UPDATE Firma "Tel Drum" şi directorul general, Petre Pitiş, urmăriţi penal

A.I.
Anticorupţie / 18 august 2017

Firma "Tel Drum" şi directorul general, Petre Pitiş, urmăriţi penal

Actualizare 14:42

Firma "Tel Drum" a fost pusă astăzi sub urmărire penală de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, potrivit unui comunicat al DNA.

De asemenea, reprezentanţii companiei, Petre Pitiş şi Mircea Vişan sunt şi ei urmăriţi penal, sub aceeaşi acuzaţie.

În acelaşi dosar, firma "WSFA Impex" SRL, Ion Florian (reprezentant al "WFA Impex") şi Florea Neda (reprezentant al "Tel Drum"), au fost puşi sub urmărire penală pentru complicitate la infracţiunea menţionată mai sus.

DNA precizează: "La data de 16 mai 2017 a fost înregistrată sesizarea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje.

Pe baza actelor procedurale desfăşurate de procurori până în acest moment, a rezultat că există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt, aşa cum este descrisă în ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale:

În cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului «Creşterea Competitivităţii Economice», finanţat din fonduri europene. În cadrul proiectului TEL DRUM SA urma să achiziţioneze o «staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC TEL DRUM SA».

În urma depunerii cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit din fonduri europene, suma de 4.170.462,5 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.

A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanţare din bani europeni, TEL DRUM SA, prin reprezentanţii săi Vişan Mircea şi Petre Pitiş şi cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL şi a lui Neda Florea şi Ion Florian, a simulat procedura prin care a achiziţionat staţia mobilă de preparare mixturi asfaltice.

Ca urmare a procedurii de achiziţie, a reieşit că ofertantul câştigător este firma WFA IMPEX SRL. În realitate, această firmă are o relaţie de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului şi beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial preţul de achiziţie a utilajului şi, pe cale de consecinţă, de a majora suma nerambursabilă obţinută de TEL DRUM SA. Mai mult, TEL DRUM SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce priveşte oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL şi a oferit firmei câştigătoare SC WFA Impex SRL, informaţii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunţului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a depus cererea finală de rambursare care conţinea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achiziţiile publice şi cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menţionate expres în planul de afaceri şi în obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului TEL DRUM SA a folosit, cu rea-credinţă, documente şi declaraţii false, inexacte şi incomplete, respectiv declaraţiile privind inexistenţa conflictului de interese, deşi exista o relaţie personală între Pitiş Petre, Neda Florea şi Ion Florian şi o relaţie de afiliere între TEL DRUM SA şi WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziţie a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce priveşte respectarea regulilor de derulare cât şi în ceea ce priveşte desemnarea ofertantului câştigător şi a preţului".

În consecinţă, spun procurorii, societatea comercială "Tel Drum" a obţinut pe nedrept suma de 4.170.462,50 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile legale.

(S.A.)

------------

Actualizare 13:06 Directorul "Tel Drum", despre Liviu Dragnea: "M-aţi înnebunit cu personajul ăsta! Am jucat fotbal cu el în liceu"

Petre Pitiş, directorul general al societăţii "Tel Drum", a declarat astăzi, după ce a fost audiat în legătură cu utilizarea ilegală de fonduri europene pentru achiziţionarea unei instalaţii, că a fost anunţat că s-a început urmărirea penală şi că este vorba despre "un denunţ făcut aiurea".

La ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţiei (DNA), Pitiş a declarat: "Am fost anunţat că s-a început urmărirea penală. Din punctul meu de vedere este o eroare. Este vorba de un denunţ făcut aiurea. A inceput o anchetă, aveţi răbdare".

Întrebat dacă el este interfaţa lui Liviu Dragnea, Pitiş a negat. Directorul "Tel Drum" a explicat: "M-aţi înebunit cu personajul ăsta! Îl cunosc că-i din judeţ, am jucat cu el fotbal în liceu când eram elev în clasa a XI-a".

Pitiş a mai afirmat şi că, din 70-80 de participări pe an la licitaţii, câştigă la 20 dintre acestea. "E normal, ca la toate firmele din ţară, n-avem succese deosebite", a susţinut directorul "Tel Drum".

(S.A.)

-------------

Actualizare 12:34 Avocatul lui Florea Neda, fost director "Tel Drum": "E vorba despre un dosar privind obtinerea ilegală de fonduri europene"

Directorii societăţii "Tel Drum" au fost audiaţi într-un dosar privind obţinerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziţionării unei staţii de asfaltare, a declarat astăzi, la ieşirea de la DNA, avocatul Gheorghe Corbeanca, apărătorul lui Florea Neda, fost director "Tel Drum".

Avocatul Corbeanca a declarat, citat de News.ro: "Este vorba despre un proiect privind instalaţia de asfaltare. Se presupune că firma de la care Tel Drum a cumpărat-o cu 12 milioane de lei a fost achiziţionată cu 8 milioane de o altă firmă. Faptele s-au petrecut în 2015".

Conform avocatului, Florea Neda nu a dat declaraţii şi i s-a pus sechestru pe bunuri.

Avocatul a susţinut: "El era atunci director adjunct al Tel Drum. DNA susţine că ar fi fost un aranjament şi că de ce nu a cumpărat instalaţia Tel Drum direct de la producător. Dar producătorul nu a participat la licitaţie. Nu avea de unde să cumpere".

Întrebat dacă există numele lui Liviu Dragnea în dosar, el a spus: "Nu ştiu să apară în dosar numele lui Liviu Dragnea".

Petre Pitiş, directorul general al societăţii "Tel Drum" a fost audiat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în calitate de suspect, alături de Florea Neda, fost director al aceleaşi societăţi.

(S.A.)

-----------

Petre Pitiş, directorul general al societăţii Tel Drum este audiat, vineri, la DNA în calitate de suspect, alături de Florea Neda, fost director al aceleaşi societăţi, cei doi fiind cercetaţi într-un dosar de corupţie, potrivit surselor din presă.

Conform unor surse judiciare, la audieri este aşteptat şi un alt suspect, Mircea Vişan, director în cadrul Tel Drum, scrie News.ro.

DNA anunţă, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că la data de 10 iulie 2017, "procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conţinute în investigaţia jurnalistică a celor de la RIse Project, publicată la data de 6 iulie 2017 existând indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei".

DNA mai preciza că în acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă, scrie sursa citată.

"Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă", anunţa DNA.

Rise Project a publicat un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o "reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ", prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA". Rise Project a scris că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă, relatează agenţia de presă.

DNA a anunţat că "o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată" de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în 19 februarie 2016 începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. Totodată, DNA preciza că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informaţii inclusiv de la autorităţile din Brazilia, potrivit sursei citate.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a respins informaţiile prezentate de Rise Project privind legăturile sale cu firma Tel Drum, afirmând că nu are acţiuni la purtător şi nici nu se află "în spatele" ei, fapt demonstrat de mai multe dosare deschise şi în cazul cărora a fost dispusă neînceperea urmăririi penale, menţionează agenţia de presă.

Şeful PSD a afirmat: "N-am ascuns niciodată că am mers în această ţară. Am avut îndrăzneala să merg şi în alte ţări. Nici lucrul ăsta nu l-am ascuns. N-am transferat bani în Brazilia, n-am transferat bani în nicio altă ţară. N-am făcut afaceri în Brazilia şi nu am afaceri în Brazilia şi nici în altă ţară".

De asemenea, Dragnea a susţinut că totul a pornit de la George Soros, care este, în opinia sa, "un personaj malefic".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. spitoaik e o bestie purulenta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb