Actualizare 13:52 CFA România: "Reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii - o decizie cu consecinţe negative pentru toţi românii şi un risc sistemic major"
CFA România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la intenţia factorilor decizionali de a diminua contribuţia românilor la fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, de la 5,1% cât este în prezent, la 2,5%.
Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, CFA România arată: "România s-a angajat prin Programul de Convergenţă trimis de Ministerul de Finanţe Comisiei Europene, pentru perioada 2015 - 2018, să asigure faptul că o contribuţie de 6% din venitul brut va fi virată către fondurile de pensii administrate privat. Această valoare a contribuţiei poate asigura reforma sustenabilă a sistemului de pensii, sistem care în prezent se confruntă cu un deficit major.
Pensiile actuale sunt plătite în proporţie de două treimi din contribuţiile actualilor salariaţi, iar o treime din împrumuturi guvernamentale. La această realitate trebuie să adăugăm şi evoluţia demografică a populaţiei României, care ne arată că, în 2050, jumătate din populaţia României va avea peste 65 de ani, valoare aproape de media europeană.
În aceste condiţii, vor exista presiuni din ce în ce mai mari pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar pensia provenită din administrarea privată va fi o sursă vitală pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari".
Potrivit CFA, viitorii pensionari din ţara noastră vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate în conturile ce le aparţin, peste 1 miliard de euro in 2016, ci şi din lipsa randamentelor pentru respectiva contribuţie.
Fondurile de pensii administrate privat, Pilonul II, au avut rezultate foarte bune de la lansare şi până în prezent (2008 - 2017), randamentul mediu anual nominal fiind de 9,34%, atrage atenţia CFA România, care precizează că randamentul Pilonului II de pensii a acoperit inflaţia şi a adus un profit real celor peste 7.000.000 de contributori, viitori pensionari.
Sursa citată mai susţine: "Se impune o clarificare cu privire la comparaţia privind randamentele fondului public de pensii, Pilonul I, şi cele ale fondurilor de pensii administrate privat, Pilonul II. Contribuţiile la fondul public de pensii sunt integral folosite pentru a plăti pensiile actualilor pensionari, deci nu se poate vorbi de randament, deoarece banii nu sunt investiţi.
Diferenţa dintre Pilonul I si Pilonul II de pensie, este diferenţa dintre a trăi pe credit şi a economisi şi investi pe termen lung, pentru a crea venituri suplimentare".
La fondurile administrate privat, contribuţia individuală este investită şi aduce un profit participantului, profit care i se va distribui împreună cu contribuţia, pe perioada de pensie, se mai arată în comunicat. Din cei 8 miliarde de euro existenţi în prezent în Pilonul II, 7 miliarde euro reprezintă contribuţii, iar 1 miliard euro randamentul obţinut până în prezent, mai arată sursa citată.
Potrivit CFA, un alt avantaj al sistemului de pensii private este tratamentul diferit din perspectiva dreptului de proprietate.
Organizaţia explică: "Atât contribuţiile, cât si randamentul obţinut in cadrul Pilonului II, sunt proprietatea privată a contributorului, revenind urmaşilor in cazul decesului participantului, ceea ce nu este posibil în cazul Pilonului I.
Realizând o scurtă comparaţie cu sistemele de pensii ale altor state europene, se constată ca nu există nicio ţară în Uniunea Europeană care să nu aibă o formă sau alta de pensie privată, iar majoritatea ţărilor au o contribuţie de peste 5%. Un bun exemplu este Croaţia, o ţară de 4 ori mai mică decât România, care a strâns în Pilonul II peste 10 miliarde de euro, iar Bulgaria, o ţară de 3 ori mai mică decât România, a strâns peste 5 miliarde de euro".
"Cu scopul de a reduce nesemnificativ deficitul bugetului asigurărilor sociale, va fi afectat semnificativ dreptul a 7 milioane de români de a beneficia în viitor de o completare a venitului din pensia publică, pensie publica ce va fi foarte mica comparativ cu salariul actual", subliniază CFA România.
(S.A.)
-------------
Pilonul II de pensii continuă să fie în atenţia politicienilor, care ies cu declaraţii variate pe subiect. După ce, săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu au confirmat că Guvernul lucrează intens la modificarea acestui sistem de pensii private obligatorii, urmând ca "sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II", liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că, "de fapt", discuţiile privind reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii se referă la eliminarea comisionului pe care îl încasează administratorii acestor fonduri private obligatorii.
Liviu Dragnea a precizat: "Din banii cu care contribuiţi dumneavoastră, aceşti administratori privaţi opresc un comision de 2,5%. El a fost aprobat, decis, legiferat la început. Au spus: daţi-ne acest 2,5% comision ca să ne organizăm, constituim. Discutăm de zece ani. În zece ani de zile au fost suficienţi bani şi i-au ajutat să se organizeze. Eu cred că e suficient. Aceşti bani să nu mai fie luaţi din contribuţia dumneavoastră, e foarte simplu. Dumneata dai 100 lei la fondul X, la Pilonul II, şi nu se acumulează decât 97,5 lei. Adică vrem să vă dăm mai mulţi bani, asta e tot. Nu e nicio acţiune îndreptată împotriva administratorului pentru fondurile de pensii, nu se naţionalizează, e vorba de eficientizare, de aceste reglaje, ceea ce cred că nu e rău".
Este adevărat că, săptămâna trecută, a apărut şi informaţia, pe surse citate de Profit.ro, potrivit căreia una dintre măsurile pe care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ar urma să le pună în aplicare face referire la comisionul lunar de 2,5%. Însă aceasta era încă o măsură care se adăuga celei potrivit căreia jumătate din contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie transferate la Pilonul I (pensiile de stat). Or, Liviu Dragnea susţine că, "de fapt", discuţiile se referă la respectivul comision, sugerând, fără s-o spună în clar, că Executivul nu vrea să reducă din contribuţiile beneficiarilor la Pilonul II.
Dacă va fi eliminat acest comision, atunci administratorii "vor fi obligaţi să se închidă singuri", este de părere analistul economic Aurelian Dochia.
Domnia sa ne-a precizat: "Trebuie să ne întrebăm ce se va întâmpla cu administratorii, dacă acest comision de 2,5% va fi eliminat. Va trebui ca statul să ofere o altă sursă de venit. Poate că autorităţile vor decide să le dea un alt comision. În orice caz, dacă va fi eliminat comisionul de administrare, atunci administratorii, nemaiavând voie să încaseze aceşti bani, vor fi nevoiţi să se închidă de bunăvoie, pentru că, altfel, nu îşi vor acoperi cheltuielile. Nu va mai fi nevoie să îi închidă cineva".
În opinia domnului Dochia, nici nu încape vorbă ca 2,5% ce reprezintă comisionul administratorilor să fie contribuţiile care vor fi transferate de la Pilonul II la Pilonul I. Domnia sa ne-a explicat: "Este clar că, în declaraţia privind comisionul de administrare, se vorbeşte despre altceva decât despre contribuţia la acest fonduri. Comisionul de administrare nu are nicio legătură cu contribuţia, este doar o coincidenţă de procent.
Pot fi discutate nişte alternative - să se discute nivelul comisionului propriu-zis şi să existe o altă sursă de finanţare pentru operarea acestor fonduri. Trebuie să existe o formă prin care administratorii fondurilor de pensii să realizeze venituri pentru plata salariilor, a chiriilor etc.
Cred că au fost unele intenţii care urmau să fie transformate în măsuri, dar, pentru că de fiecare dată apare o împotrivire la toate schimbările pe care încearcă să le facă, Guvernul îşi tot modifică declaraţiile. Poate că este chiar o strategie de comunicare, astfel încât să se ajungă la nivelul la care lumea oboseşte şi, în final, nu mai contează ceea ce face Executivul.
Până la urmă, cred că rezultatul va fi că toată lumea va începe să se îndoiască de această poveste şi autorităţile vor putea să facă orice, fără să mai fie luate în seamă. Îmi este greu să spun că această strategie de comunicare este deliberată, dar este o bâlbâială permanentă, rezultatul fiind că nu mai interesează pe nimeni ce spune Guvernul şi ce intenţionează să facă. Poate că acesta este şi scopul, însă toată această strategie respectă şi realitatea unei dezorientări pe care autorităţile o au. Tot planul lor de guvernare a fost făcut fără o fundamentare, au fost luate măsuri nesustenabile şi acum dau din colţ în colţ ca să găsească soluţii".
Premierul Mihai Tudose a confirmat, vineri, că autorităţile lucrează la modificarea Pilonului II de pensii private obligatorii, după ce, luni de zile, autorităţile au infirmat vehement informaţiile că doresc desfiinţarea acestui sistem. Mihai Tudose a spus, vineri, că a constatat că randamentul la Pilonul I (pensia de la stat) este mult mai mare decât cel de la Pilonul II de pensii private obligatorii. Premierul a precizat că randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II din 2008 până în prezent a fost de aproximativ 4%.
Tudose a scris, pe pagina sa de Facebook: "În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4% faţă de creşterea salariului mediu va avea la pensie mai mulţi bani decât o persoană care a optat şi pentru Pilonul II". Şeful Guvernului i-a dat ca "exemplu concret" pe cei care în toată perioada 2008-2017 au fost plătiţi cu salariul minim pe economie, explicând: "Acesta a avut o creştere de aproximativ 180% în această perioadă, în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puţin de 100%. Rezultă că acesta a avut o creştere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat şi pentru Pilonul II".
Tudose a adăugat: "Randamentul la care m-am referit, calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".
Cifrele lui Tudose diferă, însă, de cele raportate în piaţă. "Pentru perioada 20 mai 2008 - 19 mai 2017, reprezentând primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR", se arată într-un comunicat, din luna iunie al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Uniunea Salvaţi România a catalogat declaraţiile premierului în legătură cu randamentele Pilonului I şi pilonului II de pensii drept "aberaţii": "Aberaţia zilei a venit de la prim-ministru: randamentul Pilonului 1 de pensii e mai mare decât randamentul Pilonului 2 de pensii. De fapt, Pilonul 1 de pensii nu poate avea randament pentru că nu e o investiţie, precum e Pilonul 2 de pensii".
USR a mai adăugat: "Mai mult, pilonul 1 de pensii are un deficit de 21 miliarde de lei în anul 2016 şi un deficit previzionat de 28 miliarde de lei pentru finele anului 2017. Din păcate pentru România, Mihai Tudose este, din punct de vedere profesional-politic, chiar de nota zero, aşa cum arată evaluarea PSD".
• PFP: "Luaţi mâinile de pe pensiile noastre"
"Luaţi mâinile de pe pensiile noastre", îşi începe comunicatul Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP), care spune că "a luat act cu stupoare de declaraţiile din ultimele zile ale prim-ministrului Mihai Tudose şi ale altor membri ai Guvemului cu privire la randamentul superior al Pilonului l de pensii (administrat de stat) în comparaţie cu fondurile de pensii Pilon II".
Comunicatul citat menţionează: "PFP consideră că actualul Guvern, începând cu prim-ministrul său, este caracterizat de un analfabetism economic feroce, ale cărui consecinţe nefaste vor afecta în mod extrem de grav atât economia României în ansamblu, cât şi pe fiecare român".
Asociaţia adaugă faptul că "sistemul public de pensii este în deficit din 2009 până în prezent, iar valoarea în cifre a deficitului anual atinge cote ameţitoare, de chiar 15 miliarde lei (aproximativ 3,5 miliarde euro)". În opinia surselor citate, "este inimaginabilă folosirea cuvântului «randament» în relaţie cu un sistem care nu investeşte nimic din sumele colectate": "Ne este imposibil să înţelegem cum prim-ministrul şi Guvernul său nu cunosc faptul că sistemul public din prezent nu este nimic mai mult decât o conductă prin care contribuţiile sociale plătite de salariaţii actuali se transferă către actualii pensionari sub formă de pensie. Nu există nicio acumulare, nicio investire a banilor din sistemul de pensii în beneficiul actualilor salariaţi sau pensionari. Altfel spus, tot ce se produce se consumă instant şi, pentru a acoperi deficitul, se mai iau şi împrumuturi".
Ceea ce interesează Guvernul este un singur lucru: să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense de personal şi cu pensiile la care s-a înhămat fără nici o analiză prealabilă, adaugă reprezentanţii Asociaţiei, conchizând: "Din păcate, problema este mult mai gravă, iar golirea de bani a fondurilor de pensii Pilon II este doar o etapă. Vor urma şi alte etape, în care Guvernul, în goana după bani, şi după ce sumele preluate de la Pilonul II se vor dovedi insuficiente, va aplica si alte măsuri care se vor îndrepta, în cele din urmă, tot împotriva românilor. (...) De aici, un Euro de 5 lei sau dobânzi crescute vor fi o realitate în curând. Să ne gândim ce va însemna aceasta la nivel individual, pentru românii care au contractat credite, mai ales în această perioadă de dobânzi scăzute - vom discuta din nou de oameni împovăraţi financiar. Şi să transferăm această imagine, apoi, la nivelul economiei - consecinţele ar putea fi catastrofale. Guvernul se comportă exact ca un feudal din Evul Mediu, care împarte pomeni nevoiaşilor ca să îşi cumpere liniştea. Nu contează că ţara nu are drumuri, şcoli şi spitale şi că vistieria se goleşte, iar alţi bani se găsesc doar din împrumuturi scumpe sau din noi taxe".
În data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 07:41)
Dochia rezumează toată harneala capitalistă conțopistă securistă: ""Va trebui ca statul să ofere o altă sursă de venit..
Fondurile astea sunt private doar din perspectiva profiturilor, să se dea, să se facă, să ni se pleșcuiască.
Literaț ;ii economic sunt morți de foame dacă nu le dă statul. :)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de R în data de 29.08.2017, 14:49)
Cu indivizi de nivelul lui Mihai, Ion și alții care comentează pe aici trebuie altă abordare. Pensia din Pilonul I pe care o adulați atâta nu vă este plătită nici de Dragnea, nici de Olguța nici de PSD sau alte partide. Nici măcar de Dumnezeu pupătorilor de moaște. Pensia din Pilon I va fi plătită de tinerii de azi. De tinerii analfabeți tehnic cu un vocabular maxim de 200 de cuvinte. Tinerii care vor cu toții să emigreze. Înțelegi Mihai? Te duce neuronul? Ce serviciu vor putea să aibă tinerii ăștia să îți plătească ție o pensie decentă, alți 4 pensionari (cam așa va fi raportul demografic) și pensiile speciale?? Spune tu. Cum vor putea să facă toate astea? De ai există Pilon II. Să iei cu siguranță o pensie. Dacă ai salariul mic și Dragnea vrea să dai 1% din CAS la Pilonul II va fi o pensie mică. Dar va fi. Acum înțelegi de ce r bine să fie amândouă? Pensiile speciale nu te mai supără. Probabil iei și tu. Țară fără viitor.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 16:00)
Țara n-are viitor din cauza ploșnițelor lipite de banii contribuabililor.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 17:34)
Astia sunt ca si capusele,isi baga capul sub piele si dupa aia incep sa suga.Pana nu le omori nu se lasa.
2. fără titlu
(mesaj trimis de justinianus în data de 29.08.2017, 09:30)
Aranjametul juridic pentru pensii private obligatortii este neconstitutional! Pensiile private sa fie ceva intre client si fond, fara mijlocirea angajatorului! Dau un sfat gratis lui Tudose; atata timp cit statul da pensii de serviciu militarilor si asimlatilor, de cele mai multe ori foarte bune, ce rost mai are si pilonul 2 pt aceasta categorie? Desfintati pilonul 2 pentru militari si asimilati si aveti 5,2% bani in bugetele ministerelor respective! Samsarii fondurilor sa "agate" din aceasta categorie pe cine pot!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 10:09)
Foarte buna idee
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 10:34)
Nu agata nimic...ei stau dupa usa
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 10:12)
CEL MAI BINE AR FI CA PILONUL II DE PENSII SA FIE TRECUT LA STAT/NATIONALIZAT. PENTRU CE TREBUIE SA PLATESC EU COMISION DE 2,5% DIN BANII MEI MUNCITI LA FIRMA DE ASIGURARE. CE SE INTAMPLA CU BANII DIN DOBANZILE INCASATE DE ASIGURATOR DIN PLASAMENTELE FINANCIARE PE CARE LE FACE DIN BANII COTIZATI DE ROMANI??? SI-A PUS CINEVA ACEASTA INTREBARE??? ACEI BANI SUNT PURTATORI DE DOBANDA SI AU FOST INVESTITI PE PIETELE DIN GERMANIA, OLANDA, MAREA BRITANIE, ETC LA RANDAMENTE FOARTE BUNE. MA INTREB CE AU FACUT CU ACEI BANI PENTRU ROMANIA SI PENTRU NOI ROMANII!!!
CRED CA BANII AU LUAT BANII STRAINATATII SI NOI CEI CARE COTIZAM NU VOM MAI VEDEA NICI UN LEU LA PENSIE.
RUSINE CELOR CARE AU FACUT ACEASTA MIZERIE !!!
ADEVARUL TRIUMFA INTOTDEAUNA SI IESE LA SUPRAFATA, ORICAT IL ASCUND EI. AM AFLAT DUPA 10 ANI CA PLATIM COMISION LA PENSIA PRIVATA DIN BANII NOSTRII...PAI CE CE STRAINII FAC CEVA GRATIS PT ROMANI ???
CAND A FOST INFIINTAT PILONUL II DE PENSII, MIZERIA ASTA A FOST FACUTA CA SA SALVEZE FIRMELE DE ASIGURARI DIN BANII ROMANILOR PINA IN 35 DE ANI.
SA LE FIE RUSINE LA CEI CARE AU FACUT ACEASTA MIZERIE SI SPER CA ARE GRIJA DUMNEZEU DE EI CUM STIE EL MAI BINE.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de cotizant în data de 29.08.2017, 10:32)
mai anonimule pai cine mama dracului lucreaza gratis ptr. tine.e normal sa aiba cheltuieli de functionare.
3.2. Om simplu la minte (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de R în data de 29.08.2017, 12:13)
Nici nu era nevoie să termin de citit comentariul tău ca să văd că ești fan Dragnea-cu-ajutorul-lui-Dumnez eu. Și tu aștepți să vină zeii să facă minuni financiare. Administratori de Fonduri de Pensii sunt străini pentru că românii sunt ca tine- limitați intelectual și fără educație financiară să fie capabil să devină admin. De pensie privată. Banii din Pilon II sunteți ai tăi și doar ai tăi. Inclusiv dobânzile alea de care vorbești. Nu fug străinii cu ei în chiloți. Așa crede mintea ta îngustă și dezgustătoare. Pilonul II a fost făcut să salveze oamenii de siniștrii că Dragnea, Olguța și Ciolacul care să îți scuipe un dram de pensie dacă au chef și dacă mai rămâne ceva după ce dau la pensiile speciale. Probabil tu ai pensie specială. Îmi doresc din toată inima că tu și prostovanii ca tine și familiile voastre să depindă doar de pensiile date de Dragnea. Meritați. Popor de sclavi fără viitor. Mi scârbă de prostia voastră fără margini. Mai aveți și drept de vot... analfabeți...rușine!
3.3. On si mai simplu la minte (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de OP în data de 29.08.2017, 12:45)
Daca este vorba de pensii private, stimate domn intelectual cu educatie financiara, statul nu trebuie sa aiba nici o contributie, vorbind pe bune .Fiul meu, cetatean american, se afla in aceasta situatie si nici macar nu este sigur ca fondurile de pensii private la care contribuie vor rezista pana va beneficia de pensie (nu sunt garantate ca la noi). La acelea nici nu se pune problema asta cu 2,5 % comision sau cu 5,1 % contributia statului. Pensia privata este problea ta personala, cu riscurile de rigoare.
3.4. Baiete, nu intelegi! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Vinnie în data de 29.08.2017, 19:17)
Din pacate faptul ca scrii cu majuscule nu te face mai destept cu nici macar o sinapsa!
Imi pare rau de tine, dar ideile fixe te incremenesc in nestiinta. Si nici vreun dubiu nu pare ca ai. Idei putine, dar fixe.
Daca ai avea macar rabdare sa citesti o opinie rationala, ai avea oare o mica sansa de mantuire?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 10:12)
m-am saturat de Dochia, mereu mi-a lasat impresia ca moare de foame :(
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 10:17)
dar stiti ca dochia nu este doar analist bancar sau economis sau whatever, el lucreaza la BRD, da? deci nu este o instanta obiectiva, cu un om al sistemului lacom, un reprezentant al banksterilor. ca sa fim intelesi.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 10:41)
Ce imi mai place...sa nu lucreze gratis? Dar care e munca de fapt? 1 calc, 10 secretare, mertane, sindrofii...unde plaseaza banii? Pai tot la stat...am asig de viata la nn, de 13 ani numai pe crestere, dar randamentul s-a dus pe apa costurilor de functionare...ghici: platesc lunar 4 categorii de comisioane la polita...valoarea se rascump e mai mica decat contributia dupa 13 ani...mult a fost, putin a ramas
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de ion în data de 29.08.2017, 10:57)
tu chiar crezi ca vei lua pensie din pilonul 2?o sa iei mielul.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 29.08.2017, 11:10)
Eu am un cont in banca, banca imi opreste 3,00 ron in fiecare luna ,nu 2,5% din suma pe an.La asa administrare de cont prefer sa tin banii acasa Calculeaza diferenta la 200.000 roni si ai sa observi ce mare hotie ,cum ne pacalesc strainii.Mai adauga ca in 30 de ani se schimba multe, pot interveni : conflicte ,falimente,disparitii etc
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 11:28)
cea mai mare aberatie bancara e sa platesti comision pt banii tai, dar vb lui sandu, prosti, dar multi
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 15:18)
Mergeti cu banii in Elvetia ca acolo o sa luati mai putin decat depuneti !!!!!!! Ha.Ha.Ha.
Prosti dar multi.//////////// sau
Postia la ea acasa.////////
Mare e gradina.///////////
Analfabet i financiari.
6.5. Am uitat sa ma semnez (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de gigi în data de 29.08.2017, 15:19)
erata.
Am uitat sa ma semnez.
6.6. nu e asa (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de costelus în data de 29.08.2017, 15:25)
cea mai mare aberatie e sa platesti statului impozit pe apartamentul proprietatea ta.
Aha.Aha.Aha.
6.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 16:11)
DA....impozit trebuie sa platesti daca inchiriezi apartamentul....!!!! daca esti proprietar atunci e bunul tau si Statul nu are de ce sa-ti perceapa impozit...ca doar e bunul tau si nu al Statului....sac! costelus dragul meu....cred ca se impune sa emigrezi imediat si sa ceri azil in Corea de Nord fiindca acolo nu se plateste impozit pe casa.
7. fără titlu
(mesaj trimis de Gigi în data de 29.08.2017, 16:04)
Cea mai tare problema cu fondurile de pensii este ca nimeni cin cei care administreaza in prezent aceste fonduri si traiesc bine pe seama depunatorilor nu o sa mai fie cand fondurile o sa trebuiasca sa plateasca pensiile....Acum se comporta ca stapani de investitii si-si asigura pozitii importante in consiliile de administratie tranzactionand voturile...a se vedea ce au facut la SIF-uri. De altfel. lipsa de resposabilitate efectiva si lipsa unui mecanism eficient de compensare dar si de atragere a raspunderii actualilor angajati ai fondurilor de pensii este elementul care o sa declanseze in viitor necesitatea interventiei statului asa cum s-a facut si la FNI si cum o sa se faca si la aceste fonduri.
Nimeni nu verifica ce se intampla la aceste fonduri iar ASF-ul traieste foarte bine de pe urma acestora asa ca nu este real interesata sa se preocupe de ce o sa se intample peste 15 -20 ani ca oricum cei de la ASF nu or sa mai fie nici ei atunci pe actualele pozitii si de raspuns o sa raspunda tot statul.
Si cum problema o sa fie grava si o sa implice multi nemultumiti, Statul o sa intervina si o sa acopere ceea ce nu a stiut sau nu a vrut sa controleze acum....basca ca a mai impus contributia prin lege.....
Fondurile de pensii sunt in prezent o bomba cu ceas care se amorseaza pe zi ce trece ......
Singurii care se tem de proiectul actual sunt tocmai cei care beneficiaza de aceste resurse gratuite pentru care nici macar nu trebuie sa depuna eforturi prea mari ca sa le obtina...acestea fiind virate in fiecare luna in contul lor.
Un comision de 2,5% este foarte ridicat si nejustificat. Sunt convins caadministratorii au pregatite argumente care sa justifice aceste costuri dar comparatia le infirma.
7.1. Las' ca merge si asa. (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de CROITORU în data de 29.08.2017, 17:31)
Mai Gigi eu nu am auzit ca vreun fond de pensii sa ia vreo initiativa in vreo companie in care are mai mult de 5% din capitalul social, in ultimii trei ani spre exemplu.
NN are ceva destul de consistent in Zentiva.
Allianz are ceva destul de consistent in Vrancart.
Si exemplele pot continua.
Nimic in AGA de la aceste fonduri de pensii,adica zero barat.Vin doar la AGA si mananca un pranz.
Ai inteles.
7.2. asa ceva (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de ck în data de 29.08.2017, 17:31)
Nu pot sa cred ca PSD-istilor chiar le intra vrajeala. Prietene, fondurile de pensii au un randament mediu pe an de peste 9% pe an inainte de comisionul acela, cat o fi. Deci net este pe la 7%. Cat ai fi luat in banca? Sub 3%. Noi ce mai discutam atunci? Eu sunt de acord sa se faca o optiune clara. Eu imi mut toti banii din pilonul II in pilonul III, si sa imi redirectionez toata contributia la fondurile private. Si voi "desteptilor" ramaneti sa va platiti ce vreti intre voi, mandri ca sunteti romani si cu mana intinsa la Dragnea. Mai imi fac si nervi degeaba.
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de ck în data de 29.08.2017, 17:35)
stii ca fondurile de pensii au iesit din nuclearelectrica pentru ca nu suporta managmentul? stii ca nn a facut super scandal la zentiva din cauza neregulilor in preturile de transfer? stii cata munca depun si cat de atenti sunt la raportarile companiilor listate? Gata, romanu se pricepea pana acum la fotbal si politica. Acuma si la fonduri de pensii. Habar n-aveti, dar varsati frustrarile aiurea in zone unde chiar merg lucrurile.
7.4. Transferare (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 17:39)
Si eu ma mut.
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de ck în data de 29.08.2017, 17:40)
intrati pe asfromania.ro si cercetati structura fondurilor. peste 70% sunt investite in titluri de stat, care ar trebui sa fie investitii fara risc. prin urmare ar trebui sa aiba sa iti plateasca fara probleme pensia, daca nu da Romania default suveran. asadar daca va exista o problema vreodata, doar statul poate fi cauza. plusul de randament fata de obligatiuni se face din actiuni, dar fondurile intra doar in companii mari, mai arunca doar resturi pe cele mici.
7.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.5)
(mesaj trimis de ck în data de 29.08.2017, 17:44)
pentru numele lui Dumnezeu, astia ne fura pe fata si exista oameni care inghit porcariile astea bolsevice cu "agenturili straini". puneti mana si cercetati pe site-ul asf, informati-va, nu luati totul pe nemestecate. fara proteste serioase astia ne vor distruge viitorul. sau putem spera sa ne plateasca pensiile zapacitii astia care ies acum din scoli, calitate premium.
7.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Gigi în data de 29.08.2017, 17:53)
Asa zisei si eu...ca dorm cand ar trebui sa actioneze dar nu dorm atunci cand pot sa-si valorifice interese personale folosindu-se de actiunile fondurilor. Vand voturile catre cei care sunt dispusi sa dea mai mult si primesc in schimb locuri in CA-uri, deplasari exotice mascate in tot felul de simpozioane sau intruniri,.... neveste, amante, copii bagati prin tot felul de posturi cu salarii bune si bonusuri...etc.etc.etc.
7.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de Gica în data de 29.08.2017, 18:02)
te-ai simtit atacat si ai reactionat dand cateva exemple obscure?!? De ce nu spui cum se negociaza voturile si compensatiile...sau nu esti inca la nivelul ala??? O ancheta la nivelul primilor 10 emitenti o sa scoata in evidenta votul exprimat si beneficiile obtinute imediat de cei de la fonduri care au votat sau au avut influenta asupra votului. Beneficiile au fost imediate si in mare parte in bani platiti sub forma unor indemnizatii CA exceptionale in tot felul de companii.
7.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.5)
(mesaj trimis de R în data de 29.08.2017, 18:25)
Tu le explici astora detalii de astea. Ei nu știu ce e o pensie și cum de plătește. Au impresia că le dă PSD și că pleacă străinii cu banii în chiloți. Congo de Europa. Săteni cu internet care își dau cu părerea pe internet. Țară fără viitor.
7.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2017, 19:05)
....taranii cu internet care fac o munca utila si produc bani sunt cei care contribuie sa ai tu ce manca si sa poti sa-ti dai aere de intelectual scarbit de lipsa de viitor a tarii....lasa tot si pleaca acolo unde cresi ca ai viitor...sa vedem de ce esti in stare atoatestiitorulesisupertitratu le in pensii cu gandul la banii din chiloti....
7.11. Ba pleaca tu! (răspuns la opinia nr. 7.10)
(mesaj trimis de Kim în data de 29.08.2017, 20:16)
Du-te in Coreea de Nord!
Acolo ti-e locul.
7.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.10)
(mesaj trimis de R în data de 29.08.2017, 23:15)
Draga, daca plec eu, cine iti mai plateste tie pensia speciala? ai grija ce iti doresti....ca atunci cand o fi setea maxima de bani, daca nu esti primar sau partidist important, dar ai pensie speciala o sa se intoarca prietenii tai si impotriva ta...cand sunt morti sau pe moarte, gandacii de bucatarie se mananca intre ei. nu uita asta ;)
7.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2017, 10:13)
De facut raportul intre randament si comision Randamrentul fiind definit in corelatie ca valoarea adaugata la suma initiala si in stransa corelatie cu abilitatea colectivului ce administreaza fondul Sa iau comision la niste bani ce imi vin automat prin lege e capusare
8. sd
(mesaj trimis de azrael în data de 29.08.2017, 19:31)
nu le pasă decât de mărirea Eului lor...