UPDATE: ÎNAINTE SĂ I SE DECIDĂ SOARTA Consiliul Bursei pregăteşte o nouă AGA

CRĂIŢA SIMIONESCU, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2011

Consiliul Bursei pregăteşte o nouă AGA

UPDATE: Conducerea Bursei de Valori Bucureşti se va întâlni, mâine, să discute introducera unei structuri dualiste de administrare a bursei, formată dintr-un Consiliu de supraveghere şi un Comitet director.

Dacă administratorii bursei vor fi de acord cu introducerea sistemului dualist urmează să se stabiliască o dată pentru convocarea unei Adunări Generale Extraordinare, în care acţionarii se vor reuni pentru a aproba modificarea actului constitutiv al societăţii.

------------------------------------------------------------

Volumul de acţiuni BVB tranzacţionat, de cinci ori peste media anului

Candidaţii fac primele promisiuni

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au început, deja, pregătirile pentru Adunarea Generală din ianuarie, unde miza este chiar conducerea operatorului bursier.

Numărul de titluri BVB tranzacţionate ieri a fost de cinci ori mai mare faţă de media zilnică de anul acesta şi a cumulat 1,01% din capitalul social, semn că cei care aspiră la funcţiile de conducere au început, deja, să îşi asigure susţinerea.

Cotaţia BVB a ajuns la finalul zilei de ieri 28,3 lei/unitate, consemnând o scădere de 29,6% faţă de începutul anului.

În total, au fost schimbate, ieri, 77,805 acţiuni BVB, faţă de o medie zilnică de numai 14.737 titluri în acest an.

Pentru funcţia de preşedinte BVB candidează Stere Farmache, actualul preşedinte, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi Lucian Anghel, economis-tul şef al Băncii Comerciale Române, care a fost propus de bancă, unul dintre acţionarii care au cerut revocarea consiliului bursei. 19 persoane doresc să fie membrii în consiliul de adminis-traţie. Unii dintre candidaţi ne-au împărtăşit, ieri, câteva idei din programele lor electorale.

Stere Farmache vrea o structură dualistă de administrare a bursei

Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat că bursa trebuie să păşească într-o nouă etapă, iar cadrul ideal pentru acest lucru este îmbunătăţirea guvernanţei corporative.

Domnia sa consideră că îmbunătăţirea guvernanţei corporative face posibilă crearea unei structuri dualis-te de administrare a bursei, formată dintr-un Consiliu de supraveghere şi un Comitet director, structură folosită în general de către bănci.

Stere Farmache ne-a declarat că "această structură de administrare va conduce la o separare mai clară a funcţiilor executive de cele neexecutive". De asemenea, în opinia domniei sale, acest model de administrare ar aduce cu sine o stabilitate mai mare a comitetului director şi va orienta consiliul de supraveghere spre direcţii strategice.

"Rezultatele obţinute în urma implementării unei astfel de metode de administrare ar fi o activitate mai eficientă şi o mai bună administrare", ne-a declarat domnul Farmache.

Domnia sa consideră că, oricare ar fi mişcările ce se produc în structura acţionariatului, această abordare are mulţi adepţi.

De asemenea, domnul Stere Farmache, ne-a declarat că mizează în continuare pe listarea companiilor mari pe bursă. "Acest lucru ar aduce beneficii atât statului, cât şi companiilor private", a încheiat domnia sa.

Pompei Lupşan: Platformele de tranzacţionare trebuie aliniate la nivel internaţional

Pompei Lupşan, directorul general adjunct al "SSIF Intercapital Invest", ne-a declarat că bursa are, în mod cert, nevoie de o schimbare. În opinia domniei sale, platformele de tranzacţionare trebuie aliniate la nivel internaţional, iar regimul fiscal trebuie modificat.

De asemenea, în opinia domniei sale, piaţa de capital trebuie să facă lobby pentru privatizarea companiilor statului.

Narcisa Oprea, "Schoenherr": Administratorii trebuie să ia acele decizii de natură a creşte valoarea companiei

Una dintre candidaturile surpriză pentru Consiliul Bursei a venit din partea doamnei Galina Narcisa Oprea, partener al firmei de avocatură "Schoenherr". Domnia sa ne-a declarat: "Creşterea valorii societăţii este finalitatea urmărită de orice acţionar al unei companii listate. Prin urmare, la rândul lor administratorii trebuie să ia acele decizii de natură a creşte valoarea companiei". Narcisa Oprea este de părere că performanţa financiară a BVB depinde în primul rând de încrederea investitorilor în eficienţa şi siguranţa pieţelor reglementate şi a sistemelor alternative de tranzacţionare administrate de BVB. "Căci fără încrederea investitorilor nu există tranzacţii, fără tranzacţii nu există lichiditate, fără lichiditate nu există preţ, fără preţ nu există piaţă", ne-a declarat Galina Narcisa Oprea, contiuând: "Cred că încrederea investitorilor poate fi consolidată şi prin creşterea nivelului de implementare a guvernanţei corporative în rândul societăţilor listate, prin eliminarea barierelor procedurale inutile, prin existenţa unui cadru normativ simplu şi clar, dar mai ales prin respectarea regulilor şi printr-o practică uniformă". Totodată, doamna Narcisa Oprea consideră că rolul BVB în cadrul ambiţiosului program de privatizare prin oferte publice al statului este foarte important, căci un dialog continuu şi susţinut cu instituţiile publice implicate poate contribui la o mai bună structurare şi promovare a ofertelor publice.

Ioana Tănase: "Unicredit CAIB Securities" urmăreşte creşterea numărului de companii listate şi a gamei de servicii

Ioana Tănase, managing director "Unicredit CAIB Securities", ne-a declarat: "Obiectivul major al oricărui potenţial membru în CA al BVB este, mai mult ca sigur, o creştere a valorii acestei companii. La urma urmei, vorbim despre un emitent listat, ai cărui acţionari îşi doresc o cât mai bună performanţă a investiţiei în acest simbol".

Domnia sa consideră că de ceea ce se va întampla cu bursa în anii imediat următori depinde practic tot ce înseamnă piaţa de capital în ţara noastră. "Bursa noastră a omis un rol important acela de finanţator pentru companiile listate, în consecinţă, personal, ca şi idee centrală a strategiei pe mai departe a BVB, aş vedea intensificarea eforturilor în scopul creşterii numărului de companii lis-tate şi a gamei de servicii pentru care bursa oferă suport", a spus Ioana Tănase, continând: "În paralel, ca şi consecinţă, interesul pentru companiile listate va atrage mai mulţi investitori, atât români cât şi străini".

Ioana Tănase a precizat: "Concret, cred că trebuie să oferim suport şi consultanţă autorităţilor implicate în procesele de privatizare. Există încă multe diferenţe între modul de des-făşurare a acestor procese în România şi pe pieţele internaţionale".

Reprezentantul "UniCredit CAIB" este de părere că trebuie să aliniem practicile locale cu ceea ce investitorii sunt obişnuiţi să întâlnească în pieţele mature de capital. "Nu mă refer aici la comisioane în primul rând, ci la concepte de bază care în România fie nu există, fie sunt tratate diferit: - modelul de "cont global", - procedurile de deschidere de conturi, - modul şi timingul desfăşurării ofertelor publice şi mecanismul de formare/anunţare a preţului, - impozitarea şi declararea trimestrială a câştigurilor de capital - toate acestea se traduc de fapt în adevărate bariere pentru potenţialii investitori străini", ne-a mai declarat domnia sa.

În condcluzie, doamna Tănase ne-a spus că ar vedea strategia sa canalizată pe o combinaţie de: i) aspecte de comunicare, de promovare, de sus-ţinere şi explicare a ceea ce înseamnă funcţiile de bază ale bursei şi ii) rezolvări punctuale ale unor discrepanţe "tehnice" care pun practic frână unui influx serios de capitaluri către România, mai ales în cazul investitorilor instituţionali de marcă.

Acţionarii care au cerut revocarea consiliului şi care deţin cumulat 9,41% din operatorul de piaţă au fost Fondul de Pensii administrat de ING, Fondul de investiţii ING International Romanian Equity, SSIF Intercapital Invest, Ifond Financial, Unicredit CAIB, BCR şi Erste Bank.

Propunerile acestora pentru Consiliul Bursei sunt Pompei Lupşan, director adjunct "Intercapital Invest", Valerian Ionescu, şeful departamentului de tranzacţii şi vânzări instrumente financiare tranzacţionabile pe pieţe reglementate "BCR", Ioana Tănase, managing director "Unicredit CAIB Securities".

Eugen Voicu, preşedintele "Certinvest", care deţine, totodată, 23% din "Intercapital Invest", s-a înscris şi el în concurs, alături de Nicolae Gherguş, preşedinte "Confident Invest" şi vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor, Galina Narcisa Oprea, partener al firmei de avocatură "Schoenherr", avocatul Alina Mioara Cobuz Bag-naru, actualmente membru în Camera Arbitrală a BVB, propusă de Alecsandrina Botez, Valentin Cismaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, propus de SSIF Harinvest şi Robert Cosmin Pană, consilier juridic la Swiss Capital, propus de un acţionar peroană fizică - Lucian Dobre.

Franklin Templeton l-a propus pentru viitoarea conducere pe Schroll Matjaz, director executiv al "Templeton Global Investment Trust". Membrii actualului consiliu sunt înscrise de drept în concursul pentru o nouă funcţie de administrator.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. adica ati inceput-o voi. Nu?

    Vad ca toti asteapta ceva...Pai mai oameni buni, lumea nu a progresat asteptind...Dl. Farmache mizeaza de vreo 20 de ani.Daca nu fuziona cu Rasdaq-ul condus spre faliment de Dna Anca Dumitru si acum facea BVB tranzactii la el in garaj. Domnule Make va rog recititi, ce scriati nu cu mult timp in urma, despre actuala conducere a BVB. Daca la asta mai aduagam marile succesuri ale proaspatului demis si tragem linie...ma tem ca linia o sa cada din pagina, fiindca se va rostogolii pe un zero.

    Mizam pe faptul, ca, "dualismul" aplicat la BVB, nu ne va duca spre "succesurile" de la locul de munca...

    Vai, da de doamna Tanasoiu, care vrea sa ii ia locul Dlui Farmache, nici o vorba?

    Tanti de la Unicredit e "beton". La propriu....

    Tanti de la Unicredit e "beton". La propriu....

    1. Ai pipait-o tu ?. 

      Doamne fereste, e o "figura de stil". Pe care intelg ca nu ai pipait-o...

    Farmache sa ne lase. A ales sistemul bancar, ce naiba mai vrea de la BVB? Du-te omule si lasa-i si pe cei buni si care vor sa faca ceva sa vina sa se apuce de treaba. La Banca nu ai treaba?

    Eu cred ca la AGA va veni un candidat surpriza(Siminel Andrei). Dupa cum il stim nu va sta de-o parte mai ales ca acum chiar are sanse. "Bancherii" ar trebui sa se ocupe de banci, Brokeri de burse, doctorii de pacienti, guvernanti de popor, judecatorii de dreptate .... iar Mos Craciun de cadouri. Cine va avea sustinere politica dintre cei trei ?

    1. Ar fi cea mai mare recunoaste care i s-ar da. Ar face cel mai bine pietei de capital. Ar fi unicul care ar mai putea face cu adevarat ceva. Singurul de fapt care isi doreste sa faca ceva pentru BVB. Dumnezeu sa-l ajute si pe el si pe noi!

      Poate ne aude si ne ajuta !

      Eu oricum o sa propun AGA inca un punct pe ordenea de zi " Validarea celor care mai isi depun candidatura" 

      P.S.

      Ma gandesc cateodata la cea mai candidat Stoica acum 6-7 ani cand a pierdut domnul A.S. alegerile. Nu a facut nimic (decat o vizita in China) si ne-a lasat balta cand era mai multa nevoie de el. 

      Cum cine? candridatul de la centru !.

      Adica un Agamita Dandanache. 

    Uffff !!! In sfirsit conducere dualista. O mare "gaselnita". Poate asa ramine Farmache perpetuu. Poate intr-o organizare dualista, isi listeaza Domn' Becali, oitele la bursa...

    1. pana acum ce l-a impiedicat pe SF sa implementeze o administrare dualista?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb