UPDATE Babiuc şi Becali au fost condamnaţi la închisoare cu executare

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 21 mai 2013

Babiuc şi Becali au fost condamnaţi la închisoare cu executare

Update 13:30:

Gigi Becali şi-a mandatat avocatul, azi, să ceară graţierea din partea preşedintelui Traian Băsescu, conform realitatea.net.

Update 12:21:

Victor Ponta nu regretă că Gigi Becali a candidat pe listele USL, conform surselor de presă.

Premierul a mai afirmat, astăzi, că simpatia exprimată pentru acesta înainte de pronunţarea sentinţei a fost o opinie personală: "Simpatia mea nu are nicio legătură cu justiţia. Mi-am exprimat o opinie personală, dacă am supărat pe cineva, îmi pare rău, iar despre sentinţe nu am voie să vorbesc. Eu sunt absolut convins că judecătorii nu se uitau la televizor să vadă dacă îl simpatizez sau nu îl simpatizez eu pe vreun inculpat. Am fost şi sunt foarte atent să nu vorbesc despre dosare, nu ştiu dosarele, nu e treaba mea ca prim-ministru, dar acum să spun despre cineva că îl simpatizez sau nu, asta chiar nu cred că e infracţiune".

---

Update 08:19

Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină au fost transferaţi, ieri seară, din arestul Poliţiei Capitalei, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti - Rahova.

---

Patronul echipei de fotbal Steaua, Gigi Becali, fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General, Dumitru Cioflină au fost condamnaţi de completul de cinci judecători de la instanţa supremă la câte doi ani de închisoare cu executare în "Dosarul schimburilor de terenuri", de asemenea fiindu-le interzise anumite drepturi civile pe o perioadă de cinci ani. În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioana Babiuc, instanţa a dispus menţinerea achitării decise de cei trei judecători ai instanţei de fond. În ceea ce îl priveşte pe Becali, care a fost condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în "dosarul sechestrării de persoane", instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri. După recontopirea pedepselor, Becali urmea-ză să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoa-re cu executare, din care instanţa a dispus să fie scăzută perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane. Deciziile sunt definitive şi irevocabile. De asemenea, s-a pus sechestru pe proprietăţile lui Gigi Becali, acesta, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc urmând să plătească despăgubiri de 892.758 de dolari.

Pe de altă parte, Gigi Becali îşi va pierde mandatul de deputat. Şocat, la aflarea veştii acesta s-a închis în biroul său de la Parlament, refuzând să mai ofere declaraţii presei, chiar dacă pe parcursul întregii zile avusese mai multe intervenţii în direct la toate televiziunile de ştiri. După o perioadă de reculegere, parlamentarul a ieşit din birou şi a vorbit cu reprezentanţii mass-media, fiind vizibil marcat: "Mi-am îmbărbătat familia. Rog organele să aibă un minim de decenţă şi să aştepte să mă prezint singur, să nu mai vină cu tot felul de mascaţi şi circuri la Becali acasă, ca să suporte oamenii din ţară astfel de chestii. Trebuie să-mi apăr familia, voi ataca sentinţa la CEDO şi tot România va avea de suferit. Nu m-am aşteptat la o astfel de decizie, la o aşa bătaie de joc pentru un schimb de terenuri făcut acum 16 ani. Cel mai mare regret al meu e că nu am rămas europarlamentar, pentru că nu mi se mai întâmpla niciodată asta".

Procurorii DNA au cerut condamnarea la pedepse cu închisoarea a lui Gigi Becali şi a celorlalţi inculpaţi, în vreme ce apărătorii acestora au arătat că, în raport de probele anchetatorilor şi de situaţia juridică a celor două terenuri vizate, se impune achitarea clienţilor lor pentru acuzaţiile aduse de anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Gigi Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi Dumitru Cioflină au fost achitaţi, în 24 mai 2012, de instanţa supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi Ministerul Apărării Naţionale, decizia fiind atacată cu recurs de către procurori. Magistraţii au decis achitarea celor patru pe motiv că lipseşte unul dintre elementele infracţiunii. Astfel, George Becali a fost achitat pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Victor Babiuc şi fiica lui, Ioana, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu. Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.Potrivit procurorilor, în perioa-da 1996-1999, în calitate de adminis-trator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Cu câteva ore înainte de aflarea verdictului, Gigi Becali a avut parte de un nou moment tensionat. Becali a fost oprit de poliţişti, duminică noapte, pe Aeroportul "Henri Coan-dă", de unde voia să plece din ţară, şi a fost dus la Parchetul ICCJ, fiind cercetat pentru înşelăciune şi abuz în serviciu într-un nou dosar. Poliţiştii au pus în executare mandatul de aducere emis de procurori pe numele lui Gigi Becali, acesta fiind dus la Parchetului instanţei supreme pentru a i se aduce la cunoştinţă că are interdicţie de a părăsi ţara. Gigi Becali este cercetat pentru înşelăciune şi abuz în serviciu într-un dosar privind Avicola Iaşi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Gheorghe Becali nu merita aceasta sentinta !

    El si-a achitat de mult "prejudiciul", si probabil l-ar achita inca o data ! 

    Ce facem cu cei care au vandut aceasta tara pe nimic, cum calculam prejudiciul si cand vom face dreptate ? 

    1. Da,nu merita doar atat, trebuia macar 5. Va vaicariti pentru un infractor cu doua condamnari! A furat, a fost pedepsit. Care e discutia? Ca e bogat si nu trebuie pedepsit? Unu de fura o paine face trei ani iar asta trebuia scapat?

    In toate discutiile legate de aceste condamnari nu am auzit nici un reprezentant al presei care sa aduca in discutie de ce Babiuc si Cioflina au primit atit de mica pedeapsa. Ei erau plati de contribuabili sa aiba grija de patrimoniul Mapn, ei trebuiau sa ia ani de inchisoare, plus pierderea pensiilor, plus executarea averilor. Becali, in cazul de fata, trebuia pedepsit daca se dovedea ca le-a dat mita. Si nimic pt juristul Mapn care a vizat aceasta tranzactie, ala de ce nu a primit pedeapsa?

    Ce mi s-a parut fascinant aseara - pentru ca am auzit-o si din gura lui Giovani, si din a lui Gigi si din a lui MM - a fost greseala lor de perceptie legata de ''scorurile'' de la cele doua instante ale ICCJ : toti au contestat faptul ca la primul complet, de 3, a fost 3-0 pentru Gigi, iar la cel de 5 a fost 3-2 penrtu DNA, si cu toate astea l-au bagat... Ce nu au priceput ei si nu am vazut niciun avocat care sa le explice, a fost ca meciul asta nu este tur-retur, ci eliminatoriu, ca desi a castigat in semifinala, a pierdut totusi finala....:p

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb