UPDATE Dezbatere şi vot final mâine în Camera Deputaţilor pe legile 304/2004 şi 317/2004

A.C.
Politică / 12 decembrie 2017

Dezbatere şi vot final mâine în Camera Deputaţilor pe legile 304/2004 şi 317/2004

Actualizare 19:40 USR: Modificările legii privind organizarea judiciară subminează independenţa justiţiei

Uniunea Salvaţi România consideră că modificările aduse legii privind organizarea judiciară în comisia specială pe domeniul justiţiei "subminează independenţa justiţiei şi întoarce România cu 15 ani în urmă".

Într-un comunicat de presă, USR susţine că modificarea legii în sensul înfiinţării Secţiei de Investigare a unor Infracţiuni din Justiţie are ca unic scop intimidarea magistraţilor, având în vedere că nu există un fenomen infracţional în rândul judecătorilor şi procurorilor.

"Coaliţia PSD - ALDE urmăreşte decredibilizarea magistraţilor, prin răspândirea în mediul public a ideii false potrivit căreia înfiinţarea unei secţii specializate ar veni pe fondul unui mare număr de infracţiuni săvârşite de judecători şi procurori. În realitate, în ultimii ani, statistica CSM arată că au existat anual aproximativ zece cazuri de magistraţi condamnaţi, ceea ce nu justifică înfiinţarea acestei secţii", se arată în comunicat.

"În lipsa unei necesităţi reale, constituirea Secţiei de Investigare a unor Infracţiuni din Justiţie semnalează intenţia coaliţiei PSD - ALDE de a cerceta judecătorii şi procurorii care ar îndrăzni să ancheteze şi respectiv să judece în mod imparţial oameni politici. Această secţie este singura structură de parchet înfiinţată pe criterii exclusiv profesionale, cu excepţia instanţelor militare. Până în anul 2005 a mai existat o structură asemănătoare, sub denumirea de Biroul de Anchete Speciale, în cadrul căruia a activat procurorul Cristian Panait, care s-a sinucis din cauza presiunilor exercitate asupra sa", a declarat deputatul USR Stelian Ion, citat în comunicat.

USR menţionează că propunerea coaliţiei PSD - ALDE potrivit căreia toate soluţiile adoptate de procuror să poată fi infirmate de către procurorul ierarhic superior, nu doar pentru motive de nelegalitate, ci şi pentru motive de netemeinicie are acelaşi scop de a intimida magistraţii.

"Prin această modificare, toate soluţiile procurorilor vor putea fi cenzurate de procurorul ierarhic superior pentru motive de orice natură, ceea ce înseamnă că numirea unor procurori controlaţi politic în cele câteva funcţii de conducere va asigura controlul asupra activităţii tuturor celorlaţi procurori. În prezent, procurorul ierarhic superior poate infirma pentru motive de netemeinicie doar rechizitoriul şi ordonanţa prin care procurorul subordonat a dispus renunţarea la urmărirea penală, în condiţiile Codului de procedură penală, celelalte soluţii putând fi infirmate numai pentru motive de nelegalitate", menţionează USR.

Uniunea mai susţine că, "pentru a obţine controlul asupra magistraţilor, coaliţia PSD - ALDE a eliminat majoritatea atribuţiilor plenului CSM, care va deveni o structură cu rol decorativ, în favoarea secţiilor pentru judecători şi respectiv procurori, care pot şi vor fi controlate politic mult mai uşor, deoarece au mai puţini membri".

USR critică, de asemenea, introducerea de către coaliţia PSD - ALDE a obligaţiei judecătorilor de a motiva hotărârile în cel mult 30 de zile de la pronunţare, cu posibilitatea de a prelungi acest termen doar în cazuri justificate "temeinic", susţinând că acest text a fost adoptat tot pentru a pune presiune pe magistraţi.

"În contextul în care nu există condiţiile necesare pentru ca judecătorii să poată respecta aceste termene limită, fără afectarea calităţii actului de justiţie, acest amendament va pune presiune asupra judecătorilor, va conduce la creşterea numărului hotărârilor netemeinice şi va permite sancţionarea disciplinară a judecătorilor incomozi sub pretextul depăşirii termenelor", a afirmat senatorul USR George Dircă, conform sursei citate.

(G.F.)

---------

Actualizare 19:35 Raportul pentru legea privind funcţionarea CSM, adoptat de comisia specială

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a finalizat astăzi dezbaterea legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, adoptând un raport de admitere cu 13 voturi "pentru" (PSD, ALDE, UDMR).

Actul normativ urmează să intre mâine la dezbatere şi vot final în plenul Camerei Deputaţilor, alături de legea 304/2004 privind organizarea judiciară, al cărei raport a fost finalizat ieri de către comisia specială.

"Bănuiesc că legea va trece mâine prin Cameră şi va merge la Senat", a spus preşedintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache, la finalul dezbaterilor, potrivit newws.ro.

(G.F.)

--------

Actualizare 18:35 Inspecţia Judiciară rămâne în cadrul CSM, la fel ca în legea în vigoare

Inspecţia Judiciară (IJ) va rămâne în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi nu va fi transformată într-o instituţie independentă, aşa cum se prevedea în iniţiativa de modificare a legii 317/2004.

