UPDATE Mihai Busuioc, validat pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2017

Mihai Busuioc, validat pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi

Mihai Busuioc, avizat pozitiv pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi

Busuioc: "Nu sunt membru de partid"

Senatorul PNL Florin Cîţu: "Este clar o PSD-izare urâtă a instituţiilor statului, s-a ajuns atât de departe încât PSD nu se mai ascunde"

Senatorul PSD Eugen Teodorovici: "Vreau să văd că nu mai există în Curtea de Conturi relicve ale comunismului"

Victor Ponta: "Miza e clară - Busuioc să îngroape la Curtea de Conturi tot ceea ce au semnat Liviu Dragnea şi Sevil Shaideh la MDRAP"

------------

Actualizare 16:10

Plenul reunit al Parlamentului l-a numit astăzi pe Mihai Busuioc în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi pentru un mandat de nouă ani.

Busuioc a primit din partea senatorilor şi deputaţilor 275 voturi "pentru" şi 95 "împotrivă", votul fiind exprimat cu buletine, potrivit Agerpres.

Totodată, Dan Lucian Vlădescu a fost votat în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit cu voturi 268 "pentru" şi 102 "împotrivă".

Pentru poziţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi a fost validat Nicu Marcu cu 270 voturi "pentru" şi 100 "împotrivă", pentru un rest de mandat, iar pe aceeaşi poziţie în cadrul Autorităţii de Audit, Florin Tunaru, cu 267 voturi "pentru" şi 103 "împotrivă".

Plenul l-a mai validat în funcţia de consilier de conturi pe Aurel Dumitru, cu 267 voturi "pentru" şi 103 "împotrivă".

Pentru numirea a încă doi consilieri de conturi urmează să fie declanşată o nouă procedură de numire.

Deputatul PNL Gigel Ştirbu a susţinut că în numirea acestor consilieri de conturi nu au fost respectate cutumele parlamentare.

La dezbaterile din plenul Parlamentului, Ştirbu a spus: "Fiecare dintre dumneavoastră aţi insistat ca această instituţie (Parlamentul - n.r.) să beneficieze de sprijinul şi respectul cetăţenilor României. (...) Dacă noi nu respectăm cutumele împământenite de 27 de ani în această instituţie, ce pretenţii avem la ceilalţi cetăţeni să acorde respectul cuvenit instituţiei? (...) Înţeleg logica pe care o folosiţi domnule Liviu Dragnea. Există două paliere ale acestei logici: acaparaţi toate instituţiile statului, urmează probabil BNR, (...) Curtea Constituţională aţi ocupat-o, ANRE este ca şi ocupat, acum Curtea de Conturi. Ce urmează?".

Potrivit deputatului PMP Eugen Tomac, Curtea de Conturi, instituţie extrem de importantă, "ar trebui să iasă din logica execuţiilor politice".

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că audierea de ieri a candidaţilor pentru Curtea de Conturi "a fost un simulacru", pentru că aceştia nu au avut timp să răspundă întrebărilor.

Năsui a afirmat, în plenul reunit: "Dacă doriţi să măriţi respectabilitatea acestei instituţii, dacă doriţi să aveţi credibilitate în ochii oamenilor, niciun cod de conduită nu o să schimbe lucrul acesta, ci atitudinea dumneavoastră. (...) În plus, vă întreb dacă vi se pare normal, ca partid aflat la guvernare, să nu existe niciun membru al opoziţiei într-o instituţie de control aşa cum a reieşit din algoritmul politic".

(S.A.)

-------------

Actualizare 15:17 Dragnea, despre Curtea de Conturi: "Cel mai important este să nu existe nicio dependenţă politică"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, consideră că cel mai important este ca la şefia Curţii de Conturi să existe oameni care să nu fie dependenţi politic.

În plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, Dragnea a declarat astăzi, potrivit Agerpres: "Ştiu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supăraţi că eu n-am dat curs la o negociere politică şi să discutăm şi în partid. Şi îmi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreţi să mă pedepsiţi, puteţi să mă pedepsiţi. Dar vreau să vă spun ceva - cel mai important lucru este ca aceşti oameni şi următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependenţă politică. Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alţii de dinainte, inclusiv membrii PSD - ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD şi împotriva altora. Este important ca ei să înţeleagă - şi asta îi rog - depinde de fiecare dintre ei dacă vor înţelege pentru ce au fost susţinuţi",

El a făcut un apel către parlamentari să "lase o instituţie foarte dragă să facă acuzaţii pe bandă rulantă".

Liderul PSD a adăugat: "Înţeleg că ceea ce am susţinut noi - ca această instituţie să nu mai fie politizată - nu e bine. Niciunul de acolo nu este membru PSD sau membru ALDE. Absolut niciunul. Sigur, din câte am înţeles, dacă era o negociere politică, bineînţeles că tot de la această tribună probabil că aceleaşi personaje spuneau că PSD a luat Curtea de Conturi, punând un preşedinte sau un vicepreşedinte. Deci, indiferent cum ar fi, nu era bine. Mai sunt două posturi libere de consilieri. Nu cred că cineva a oprit pe cineva să-şi depună candidatura pentru acele posturi. Deci, liber la politizare".

Dragnea a atras atenţia că nu a auzit în luările de cuvânt din plenul Parlamentului să se vorbească despre chestiuni profunde legate de activitatea Curţii de Conturi.

Preşedintele Camerei a menţionat: "N-a vorbit nimeni aici despre necesitatea unei discuţii serioase despre legea Curţii de Conturi, despre dorinţa ca această instituţie să se aplece mai mult către prevenţie. Sunt prea multe instituţii care doar aşteaptă să pedepsească, nu e nicio instituţie în România astăzi care să se ocupe de prevenţie. Interesul nostru ca stat şi ca naţiune care este? Să fie pedepse după pedepse sau să avem cât mai puţine greşeli şi societatea să funcţioneze bine? Nu s-a vorbit de asemenea poate despre unele abuzuri (...) care au fost făcute de unii funcţionari sau consilieri de la Curtea de Conturi. Şi de-a lungul anilor s-a tot vorbit despre aceste lucruri. Cred că acestea sunt cele mai importante probleme".

Afirmaţiile liderului PSD au fost făcute la dezbaterea din Parlament cu privire la desemnarea unor consilieri de conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Curţii de Conturi, a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit.

(S.A.)

-------------

Senatorul PNL Florin Cîţu: "Audierile pentru conducerea Curţii de Conturi - o bătaie de joc"

Secretarul general al Guvernului Mihai Busuioc a primit aviz pozitiv pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, după audierea de ieri din Comisiile de buget reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.

Totodată, Comisiile i-au avizat favorabil pe Nicu Marcu, pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi pe Aurel Dumitru, pentru cea de consilier de conturi.

Pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit a fost avizat pozitiv Lucian Dan Vlădescu, iar Florin Tunaru a primit aviz pozitiv pentru postul de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

O decizie privind aceste propuneri va fi luată în plenul reunit al Parlamentului, miercuri, la ora 13:00.

Mihai Busuioc urmează să îi ia locul lui Nicolae Văcăroiu, al cărui mandat de preşedinte al Curţii de Conturi expiră. Numirea sa nu este o surpriză, numele său fiind vehiculat anterior de surse apropiate discuţiilor.

Audierile de ieri s-au derulat pe repede înainte, unii parlamentari din opoziţie criticând procedura de lucru.

Parlamentarul USR Claudiu Năsui a spus că asistăm la "un simulacru total", după ce a fost atenţionat, de mai multe ori, să nu mai comenteze răspunsurile candidaţilor, ci să se exprime prin vot.

"Este la mişto totul", a spus şi senatorul PNL Florin Cîţu.

După audieri, acesta ne-a declarat: "Este clar o PSD-izare urâtă a instituţiilor statului. S-a ajuns atât de departe încât PSD nu se mai ascunde. Aceste audieri au fost o bătaie de joc, începând de la faptul că parlamentarii pun toate întrebările la început, şi apoi candidaţii răspund. Mai întâi pun întrebările cei de la PSD şi apoi candidaţii nu mai au timp să răspundă la celelalte întrebări.

Este o practică întâlnită anul acesta la audierile pentru toate instituţiile.

Timpul de răspuns este foarte scurt şi nu avem timp să aflăm nimic de la candidaţi. Eu am primit CV-urile când am ajuns în sală. Dezinteres total. Ei (n.r. parlamentarii PSD) ştiu doar că trebuie să îşi pună oamenii acolo, deoarece Curtea de Conturi este cea care face controale, găseşte nereguli. Candidaţii au ajuns să se uite la comisia asta doar ca la un hop minor, doar ceva care trebuie bifat. Este dezgustător la ce s-a ajuns".

În opinia domnului Cîţu, în felul acesta, se vor PSD-iza toate instituţiile: "BNR mai este 10% independentă, au luat ASF (n.r. PSD), au luat Curtea de Conturi, au Curtea Constituţională, se încearcă să înroleze Consiliul Concurenţei şi, aşa, au mână liberă, acum, să fure banii şi să nu răspundă pentru ceea ce fac. Îmi este teamă că, în 2020, s-ar putea să nu mai avem alegeri şi să fie direct PSD".

Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei pentru buget din Senat a criticat dur actuala conducere a Curţii de Conturi, în special pe preşedintele Nicolae Văcăroiu: "Vreau să văd că nu mai există în Curtea de Conturi relicve ale comunismului. Curtea trebuie să fie o instituţie reformată".

Mihai Busuioc a spus, în cadrul audierii de ieri, că îl recomandă experienţa în instituţiile de stat.

Busuioc a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării, în vremea când acesta era condus de Liviu Dragnea, şi este un apropiat al şefului PSD.

Busuioc a fost numit secretar general al Guvernului în luna ianuarie, de către premierul de atunci, Sorin Grindeanu, imediat după ce acesta a fost investit în funcţie.

Ulterior, în aprilie, Mihai Busuioc a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de către statul român, prin Ministerul Energiei.

În mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la conducerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Victor Ponta a comentat pe Facebook: "De fapt miza e clară - Busuioc să îngroape la Curtea de Conturi tot ceea ce au semnat Liviu Dragnea şi Sevil Shaideh la MDRAP- aţi înţeles acum la ce sunt bune voturile din Parlament ale PSD?!?".

Potrivit declaraţiei de avere completată în februarie 2017, Busuioc este membru în mai multe consilii de administraţie: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni şi CNI.

"Sunt un om aplicat, disciplinat şi neobosit", a declarat Mihai Busuioc, ieri.

În opinia sa, este absolut necesară înfiinţarea unei Direcţii care să aibă rol de îndrumare a autorităţilor publice: "Degeaba îmi propun ca preşedinte să fac acest lucru dacă nu o să am susţinerea celorlalţi colegi ai mei". Domnia sa a mai spus că auditorii externi ar trebui să nu se pronunţe asupra oportunităţii de investiţii: "Acest lucru este atributul ordonatorului de credite, a consiliului local.

De multe ori mă uit cu îngrijorare că, după ani de zile, vine cineva, bate la uşă şi îţi reproşează că ai greşit şi acel cineva nu cunoaşte realitatea, nu ştie ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi. Personal mi s-a întâmplat un astfel de lucru".

Mihai Busuioc a precizat, ieri, că nu este membru de partid şi că a fost ordonator de credite în 2016. Acesta a precizat: "Nu cred că sunt în incompatibilitate, pentru că preşedintele Curţii asigură conducerea executivă şi nu conducerea operativă.

În cazul în care ar exista un raport care ar avea ca obiect ministerul la care am fost ordonator de credite, m-aş abţine de la vot".

După ce i s-a atras atenţia că nu se poate abţine de la vot, domnia sa a spus că nu ar merge la şedinţa respectivă.

Eugen Teodorovici i-a recomandat să aibă în vedere situaţia legată de accize: "Scoaterea din antrepozit a combustibilului obligă imediat la plata accizelor. Trebuie să vedem când se face această plată către stat. Faceţi un calcul din 2004 şi vedeţi cât are de încasat statul".

Busuioc a răspuns: "Mi-am notat".

În cadrul audierilor, Florin Tunaru, fost vicepreşedinte ANAF, a spus, referitor la afirmaţiile lui Gelu Diaconu (fost şef ANAF) cum că s-a comandat politic un control la companiile de audit, că nu a avut, în mandatul său "astfel de acţiuni comandate sau primite în plic".

Eugen Teodorovici şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, însă şi-a retras-o ulterior

Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, şi-a depus marţi, formal, pentru scurt timp, candidatura pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, însă şi-a retras-o ulterior, invocând o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2010, care arăta că acesta s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate.

El a solicitat cererea unui punct de vedere de la ANI, pentru a vedea dacă candidaţii înscrişi în concurs sunt în stare de incompatibilitate.

Ca fost ordonator de credite, dacă ar fi ocupat această funcţie, ar fi însemnat să îşi verifice singur propria activitate.

Teodorovici a afirmat că, uitându-se la lista de candidaţi, a observat că sunt foarte mulţi cei care se află în situaţia pe care Curtea o invoca în 2010, aceea de posibilă incompatibilitate.

Teodorovici a mai spus că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) ar urma să fie sesizată pe marginea acestui subiect.

Înaintea şedinţei Comisiilor de buget, economistul Cristian Socol şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cu Mihai busuioc nu se drege "busuiocu"! motivul este simplu. cand habar nu ai de macro-economie, de legaturile intre ramuri, de teoriile fiscalitatii si nici macar de procesele de distribuire, n'ai ce cauta in anchete fara rezolutie! sa nu uitam, curtea de conturi, decapitata de dreptul rezolutiv, a devenit o institutie "scopita". eunucii sunt ca potaile care doar...latra!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb