UPDATE Băsescu, Ponta şi Antonescu, în sfârşit de acord cu ceva - referendum pentru Roşia Montană

Alexandra Crăciun
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 3 septembrie 2013

Băsescu, Ponta şi Antonescu, în sfârşit de acord cu ceva - referendum pentru Roşia Montană
  • document ataşat Proiect Lege Rosia Montana
    apasă aici pentru a descărca.

    Roşia Montană a ajuns să reprezinte mai mult decât un sit arheologic sau locul unei exploatări miniere, devenind un simbol în jurul căruia membrii societăţii, de la simpli cetăţeni la oameni politici, indiferent de culoarea politică, şi-au unit forţele având un scop comun: evitarea demarării exploatării aurifere din Munţii Apuseni sau, dimpotrivă, începerea exploatării.

    Aprobarea legii care să permită exploatarea auriferă de la Roşia Montană a stârnit un val de reacţii virulent la nivel naţional, culminând cu o serie de proteste în marile oraşe din ţară, dar şi din străinătate.

    Update 21:25 Proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, făcut public

    Guvernul a făcut public proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, dar şi pe cel de Acord privind unele măsuri necesare demarării proiectului.

    Documentele au fost aprobate de Guvern săptămâna trecută şi trimise Parlamentului pentru vot.

    ----

    Băsescu: "Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi pentru Roşia Montană?"

    Preşedintele României, Traian Băsescu, ar dori să convoace anul viitor un referendum, ca să afle părerea cetăţenilor cu privire la exploatarea auriferă de la Roşia Montană, potrivit propriilor declaraţii. "Nu am nicio problemă să declar referendum naţional pe tema aceasta, dimpotrivă. Dacă Guvernul nu găseşte resurse să discute cu societate civilă, îl organizez odată cu europarlamentarele. Îmi menţin punctul de vedere că reluarea mineritului prin extragerea metalelor este o oportunitate pentru România, în acelaşi timp însă trebuie să găsim soluţia prin care să fie împăcată societatea", a menţionat preşedintele ţării.

    Totodată, preşedintele ţării l-a criticat pe Victor Ponta pentru declaraţiile potrivit cărora va vota împotriva proiectului Roşia Montană în Parlament, arătând că această atitudine este "o laşitate".

    Domnia sa a adăugat: "Mi se pare că nu poţi să guvernezi aşa: domnul Ponta când e prim-ministru semnează exploatarea şi peste câteva zile spune: < mă duc în partea cealaltă > şi o să votez împotrivă".

    Preşedintele Traian Băsescu a mai spus ieri că, aşa cum Victor Ponta îl întreba pe el câţi bani a luat pentru proiectul de la Roşia Montană, deşi nu era semnat nimic, acum îl întreabă şi el: "Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi pentru proiect?".

    La rândul său, premierul Victor Ponta i-a răspuns preşedintelui, tot prin intermediul presei, menţionând că din punctul domniei sale de vedere, ideea convocării unui referendum pe acest subiect este de bun augur.

    Victor Ponta a mai declarat că, dacă nu s-ar fi făcut partea tehnică de negociere care ţine de acest proiect, statul român ar fi fost dat în judecată de către companiile implicate, care ar fi solicitat despăgubiri de circa două miliarde de dolari.

    "Dacă ţineam în continuare la Guvern proiecte de acest gen, în care laşitatea Guvernului anterior nu a permis adoptarea unei soluţii, puteam doar să anunţ că statul român urmează să plătească miliarde de dolari despăgubire pentru un proiect care nu se realizează niciodată", a conchis, ieri, Victor Ponta.

    Recent, guvernul a aprobat o lege care permite exploatarea auriferă de la Roşia Montană.

    Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

    Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

    Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

    În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.

    Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

    Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

    Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

    Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.

    Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

    Sondaj: Doi din trei români susţin proiectul Roşia Montană

    Românii cred că autorităţile trebuie să susţină proiectul Roşia Montană, dar şi exploatarea gazelor de şist, arată un sondaj Sociopol realizat în perioada 23-26 august.

    Astfel, 68% dintre respondenţi au spus că autorităţile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce doar 32% au răspuns că ar trebui să se opună proiectului. În plus, acelaşi sondaj de opinie arată că românii au încredere că autorităţile vor promova Roşia Montană, 73% dintre ei fiind de această părere. În schimb, 27% dintre cei intervievaţi au răspuns că autorităţile se vor opune proiectului Roşia Montană. Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016. Românii susţin şi exploatarea gazelor de şist, mai arată sondajul. Astfel, 59% dintre cei chestionaţi au răspuns că autorităţile ar trebui să promoveze acest proiect, în timp ce 41% au răspuns că trebuie să se opună acestui proiect.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Daca viitorul acestei tari a ramas dependent de resursele minerale neexploatate de generatiile care au trecut in nefiinta,este un semn ca romanii si-au cam pierdut imaginatia.

      Imparatul Traian a salvat monetaria Romei cu aurul Daciei,dand nastere si unui nou popor. 

      Presedintele Traian nu poate salva nimic cu aurul scos de straini,iar poporul roman da nastere ,in afara tarii,unor populatii dezmostenite de propriii conducatori.

      Daca politicienii romani ar chema,la guvernare,expertii romani din toata lumea,si somerii care lucreaza pe la straini se vor intoarce sa-si cresca copiii in casele lor. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb