• Update 12:25: Hayssam, arestat preventiv în dosarul de înşelăciune şi delapidare
Omar Hayssam a fost arestat preventiv, împreună cu fratele său, Mohamad, în dosarul de înşelăciune şi delapidare.
Decizia ar putea fi atacată cu recurs.
Omar Hayssam a declarat, astăzi, la Tribunalul Bucureşti, că dosarele sale sunt rezultatul faptului că s-a luat "de bun" că el este terorist şi că apoi toată lumea a ţinut cont de asta, fără să vadă şi binele făcut de el: "5.000 de locuri de muncă".
Sirianul a refuzat să dea o declaraţie în faţa judecătorului care a dezbătut propunerea de arestare preventivă făcută pe numele său de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în dosarul de înşelăciune şi delapidare.
Acesta a arătat, fără să se consemneze la dosar, că nu a refuzat să primească rechizitoriul prin care a fost deferit justiţiei în acest caz, ci doar a vrut ca acesta să-i parvină în prezenţa unui avocat ales.
"Trebuie văzut în ce condiţii au fost luate declaraţiile. Declaraţiile au fost luate sub presiunea faptului că Omar Hayssam este terorist. Eu nu am nicio participaţiune în acest dosar. Trebuie confruntate persoanele ce au dat declaraţii. Grupul infracţional nu a fost condus de mine", a explicat sirianul, în faţa instanţei.
...
Bunurile lui Omar Hayssam, acuzat de terorism şi spălare de bani, au fost puse sub sechestru de autorităţi, în vederea recuperării prejudiciului cauzat statului român de omul de afaceri sirian, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Autorităţile statului au pus sub sechestru mai multe imobile, terenuri şi instalaţii industriale, precum şi peste un milion de euro, din diverse conturi bancare ale lui Omar Hayssam.
Sirianul a fost trimis în judecată, alături de alţi patru inculpaţi, pentru săvârşirea unor infracţiuni precum complicitate la delapidare în formă continuată, înşelăciune, spălare de bani, falsificare de acte.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul produs de către grupul infracţional format din cei cinci inculpaţi este de 7,8 milioane lei prin delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei, prin înşelăciune, şi 17,3 milioane de lei prin spălare de bani.
De asemenea, anchetatorii au instituit sechestru asigurator prin blocarea tuturor conturilor deschise la bănci de un număr de 47 de societăţi comerciale, dar şi asupra sumei de un milion de euro dintr-un cont deschis la Credit Europe Bank şi a unui Audi A8, proprietate a SC City Center SRL.
Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul "Volvo" şi fraude în cauza "Foresta Nehoiu".
Sirianul mai este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud, şi de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.
Condamnarea dispusă în cazul lui Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.
Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 12 septembrie.
Hayssam este vizat şi într-un dosar de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), privind privatizarea IPRS Băneasa, cauza vizând depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedură.
Prejudiciul imputat lui Omar Hayssam este de 7,8 milioane de lei prin delapidare, 2,95 milioane de lei pentru înşelăciune, 17,3 milioane de lei prin spălare de bani.
• Activele companiei "Foresta Nehoiu", scoase la vânzare
Activele SC Foresta Nehoiu - una dintre firmele deţinute de Omar Hayssam - vor fi evaluate şi scoase la licitaţie publică, sumele obţinute urmând să fie folosite pentru achitarea datoriilor către creditori, după ce instanţa de judecată va dispune anularea contractelor frauduloase, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Conform procurorilor de la DIICOT, lichidatorul judiciar al firmei lui Hayssam, SC Foresta Nehoiu SA, a înregistrat tabelul definitiv al creanţelor împotriva averii debitoarei, valoarea totală fiind de 323.915.244.487 de lei (peste 32 milioane lei în prezent).
În dosarul "Foresta Nehoiu", Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă, în iunie 2010, la trei ani de închisoare, după ce instanţele inferioare dispuseseră achitarea lui şi a celorlalţi inculpaţi.
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române în dimineaţa zilei de 19 iulie, în urma unei operaţiuni neautorizate pe teritoriul altui stat, conform declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu.
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în anul 2006.