea acţiunilor Conpet va creşte odată cu trecerea la BVB, iar investiţiile viitoare ale companiei, inclusiv interconectările cu sistemele de transport ale statelor vecine, vor avea alte posibilităţi de finanţare. (Alina Toma)

---

Cotaţia acţiunilor Conpet Ploieşti (simbol COTE) a înregistrat un avânt de 25,88%, în ultima lună, la 42,5 lei/unitate, la finalul şedinţei de ieri, brokerii punând aprecierea şi pe seama anunţului că societatea se transferă de pe Rasdaq, la cota Bursei de Valori Bucureşti.

Tranzacţionarea acţiunilor COTE la BVB va începe joi, 5 septembrie 2013, după ce Consiliul Bursei şi-a dat avizul în acest sens.

"O primă reacţie privind listarea Conpet a existat deja în piaţă", ne-a spus Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", adăugând: "Probabil că, după listare, acest avânt va încetini, iar potenţialul de creştere se va mai epuiza. Se pare că tocmai mediatizarea acestei listări a ajutat preţul acţiunilor Conpet să crească până la 42,5 lei pe unitate".

Simion Tihon consideră că, în perioada următoare, preţul titlurilor COTE va mai scădea până la 42 lei pe unitate, însă că, pe termen lung, este aşteptată o creştere a lichidităţii acţiunilor societăţii.

Pe piaţa Rasdaq, Conpet a înregistrat o lichiditate extrem de redusă, schimburile zilnice cu greu atingând ordinul zecilor de mii.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, opinează că aprecierea preţului COTE de la 32 lei la 42,5 lei are la bază contextul favorabil în care a fost plasată compania în ultima perioadă şi că această creştere ar mai putea ţine până în prima zi de tranzacţionare. "Ulterior, preţul se va menţine la nivelul acela", estimează domnul Murgoci.

Directorul "Estinvest" vede cu ochi buni trecerea Conpet pe BVB, în condiţiile incertitudinilor privind statutul pieţei Rasdaq. În opinia lui Marcel Murgoci, numărul companiilor care vor trece de pe RASDAQ pe BVB va creşte în perioada următoare.

Conpet este cea de a doua companie care se transferă în acest an de pe Rasdaq pe piaţa reglementată, după producătorul de confecţii Conted Dorohoi (CNTE), firma care a lucrat pentru Zara, Louis Vuitton şi Piere Cardin.

Conpet operează Sistemul Naţional de Transport al Ţiţeiului, Gazolinei şi Etanului Lichid prin Conducte, continuând activitatea primului transportator de ţiţei din România.

Conpet a raportat în primul semestru un profit net de 25,8 milioane lei (5,8 milioane euro), în creştere cu 25,7% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 20,5 milioane lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb