UPDATE Guvernul îşi asumă Legea descentralizării, astăzi, în Parlament

Ziarul BURSA #Politică / 19 noiembrie 2013

Guvernul îşi asumă Legea descentralizării, astăzi, în Parlament

PDL vrea moţiune de cenzură

Update 15:45 Ponta: "Descentralizarea va fi benefică tuturor românilor"

Premierul Victor Ponta a afirmat că descentralizarea va fi folosită şi pentru ca noua programare europeană să ia în calcul şi autorităţile locale în vederea accesării de fonduri europene, arată sursele de presă.

Domnia sa a declarat, în Parlament: "Vreau să întărim administraţiile locale. Asta înseamnă mai multe atribuţii şi mai multă responsabilitate".

"Statul român rămâne un stat unitar, însă cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern. Cred cu tărie că aceasta este soluţia pe care actualul şi viitoarele guverne trebuie să meargă", a precizat primul ministru.

De asemenea, Ponta a dorit să menţioneze că întotdeauna a existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare. Domnia sa a conchis: "Aleşii locali sunt cei care obţin voturile cetăţenilor şi se întâlnesc mai des cu cetăţenii. Cred că descentralizarea va fi benefică tuturor românilor. Acest proiect aduce reguli mai clare. Ne dorim scurtarea lanţului decizional. Vom folosi această descentralizare şi pentru ca noua programare europeană să ia în calcul şi autorităţile locale în vederea accesării de fonduri europene".

---

Update 15:23 Guvernul a adoptat 568 de amendamente la proiectul descentralizării

Guvernul a adoptat 568 de amendamente la proiectul descentralizării, dintr-un total de 2.040 amendamente depuse de către parlamentari, majoritatea legate de forma proiectului, proceduri de tehnică legislativă şi erori materiale din anexe, a afirmat Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Executivului.

El a declarat că un singur amendament din totalul celor aprobate a intervenit pe fondul de lege, în ceea ce priveşte intabularea unor imobile. Ulterior, a precizat că şi acesta este tot o "corectură pe formă".

---

Update 11:15 Kelemen: UDMR nu semnează o moţiune de cenzură pe descentralizare

UDMR nu va semna o moţiune de cenzură pe tema legii descentralizării, asupra căreia Guvernul îşi va angaja răspunderea şi nici nu va contesta proiectul de act normativ la Curtea Constituţională, a declarat preşedintele Uniunii, Hunor Kelemen.

"Nu vom semna o moţiune de cenzură şi fără semnătura noastră nu se poate depune o moţiune de cenzură în acest moment în Parlamentul României. Nu semnăm o moţiune de cenzură, pentru că argumentele cu care PDL-ul a atacat şi atacă acest proiect de descentralizare sunt argumente politicianiste. Când eram împreună la guvernare, ei atunci erau pentru descentralizare şi am făcut câţiva paşi mici. Acum, sigur, dacă vine USL-ul şi eşti în Opoziţie, este la modă sau aproape că este logic să spui nu", a afirmat Kelemen, astăzi, transmite RFI.

În opinia sa, argumentele celor de la PDL în favoarea unei moţiuni de cenzură nu sunt convingătoare.

---

Update 11:07 Ungureanu: "Ponta descentralizează corupţia şi traficul de influenţă"

Proiectul de lege privind descentralizarea "încalcă principiile fundamentale de drept şi constituţionale, principiul proprietăţii publice, încalcă noul Cod Civil în ceea ce priveşte transferul proprietăţii private, încalcă legile care reglementează finanţele publice şi cele locale", susţine preşedintele Forţa Civică (FC), Mihai-Răzvan Ungureanu.

Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat: "Acest proiect încalcă principiile fundamentale de drept şi constituţionale, principiul proprietăţii publice, încalcă noul Cod Civil în ceea ce priveşte transferul proprietăţii private, încalcă legile care reglementează finanţele publice şi cele locale. Deconcentratele sunt băgate pe gât Consiliilor Judeţene, fără să existe specificaţii clare asupra resurselor financiare necesare pentru asigurarea funcţionalităţii lor. Nu se menţionează nimic în proiectul de buget. Se promite însă alocarea din bugetul pe 2014 a cheltuielilor de personal. Descentralizarea Ponta va însemna practic că direcţiile judeţene de sănătate, cultură, agricolă şi aşa mai departe, nu vor putea funcţiona cel puţin 3 luni de zile, neexistând plata pentru personal. Autorităţile vor ridică nivelul de taxe locale. Va fi cu adevărat un haos administrativ".

Guvernul României îşi va angaja răspunderea privind descentralizarea pe 19 noiembrie în Parlament, în agricultură, sănătate, cultură, mediu, turism, învăţământul preuniversitar, tineret şi sport, potrivit noului proiect legislativ.

Preşedintele FORŢA CIVICĂ (FC), Mihai-Răzvan Ungureanu susţine că proiectul de lege reglementează descentralizarea prin derogare de la regulile prevăzute de legea cadru. "Este prima dată în istoria post-decembristă când o lege este adusă în faţă Parlamentului, derogandu-se de la o lege deja existenţa. Este o dovadă clară de descentralizare de tip politic, o descentralizare către consiliile judeţene, şi nu către cele locale aşa cum ar fi fost firesc."

Preşedintele FC aminteşte că legea lasă consiliile judeţene să micşoreze ariile naturale protejate, să dea toate avizele de mediu şi patrimoniu. "Este o manevră că Roşia Montană să primească aviz de mediu de la judeţ, condiţii în care Ponta se va deroba de orice vină. Şi asta în contextul în care la nivelul consiliilor judeţene nu există specialişti în aceste domenii", a declarat Mihai-Răzvan Ungureanu.

Proiectul de descentralizare propus de Guvern prevede că Metrorex să treacă din subordinea Ministerului Transporturilor sub cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. "Numai prin păstrarea metroului capitalei la Ministerul Transporturilor pot fi asiguraţi banii necesari extinderii magistralei, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene. Sunt costuri uriaşe, inclusiv cu subvenţia anuală pentru Metrorex, pe care Primăria Bucureşti nu o va putea asigura în întregime. Toate aceste schimbări vor fi suportate tot din banii contribuabililor", a adăugat preşedintele FC.

---

PDL nu va depune amendamente pe proiectul de lege privind descentralizarea, ci va încerca să iniţieze o moţiune de cenzură şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar şi a PNL", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu.

Domnia sa a precizat că Biroul Permanent al Partidului Democrat Liberal a decis să nu fie depuse amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea, ci să atace acest act normativ la Curtea Constituţională:

"La BPN al PDL s-a decis să nu fie depuse amendamente la acest proiect de lege, fiind considerat neconstituţional. În egală măsură, PDL intenţionează să atace proiectul de lege la Curtea Constituţională, dar înainte va încerca să depună o moţiune de cenzură pe acest proiect de lege şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD chiar şi a PNL. În cazul în care, pentru această moţiune de cenzură, nu sunt strânse semnăturile necesare, va fi depusă o moţiune simplă".

Întrebată ce argumente are pentru a convinge PNL să semneze, ea a arătat că democrat-liberalii cred că reprezentanţii PNL ar putea să susţină această moţiune de cenzură pentru descentralizarea propusă prin proiectul de lege este "de tip stânga".

Ea mai spus, referitor la strângerea numărului de semnături necesar pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, că acesta "este un moment foarte bun" pentru a se vedea "cine se află în opoziţie faţă de putere". Ea a adăugat că depunerea amendamentelor ar fi fost "un joc formal" şi că nu s-ar fi ţinut cont de acestea.

Antonescu: "PDL e în trecut sau în viitor"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat, ieri, apelul PDL pentru semnarea unei moţiuni de cenzură pe tema descentralizării precizând că democrat-liberalii "sunt în tunelul timpului", invitându-l pe Vasile Blaga să încerce la un alt partid sau în altă ţară cu acest demers.

Liderul PNL a fost întrebat cum vede anunţul PDL prin care se precizează că aşteaptă semnături şi din partea PNL pentru introducerea unei moţiuni de cenzură pe tema descentralizării.

"Sunt în tunelul timpului, sau... cred că sunt ori în trecut, ori foarte în viitor undeva. Nu, în prezent nu. Nu avem cum, pentru că PNL asumă această lege, deci o susţine. Îl rog pe domnul Blaga, chit că e ardelean şi are răbdare, să nu mai piardă timpul aici, să încerce în altă parte, la alt partid, în altă ţară", a declarat Antonescu.

Preşedintele PNL a menţionat că amendamentele depuse de PNL la proiectul privind descentralizarea, pe care îşi va angaja Guvernul răspunderea, nu privesc fondul legii, ci detaliile patrimoniale menţionate în actul normativ: "Nu sunt amendamente de fond, nu amendamente care să vizeze structurile şi domeniile descentralizării. E vorba de amendamente care ţin de detalii patrimoniale, ca să spun aşa, care sunt amendamente de mai mică importanţă şi care vor fi luate în calcul în ultima şedinţă a Guvernului pe acest subiect, de mâine".

Liderul PNL a precizat că partidul său, în acord cu partenerii din USL, a insistat pentru exceptarea structurilor din cadrul MAI din procesul de descentralizare: "Dacă sistemul de ordine publică, Poliţie, pompieri, jandarmi, ISU, ceea ce aparţine Ministerului de Interne, nu s-au descentralizat, acest lucru s-a întâmplat într-adevăr pentru că ministrul de Interne, Radu Stroe, nu a fost de acord, pentru că PNL nu a fost de acord şi pentru că, împreună cu colegii noştri din USL, având în vedere argumentele din spatele acestei poziţii, am convenit să nu o facem".

El a menţionat că în cazul porturilor dunărene şi al instituţiilor care ţin de Ministerul Muncii a fost vorba despre angajamente ale României cu instituţii europene, care fac imposibilă descentralizarea.

Crin Antonescu a adăugat: "Această formă în care legea descentralizării va fi asumată de către Guvern este o formulă care a fost discutată îndelung, nu numai în interiorul USL, dar şi în societatea civilă. PNL îşi asumă în egală măsură şi deplin solidar acest proiect de descentralizare".

MRU: "Voi susţine iniţiativa PDL de a depune moţiune de cenzură"

Preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, ieri, că va susţine iniţiativa PDL de depunere a unei moţiuni de cenzură, dar a criticat PDL pentru că "s-a codit" atunci când el a propus un asemenea demers.

"Evident că voi susţine depunerea unei moţiuni de cenzură. Îmi pare rău că abia acum PDL înţelege rostul unei moţiuni de cenzură, eu am propus una mai de mult şi PDL s-a codit atunci şi s-a pierdut în felul acesta o primă ocazie. Sper să valorificăm această nouă ocazie", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a arătat că proiectul de lege privind descentralizarea pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament "demonstrează că proiectul de regionalizare al lui Dragnea e un eşec şi transformă baronii locali, preşedinţii de consilii judeţene, în viceregi".

"Victor Ponta vinde ţara şi interesele strategice ale României baronilor locali, în încercarea disperată de a-i ţine aproape şi de a produce bani negri pentru campaniile electorale de anul viitor", a apreciat Ungureanu.

El a mai spus că proiectul de lege privind descentralizarea "nu are absolut nicio expunere bugetară", arătând că fondurile care ar trebui prevăzute pentru descentralizare nu există în proiectul bugetului de stat pe anul 2014.

"Ceea ce înseamă că nu vor exista bani pentru cheltuielile de personal în momentul în care o instituţie deconcentrată trece din subordinea ministerului în subordinea Consiliului Judeţean. Practic, toate deconcentratele, începând cu Direcţiile Judeţene de Sănătate, de Cultură, Cadastru, nu vor putea funcţiona pentru cel puţin trei luni. Statul intră într-un haos înfiorător", a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Liderul FC a menţionat că proiectul de lege privind descentralizarea "este în totală contradicţie" cu principiile, regulile şi cadrul instituţional prevăzute de Legea cadru a descentralizării 125/2006.

Iliescu: Nu văd un "tandem Antonescu-Băsescu" deocamdată

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, ieri, răspunzând unei întrebări, că nu vede un "tandem Antonescu-Băsescu" deocamdată şi că acest lucru reprezintă o "bănuială a cuiva", el arătând că nu crede în formula Antonescu-preşedinte, Băsescu-premier. Întrebat ce părere are despre "noul tandem Antonescu-Băsescu", Iliescu a răspuns: "Nu văd un asemenea tandem, deocamdată. E o bănuială a cuiva, dar nu cred că se conturează aşa ceva". Solicitat să comenteze scenariul potrivit căruia Crin Antonescu, devenit preşedinte, l-ar numi pe Traian Băsescu premier, Iliescu a răspuns: "Speculaţii se pot face totdeauna. Nu cred într-o asemenea formulă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania nu are nevoie de descentralizare !

    La cat de mare este coruptia asta seamana cu o amnistie generala !

    Ce cauta poza cu vinovatul real si moral pentru crimele de la revolutie in acest articol ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb