UPDATE Banca Carpatica vrea să atragă parteneri strategici pentru îmbunătăţirea calităţii capitalului

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 septembrie 2013

Banca Carpatica vrea să atragă parteneri strategici pentru îmbunătăţirea calităţii capitalului

Update 11:43 Acţiunile BCC, în creştere

Titlurile BCC au crescut, în jurul orei 11:27, cu 4,29%, până la un preţ de 0,0705 lei/unitate.

---

Update 10:53 BCC: "În acest moment nu există nicio discuţie avansată privind o eventuală majorare de capital"

Reprezentanţii băncii au anunţat că în acest moment nu există nicio discuţie avansată privind o eventuală majorare de capital, deşi aceştia s-au întâlnit permanent cu mai multe instituţii financiare în vederea unui parteneriat strategic care să susţină planurile conducerii, se arată într-un raport trimis BVB.

Banca anunţă, de asemenea, că acţiunile îşi vor relua tranzacţionarea, astăzi, de la ora 11:10.

"Declaraţiile privind necesitatea creşterii capitalului cu valori cuprinse între 10 şi 30 milioane euro sunt în concordanţă cu strategia băncii şi cu necesitatea de a creşte solvabilitatea la un nivel care să permită dezvoltarea sustenabilă a băncii", se mai arată în raport.

---

Update 10:10 Acţiunile BCC, suspendate de la tranzacţionare

Acţiunile Băncii Carpatica au fost suspendate, astăzi, de la tranzacţionare, conform Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

---

Banca Comercială Carpatica (simbol BCC) se află în căutarea unui partener strategic care să o ajute să îşi crească rata de adecvare a capitalului, a declarat, ieri, Johan Gabriels, preşedintele directoratului instituţiei de credit. În acest sens, conducerea băncii a avut o serie de întâlniri cu potenţiali investitori, ţinta sa reprezentând-o entităţi care să doresc să rămână în acţionariat cel puţin cinci ani, a afirmat domnia sa, în cadrul primei întâlniri anuale cu investitorii.

"Principalul acţionar al Băncii Carpatica (n.r. Ilie Carabulea) este dispus să îşi dilueze participarea, astfel încât să putem atrage capital adiţional de cel puţin 10-30 milioane euro", a precizat Johan Gabriels. Bancherul a confirmat existenţa unor discuţii cu instituţii financiare internaţionale, adăugând, însă, că un parteneriat cu acestea ar reprezenta o ţintă pe termen lung şi ar putea să debuteze mai degrabă printr-o finanţare primită de BCC, urmată apoi de o intrare în acţionariatul băncii. Fondurile de private equity nu reprezintă "neapărat" investitorii căutaţi, având în vedere că plasamentele acestora au o durată de viaţă limitată, iar experienţa cu AnaCap nu a fost "prea bună", susţine Johan Gabriels.

AnaCap este un fond de private equity specializat pe investiţiile în sectorul financiar european despre care s-a zvonit, încă din urmă cu doi ani, că ar dori să cumpere Banca Comercială Carpatica. Negocierile se pare că au eşuat, însă, din cauză că Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al instituţiei de credit, cu o deţinere de 41,29%, nu ar fi acceptat preţul oferit, considerându-l prea mic.

Johan Gabriels a explicat că va dura cel puţin şase luni până să poată fi încheiat un acord şi că banca va fi foarte atentă în privinţa selecţiei investitorilor.

Rata de adecvare a capitalului BCC era, la sfârşitul primului semestru al acestui an, de 10,6%, faţă de media sectorului bancar, de 14,7%.

Rata de adecvare a capitalului, sau indicatorul de solvabilitate, cum mai este cunoscut, se calculează ca raportul dintre fondurile proprii de rang 1 şi 2 ale băncii şi activele ponderate la risc ale acesteia. Capitalul de rang 1 este format din capitalul social, rezervele legale şi profitul nerepartizat, iar capitalul de rang 2 din rezervele din reevaluarea imobilizărilor corporale, titlurile pe durată nedeterminată, alte rezerve, acţiunile preferenţiale cumulative pe durată determinată şi datoriile subordonate.

Dacă va reuşi să atragă parteneri strategici, BCC ia în calcul eventuale achiziţii de bănci, având în vedere că preţul cerut se află în continuă scădere, a mai afirmat Johan Gabriels. "Sistemul bancar din România va avea parte de consolidări în perioada următoare, în condiţiile în care băncile-mamă îşi reduc expunerea pe zona Europei Centrale şi de Est. Acest lucru oferă oportunităţi interesante de achiziţie, iar partenerii strategici pe care dorim să îi atragem s-ar putea să considere o astfel de mişcare drept cea mai bună variantă pentru dezvoltarea băncii", a explicat domnia sa.

Banca Comercială Carpatica a identificat clienţi cărora ar putea să le acorde credite în valoare de 40 milioane de euro, până la finalul anului, a declarat vicepreşedintele diviziei comerciale din cadrul instituţiei de credit, Cosmin Bucur.

"Ca urmare a consolidării echipei de vânzări, deja am identificat clienţi pentru credite în valoare de 40 milioane euro şi vom continua identificarea de tranzacţii potenţiale", a declarat domnia sa, explicând că, în principiu, este vorba despre clienţi corporate şi IMM-uri.

Johan Gabriels a afirmat că banca are un raport credite/depozite de aproximativ 60%, iar ţinta este de 80-90%.

Potrivit datelor financiare, Banca Comercială Carpatica a raportat la finalul primului semestru credite brute de 1,6 miliarde lei şi depozite de 2,6 miliarde lei.

Acţiunile BCC au scăzut cu peste 1% ieri, după ce se apreciaseră cu 17%, în precedentele două şedinţe de tranzacţionare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb