UPDATE Băsescu: "Mi-aş dori mult o discuţie cu liderii partidelor de guvernare"

F.A.
Politică / 6 ianuarie 2014

Update 13:40

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în ţara noastră trebuie să înceapă o dezbatere internă privind unirea cu Republica Moldova pentru a ajuta Chişinăul în cazul în care parcursul european al acestei ţări ar fi pus în pericol.

"România trebuie să înceapă o dezbatere internă, care nu îi priveşte pe politicienii de la Chişinău, dacă ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova. (...) O unire administrativă, politică. La un moment dat, datorită existenţei unei opoziţii, datorită situaţiei din Transnistria, datorită situaţiei din Găgăuzia, datorită nevoii ca politicienii pro europeni să facă o politică între Moscova şi Bruxelles, în situaţia în care în acest parcurs ar fi previzibilă o întoarcere către regiunea euroasiatică sau urmare a unor provocări din Transnistria, care sunt şi acum, România are obligaţia să îi dea Republicii Moldova posibilitatea de a-şi continua parcursul european prin unirea cu România", a spus şeful statului, în cadrul unei emisiuni televizate.

----

Update 11:45 Băsescu: "Nu exclud posibilitatea să organizez un nou referendum pentru parlament unicameral"

Preşedintele a declarat, astăzi, că nu exclude posibilitatea organizării unui nou referendum pentru parlament unicameral odată cu alegerile prezidenţiale.

"Nu mă interesează pragul electoral pentru acest referendum, ar putea fi organizat odată cu primul tur al prezidenţialelor. Cred că de data aceasta românii i-ar sancţiona dur dacă nu l-ar pune în aplicare. Trebuie avută în vedere repetarea acestui referndum când USL e la putere, pentru a-i responsabiliza. Nici Antonescu nu-i mai breaz ca Ponta din punct de vedere al respectării nevoilor României", a precizat Băsescu.

Referitor la alegerile prezidenţiale de anul acesta, Traian Băsescu a afirmat: "Mi-aş dori un nou preşedinte de dreapta pentru că la această majoritate de stânga echilibrul trebuie făcut de un preşedinte care să frâneze avântul stângii pe anumite zone".

"Dacă voi nominaliza pe cineva, o voi face după europarlamentare. Am mai multe nume, dar nu voi spune acum. O majoritate în jurul PSD se va forma oricum şi va dura până în 2014. Imaginaţi-vă un preşedinte dominat de acest partid", a mai spus preşedintele.

Traian Băsescu a declarat că nu este mulţumit de candidatura lui Cătălin Predoiu în alegerile prezidenţiale din partea PDL, el arătând, ironic, că acesta ar fi preşedintele care ar asigura "o linişte deplină în ţară".

---

Update 11:32 Băsescu, despre pactul de coabitare: "Treceţi-l la rămâne valabil!"

Întrebat cum rămâne cu pactul de coabitare încheiat cu premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu a răspuns, la un post de televiziune, că rămâne valabil.

"Treceţi-l la rămâne valabil. A avut o valoare excepţională anul trecut pentru UE şi pentru redarea încrederii că se va putea guverna România. Din păcate, marţea neagră a adus din nou neîncrederea. Puţini politicieni USL îşi imaginează ce şoc au produs în UE în defavoarea lor şi a României. Vreau să mă credeţi că vom avea de făcut un efort formidabil în anii următori pentru a ajunge la nivelul încrederii din anul 2011. România îşi dobândise atunci încrederea. Vara 2012 - care a fost trecută oarecum cu vederea după alegeri - şi faptul că a apărut marţea neagră - a arătat că USL a revenit asupra dorinţei de a pune sub control politic justiţia", a declarat şeful statului.

---

Update 11:17 Băsescu: "E o lacună a legii faptul că se schimbă şefii CSM în fiecare an"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că este "o lacună a legii" faptul că în fiecare an trebuie făcute alegeri pentru şefia CSM.

Totodată, Traian Băsescu a precizat că că nu este îngrijorat că alegerile de astăzi de la CSM vor schimba trendul în justiţie.

"Legea e de aşa natură încât impune schimbarea conducerii CSM în fiecare an. E o lacună a legii. N-aş spune că sunt îngrijorat că alegerile de azi schimbă un trend în justiţie, pentru că oamenii-cheie în Justiţie sunt preşedintele şi vicepreşedintele Înaltei Curţi, procurorul-şef şi şeful DNA. Sigur, CSM e cel care administrează justiţia", a spus preşedintele.

Domnia a mai declarat că nu crede că CSM e structura care s-ar pune la dispoziţia politicului.

"Raportul MCV va fi bun din punctul de vedere al Înaltei Curţi, al DNA şi DIICOT, dar nu va putea însă să nu observe problemele generate de Parlament, care s-au manifestat în martea neagră (...). Decizia privind Schengen e puţin mai complicată, are în vedere şi aspecte politice - marea problema creată de minoritatea romă. În ce priveşte minoritatea romă trebuie să fim extrem de corecţi şi să spunem că România a atenţionat de acum 5 ani că problema trebuie rezolvată la nivel european, dar unele state s-au apărat. Cred că banii Comisiei Europene sunt utilizabili de orice ţară privind integrarea romilor", a spus Băsescu.

---

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că îşi doreşte mult să aibă o discuţie cu liderii partidelor de guvernare pe priorităţile pentru acest an, astfel încât să fie evitate pe cât posibil disputele şi să nu se ajungă la blocaje.

"Aş vrea ca 2014 să fie anul României. Voi fi un preşedinte care-şi va exercita mandatul până în ultima zi a mandatului prezidenţial. Nu cred că am bătălii mai dure şi mai puţin dure. Mi-aş dori mult o discuţie cu liderii partidelor de guvernământ pentru a vedea punctele de vedere ale celuilalt. Eu am câteva priorităţi care cred că pot fi agreate de partenerii mei instituţionali. Cred că avem ca prioritate consolidarea justiţiei, e fundamentală", a afirmat Băsescu, în cadrul unei emisiuni televizate.

Domnia sa a adăugat: "Esenţial e să ştim ce vrem, să nu mai fie blocaje ca la negocierile cu FMI. Esenţial ar fi să avem puncte de vedere comune. O înţelegere politică. Pe justiţie trebuie să avem retragerea politicului din orice imixtiune. Ar fi o mare greşeală să promoveze amnistia şi graţierea. Aş vrea să punem punct, să fie respinsă. Eu sper să nu se mai pună la vot propunerea legislativă pentru amnistie şi graţiere, sau dacă se pune la vot să fie respinsă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb