UPDATE Frank Hajdinjak: "Noi creşteri de preţuri în domeniul energiei"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 iulie 2013

Frank Hajdinjak: "Noi creşteri de preţuri în domeniul energiei"

Update 12:34

Economia românească are nevoie de stabilitate şi predictibilitate pe toate planurile, consideră reprezentanţii Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Prin stabilitate şi predictibilitate pe toate planurile, investitorii îşi recapătă încrederea în perspectivele de creştere şi dezvoltare a afacerilor lor de pe piaţa locală, au precizat reprezentanţii Federaţiei Patronale a ACUE, în cadrul discuţiilor avute cu oficialii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Discuţiile oficialilor s-au axat pe actualele tendinţe ale pieţelor de gaze naturale şi electricitate, în special în ceea ce priveşte implementarea calendarului de liberalizare.

"Este încurajator faptul că autorităţile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieţei energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înţelegere pentru acest lucru, dar totuşi credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun", au susţinut reprezentanţii ACUE.

Oficialii au discutat despre problema majoră privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Aceştia au explicat că operatorii sunt forţaţi să furnizeze, pe o durată de timp nedefinită, gaze şi electricitate clienţilor aflaţi în insolvenţă, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc facturile, existând pericolul ca rău-platnicii să abuzeze de situaţie, deoarece nu există nicio sancţiune.

Operatorii din domeniu şi-au exprimat, totodată, îngrijorarea privind dezvoltarea în viitor a producţiei de energie din surse regenerabile, ca urmare a adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 57/2013. Oficialii susţin că pentru a nu afecta stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri, modificările schemei de sprijin trebuie să se aplice doar pentru noile investiţii şi nu şi pentru cele finalizate sau în curs de finalizare.

Sistemul energetic românesc are o nevoie stringentă de investiţii în următoarea perioadă, iar acestea vor putea fi susţinute doar prin contribuţia substanţială a companiilor private care operează pe piaţă şi prin atragerea de noi investitori.

...

Noi creşteri de preţuri sunt de aşteptat în domeniul energiei, în contextul liberalizării pieţei şi al problemei certificatelor verzi, a declarat, ieri, la finalul întâlnirii cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi în Energie (ACUE), Frank Hajdinjak.

Domnia sa a spus: "De pe urma liberalizării sunt de aşteptat şi alte creşteri de preţuri, dar mai sunt şi alte efecte pe care trebuie să le luăm în considerare, cum ar fi reducerea certificatelor verzi. Am discutat despre problema certificatelor verzi şi pot spune că toţi jucătorii din piaţă sunt conştienţi că este nevoie de o schimbare. Sunt două aspecte care nu sunt OK la acest moment - în primul rând nu există nicio garanţie că aceste certificate amânate vor fi cu adevărat răscumpărate până în 2018 şi, în al doilea rând, de obicei, regula este că astfel de schimbări nu se aplică retroactiv".

Aceste schimbări afectează toate investiţiile care s-au făcut pe baza legislaţiei anterioare. Avem nevoie de anumite garanţii pentru aceste certificate verzi, care sunt amânate în acest moment".

Preşedintele ACUE a mai spus că este un semn foarte bun că Guvernul a respectat până acum calendarul de liberalizare şi speră că autorităţile vor găsi şi pe viitor modalitatea corectă de implementare.

Datoriile companiilor feroviare au reprezentat un alt punct pe agenda discuţiilor. Preşedintele ACUE a menţionat, potrivit Agepres, că restanţele companiilor feroviare au crescut din nou, ajungând la 500 milioane lei, după ce, la începutul anului trecut, erau aproape zero. El a subliniat că trebuie ajuns la un acord cu Guvernul pentru rezolvarea problemei acestor datorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031