Propunerea ca IJ să rămână în continuare în cadrul CSM a fost făcută chiar de PSD şi susţinută de preşedintele comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, cel care a argumentat că astfel se păstrează garanţia independenţei Inspecţiei. Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat astăzi şi un amendament potrivit căruia preşedintele secţiei de judecători a Consiliului este de drept preşedintele CSM, dar şi un amendament care prevede că doar IJ poate exercita acţiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magistrat-asistent, fiind eliminaţi din această procedură ministrul Justiţiei şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), informează news.ro.

Comisia a votat şi un amendament prin care era introdusă o imunitate sporită pentru judecători şi procurori, dar ulterior a revenit asupra acestuia şi l-a respins.

(G.F.)

---------

Actualizare 17:33 Ambasadorul Canadei: "Canada, ca şi mulţi parteneri internaţionali, este preocupată de reforma în Justiţie"

Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton a declarat, la Iaşi, că ţara sa, alături de alţi parteneri internaţionali, este îngrijorată de modificările la legile justiţiei, susţinând că înţelege "pe deplin" nemulţumirile oamenilor care ies în stradă.

Ambasadorul canadian la Bucureşti Kevin Hamilton s-a întâlnit astăzi, la Primăria Iaşi, cu edilul Mihai Chirica, el declarând ulterior jurnaliştilor că faptul că oamenii ies în stradă şi protestează paşnic arată că România are o democraţie puternică.

Hamilton a precizat: "Canada, ca şi mulţi parteneri internaţionali, este preocupată şi are aceeaşi îngrijorare pe care o au mulţi dintre protestatari în ceea ce priveşte reforma în justiţie şi pachetul de legi care se dezbate în Parlament. Din 2007 şi până în prezent România a făcut progrese remarcabile în lupta împotriva corupţiei şi în constituirea independenţei în acest sector. Multe părţi din pachetul de legi amintit par că vor inversa acest proces. De aceea înţelegem pe deplin nemulţumirile protestatarilor".

Cât priveşte modificările la Codul Fiscal, adoptate recent de guvern, diplomatul canadian a spus că investitorilor nu le plac schimbările bruşte

."Referitor la recentele măsuri fiscale pot spune că principala noastră preocupare este să asigurăm siguranţă şi predictibilitate pe piaţa economică. Investitorilor nu le plac schimbările bruşte, corupţia şi semnalele care ar putea arăta că buna guvernare este în pericol", a declarat ambasadorul Canadei în România.

La rândul său, primarul Iaşiului Mihai Chirica a spus că este încrezător că investitori din Canada vor veni la Iaşi pentru a deschide afaceri în zonă.

Mihai Chirica a afirmat: "Cred că putem întări relaţiile economice. Canada este prezentă la Iaşi cu companii care numără în total 800 - 1.000 de angajaţi. Poate nu este mult, dar este important că este aici. Avem, desigur, o perspectivă în acest sens şi sunt convins că atât Canada, cât şi alte state din Uniunea Europeană şi America, pot contribui la creşterea economică a Iaşului".

Excelenţa Sa Kevin Hamilton a scris un mesaj şi în cartea de condoleanţe aflată în holul central al Primăriei ieşene, pusă la dispoziţia tuturor celor care doresc să aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

(A.C.)

-----

Comitetul liderilor a decis astăzi să introducă pe ordinea de zi a plenului camerei Deputaţilor de mâine celelalte două legi ale Justiţiei - 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea CSM - pentru dezbatere şi vot final. Anterior dezbaterii celor două acte normative, va fi supus votului plenului modificarea propusă de Florin Iordache la regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri.

Potrivit deciziei luate de comitetul liderilor grupurilor parlamentare, primul punct de pe ordinea de zi de miercuri a Camerei Deputaţilor va fi modificarea regulamentului, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri, informează News.ro.

Comisia de regulament a adoptat luni un raport de respingere a iniţiativei deputatului PSD Florin Iordache, dar în plen propunerea acestuia cel mai probabil va fi adoptată.

După ce va fi votată modificarea regulamentului, deputaţii vor începe dezbaterile pe legile 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea CSM.

Raportul legii 304/2004 a fost finalizat luni de comisa specială pentru legile justiţiei, iar raportul pentru legea 317/2004 urmează să fie finalizat în cursul zilei de azi, arată sursa citată.

Majoritatea PSD - ALDE îşi doreşte finalizarea dezbaterilor ambelor legi în şedinţa de plen de miercuri precum şi votul final pe cele două acte normative.

Prima dintre legile justiţiei, 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost dezbătută pe articole miercurea trecută într-o şedinţă care a durat 13 ore, iar votul final a fost dat luni. Actul normativ a fost trimis tot luni la Senat, unde a intrat în dezbatere tot în procedură de urgenţă, urmând ca până lunea viitoare să fi gata raportul pentru ca legea să poată întra în plen, menţionează agenţia menţionată anterior.

Senatul este cameră decizională pentru toate cele trei legi ale Justiţiei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb