UPDATE Niţă a luat la cunoştinţă de oferta Energon cu două zile înainte să plece în SUA

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 noiembrie 2013

Niţă a luat la cunoştinţă de oferta Energon cu două zile înainte să plece în SUA

Domnia sa nu a spus şi cum a aflat de intenţia Hidroelectrica de a răspunde ofertei dezavantajoase

Update 10:43 Rareş Criste, audiat la DNA în dosarul "Hidroelectrica"

Omul de afaceri Rareş Criste este audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul mitei de la Hidroelectrica. El este acuzat că a încercat să mituiască mai mulţi oficiali, suma totală a mitei ajungând la 1,4 milioane euro.

Criste, administrator al firmei Energon Power & Gas din Cluj, a fost citat să se prezinte în faţa anchetatorilor, DNA neprecizând, până în acest moment, dacă acesta are vreo calitate în dosar.

----

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a respins, vineri, implicarea sa în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica. Domnia sa a precizat: "Resping ferm orice acuzaţie, afirmaţie, asociere în ceea ce priveşte implicarea mea în acest caz. Menţionarea numelui meu de către terţe persoane pe marginea acestui subiect intră în categoria speculaţiilor care se pot transforma în calomnie".

Întrebat cu comentează posibila sa implicare în dosar, aşa cum reiese din stenogramele discuţiilor din acest caz, ministrul Niţă a făcut apoi o declaraţie surprinzătoare: "Am luat la cunoştinţă de oferta aceasta cu două zile înainte de plecarea mea în SUA. L-am sunat pe directorul general de la Hidroelectrica, care poate să confirme lucrul acesta, şi i-am atras atenţia foarte serios că un asemenea contract cu preţ fix nu poate fi semnat şi că poate să aibă consecinţe penale. Bineînţeles că ce a urmat ştiţi dumneavoastră mai bine ca mine".

Constantin Niţă nu a dat detalii despre modul în care a aflat de contract, mai ales că Hidroelectrica ar fi trebuit să răspundă unei oferte de cumpărare de energie postată de traderul Energon pe piaţa PCCB administrată de OPCOM.

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de 263 milioane euro.

Ioan Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Eugen Brădean de complicitate la luare de mită şi la dare de mită, conform procurorilor.

Potrivit DNA, Ioan Mihăilă i-a promis, în octombrie, altui membru al Consiliului de Supraveghere, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma Energon Power&Gas, în condiţii nefavorabile pentru producător.

DNA susţine totodată că Eugen Brădean i-a transmis lui Remus Vulpescu - membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi director de cabinet al ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu - că mita urma să ajungă la "trei-patru persoane". Eugen Brădean credea că, în afară de aceste persoane, ar fi fost şi ministrul Constantin Niţă, dar şi un "băiat cu ochii albaştri".

DNA precizează că promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul lui Brădean, iar suma promisă urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb