UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de lege privind tele-munca (munca la distanţă)

Cristina Radu
Companii / 9 august 2017

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind tele-munca (munca la distanţă)

Actualizare 21:03 Mihai Tudose: "Crearea de noi locuri de muncă bine plătite - unul dintre principalele obiective ale Guvernului"

Crearea de noi locuri de muncă bine plătite este unul dintre principalele obiective ale Guvernului , afirmă premierul Mihai Tudose în această seară, pe pagina sa de Facebook.

El spune că adoptarea proiectului de lege privind tele-munca reprezintă "o veste bună pentru cei care doresc să lucreze de acasă, dar şi pentru angajatori".

Premierul mai scrie: "Prevăzută de ceva timp şi în majoritatea statelor europene, tele-munca, adoptată astăzi în şedinţa de Guvern, este o măsură importantă din programul de guvernare, care aduce beneficii pentru angajaţi, dar şi pentru angajatori (de exemplu economie la utilităţi). Tele-munca vine în completarea altor măsuri care îi sprijină pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi mă refer la programul «Prima chirie», decontarea salariului minim pe economie pentru ucenici şi stagiari, sprijinirea sectorului IMM. Crearea de noi locuri de muncă bine plătite este unul dintre principalele obiective ale Guvernului pe care îl conduc!".

(S.A.)

------------

Actualizare 19:14

Activitatea de tele-muncă (munca la distanţă) - o transpunere a conceptului de "teleworking", prevăzut în majoritatea statelor europene - va fi reglementată şi în ţara noastră, stabileşte un proiect de lege aprobat de Guvern în şedinţa de astăzi.

Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfăşurată de către salariat şi la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, informează un comunicat de presă al Executivului.

Sursa citată precizează: "Desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puţin o zi pe lună şi se poate extinde pe toată perioada de lucru.

Salariatul îşi poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adiţional, după caz.

Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea şi adaptarea relaţiilor de muncă la realităţile socio-economice actuale, în raport cu evoluţia dinamică a pieţei muncii, şi va oferi avantaje atât salariatului, cât şi angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spaţiilor, utilităţile, consumul de carburant şi parcul auto. În ceea ce-l priveşte pe salariat, acesta va elimina consumul de bani şi de timp cu deplasarea de la şi până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă şi valorificării timpului de lucru, optimizându-şi, astfel, raportul între viaţa profesională şi cea personală".

Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii şi îndeplinire a sarcinilor, vor creşte şansele persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, susţine Guvernul.

Proiectul de act normativ aprobat astăzi urmează să fie trimis Parlamentului, spre a fi supus dezbaterii şi adoptării.

(S.A.)

------------

Guvernul discută în şedinţa de astăzi un proiect de lege referitor la introducerea unui nou contract de muncă de tip teleworking vizând munca de la distanţă utilizând tehnologia informaţiei, care permite angajatului să îşi desfăşoare activitatea acasă, prin intermediul internetului şi telefonului, angajatorul scutind bani, potrivit News.ro. Proiectul de lege este iniţiat de Ministerul Muncii şi a fost supus dezbaterii publice.

Acest sistem se aplică în domeniile de activitate în care este posibilă desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă: o "formă de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator, se realizează de către un salariat, de la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adiţional la acesta".

Nota de fundamentare a proiectului de lege al Ministerului Muncii arată: "Prin prezentul proiect de act normativ se va realiza flexibilizarea şi adaptarea relaţiilor de muncă la realităţile socio-economice actuale, în raport cu evoluţia dinamică a pieţei muncii şi se vor stabili avantaje, atât pentru salariat, cât şi pentru angajator".

Proiectul de lege prevede: "Tele-muncă - forma de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator, se realizează de către un salariat, de la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adiţional la acesta, cu respectarea condiţiilor cumulative ca activitatea să fie desfăşurată în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele, ca activitatea în regim de teleworking să fie desfăşurată cel puţin o zi pe lună şi cu condiţia ca salariatul să-şi fi exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau al unui act adiţional la acesta, după caz. Tele-salariat - orice salariat care desfăşoară activitatea în condiţiile prevăzutela lit.a). Locurile desfăşurării activităţii de tele-muncă -acele locuri care pot fi utilizatede tele-salariat doar după ce angajatorul şi-a exprimat acordul cu privire la utilizarea lor din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă".

Contractul individual de muncă va conţine câteva precizări suplimentare, faţă de contractul obişnuit: precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de tele-muncă; perioada şi/sau zilele în care se prestează activitatea de tele-muncă de către tele-salariat; locul/locurile desfăşurării activităţii de tele-muncă, convenite de părţi; intervalul orar în care se desfăşoară activitatea de tele-muncă şi în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea tele-salariatului şi modalitatea concretă de realizare a controlului; modalitatea de evidenţiere a orelor de muncă prestate de tele-salariat; responsabilităţile părţilor convenite în funcţie de locul/locurile desfăşurării activităţii de tele-muncă, responsabilităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în conformitate cu prevederile art.8 şi art.9; obligaţia angajatorului de a asigura transportul la şi de la locul desfăşurării activităţii de tele-muncă a materialelor pe care tele-salariatul le utilizează în activitatea sa; obligaţia angajatorului de a informa tele-sariatul referitor la dispoziţiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi/sau regulamentul intern, în materia protecţiei datelor cu caracter personal şi obligaţia tele-salariatului de a respecta aceste prevederi; măsurile pentru ca tele-salariatul să nu fie izolat de restul angajaţilor care asigură posibilitatea de a se întâlni cu colegii regulat, conform sursei.

Pentru angajator se vor reduce costurile administrative pentru închirierea spaţiilor, cheltuielile cu utilităţile, consumul de carburant şi parcul auto. Avantajele salariatului constau în eliminarea costurilor de bani şi de timp cu deplasarea de la şi până la sediul angajatorului, libertatea alegerii locului de muncă şi valorificarea timpului de lucru, în vederea îmbunătăţirii echilibrului între viaţa profesională şi cea personală.

Refuzul salariatului de a consimţi la prestarea activităţii în regim de tele-muncă nu poate constitui motiv de sancţionare disciplinară. Tele-salariaţii organizează programul de lucru de comun acord cu angajatorul şi este interzisă efectuarea de ore suplimentare de către angajaţi. Angajatorul este în drept să verifice activitatea tele-salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentului intern şi/sau contractului colectiv de muncă, potrivit textului proiectului de lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb