UPDATE Oficial: Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a picat

S.A.
Politică / 23 noiembrie 2017

Oficial: Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a picat

Urmăriţi şedinţa comună din Parlament în care s-a dezbătut moţiunea de cenzură

-------------

Actualizare 15:57 Orban: "Chiar dacă moţiunea nu a trecut, PNL va continua lupta cu Guvernul PSDragnea"

PNL va continua lupta cu guvernul pentru a scăpa România "din ghearele unei caracatiţe care încearcă să confişte statul român", chiar dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, a declarat preşedintele liberal Ludovic Orban.

Orban a declarat la Palatul Parlamentului după şedinţa de plen comun în care a fost respinsă moţiunea de cenzură, citat de Agerpres: "Chiar dacă moţiunea nu a trecut, PNL va continua lupta cu guvernul PSDragnea pentru a scăpa România din ghearele unei caracatiţe care încearcă să confişte statul român. Astăzi am fost alături de oamenii care au venit în jurul Parlamentului şi am susţinut împreună cu ei moţiunea de cenzură. Mă bucur că am reuşit să creăm un lanţ uman prin care să încercăm să apărăm cetăţenii de ceea ce se întâmplă în Parlament".

El a adăugat că, din păcate, s-a dovedit că în Parlament sunt mai mulţi "cei care sunt slugile lui Dragnea" decât cei care respectă voinţa cetăţenilor.

Orban a menţionat: "Nu ştiu până când parlamentarii care fac parte din majoritatea guvernamentală o să mai poată accepta inconştient să susţină această putere politică nocivă care duce România spre nicăieri. Noi vom continua bătălia, vom apela la toate mijloacele democratice constituţionale pentru a încerca să împiedicăm adoptarea tuturor aberaţiilor fiscale împotriva economiei pe care le-a născocit acest Guvern, de asemenea, pentru a încerca să împiedicăm adoptarea unor prevederi legislative care să încalce independenţa Justiţiei şi care să creeze premisele confiscării Justiţiei de către clanul lui Dragnea".

(A.C.)

-----

Actualizare 15:43 Dragnea, despre moţiunea PNL: "Plină de invective, fără program"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, după dezbaterea moţiunii de cenzură, de la care parlamentarii social-democraţi au lipsit, fiind prezenţi doar la discursul premierului Tudose, că PSD s-a îngrijit să aibă oameni în sală pentru a asigura cvorumul, ca PNL să nu se facă complet de râs.

"Am fost întrebat mai devreme dacă a boicotat PSD moţiunea. Nu înţeleg întrebarea. Fiecare când vrea să depună o moţiune se asigură că are voturi, că are cvorum. Noi ne-am îngrijit să avem colegi în sală ca să asigurăm cvorumul să nu se facă complet de râs", a declarat Dragnea.

Referindu-se la textul moţiunii de cenzură a PNL, el a spus că a fost unul plin de invective, fără ca liberalii să prezinte vreun program.

(A.C.)

-----

Actualizare 15:15 Remus Borza a votat împotriva moţiunii

Remus Borza a declarat astăzi că a votat împotriva moţiunii de cenzură: "Dintr-o perspectivă personală şi egoistă", conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Acesta a afirmat că: "După cum ştiţi, azi, s-a dezbătut şi votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose, iniţiată de PNL, USR şi PMP. Eu am votat pentru stabilitate politică şi socială şi pentru responsabilitate în actul de guvernare. Dintr-o perspectivă pesonală şi egoistă trebuia să votez împotriva unui partid care în iunie, urmare a votului meu la precedenta moţiune, m-a exclus. Dar mai presus de orgolii şi frustrări trebuie să prevaleze interesul naţional. Evident sunt mulţi miniştri care nu au ce căuta în Guvern. Dar despre performanţa individuală a miniştrilor vorbim cu altă ocazie. Per ansamblu executivul Tudose şi-a făcut datoria faţă de ţară. O creştere economică de 8.8% pe trimestrul 3 raportat la perioada similară a anului trecut, aproape 200 mii locuri de muncă nou create, o apreciere a PIB-ului cu 84 miliarde lei faţă de anul trecut, o creştere a veniturilor salariale în sectorul public în medie cu 25%, creşterea pensiilor, reducerea fiscalităţii, etc".

Bile negre: cel mai scăzut nivel al investiţiilor publice din ultimii 10 ani, doar 12,1 miliarde lei pe primele 9 luni, comparativ cu 17,4 miliarde lei pe primele 9 luni din 2016, un deficit record de cont curent de 12 miliarde euro faţă de o medie de 9 miliarde euro în ultimii 3 ani, o triplare a ROBOR în ultimele 3 luni, de la 0,75% la 2,14%, creşterea inflaţiei până la 2,7%, deprecierea cursului de schimb, decapitalizarea companiilor de stat prin politica de dividende, creşterea nivelului de îndatorare a ţării, potrivit sursei citate.

Remus Borza a adăugat: "Deci erau suficiente motive să-i trimitem acasă pe guvernanţi. Dar în prag de iarnă siberiană ce puneam în loc. Opoziţia, daca e să vorbim de o opoziţie serioasă şi responsabilă, nu a prezentat niciun program de guvernare, nicio propunere de premier, nicio echipă guvernamentală. Nu e suficient doar să critici, trebuie să oferi şi soluţii. E uşor să dărâmi, dar e greu să construieşti. Şi dacă vrei să treacă moţiunea, iniţiezi discuţii şi cu parlamentarii neafiliaţi şi cei ai minorităţilor".

Dar şi PNL suferă de aceeaşi autosuficienţă şi aroganţă de care dă dovadă şi PSD, a mai spus Borza.

În final, acesta a declarat: "Asta nu înseamnă că am dat un cec în alb Guvernului Tudose. Dar, să vedem firul ierbii mai întâi. Dacă Guvernul nu-şi asumă un program masiv de investiţii, dacă nu-şi restructurează cheltuielile publice, dacă nu reformează şi eficientizează instituţiile statului, dacă nu demarează reforma marilor sisteme publice: administraţie, învăţământ, sănătate, asistenţă socială, eu voi fi cel care în primăvară voi genera o mişcare suficient de amplă care să dea consistenţă si câştig unui astfel de demers, democratic în fond, dar utilizat superficial şi neconvingător azi. Moţiunea de cenzură".

(C.A)

-----------

Actualizare 14:15

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR, intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", a fost respinsă, înregistrându-se doar 159 de voturi "pentru", a anunţat chestorul şedinţei.

De asemenea, au fost înregistrate trei voturi "împotrivă" şi douăzeci şi trei de abţineri.

Au fost prezenţi un număr de 317 parlamentari şi au votat 185 dintre ei.

Pentru adoptare, moţiunea avea nevoie de 233 de voturi "pentru".

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:05

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a picat, potrivit unor informaţii obţinute de Digi24.

Astfel, potrivit unor surse ale televiziunii citate, "pentru" moţiune au votat un număr de 156 de parlamentari, în contextul în care, pentru a trece, era nevoie de un număr de 233 de voturi.

În scurt timp sunt aşteptate şi rezultatele oficiale.

-----------

Actualizare 13:55 Votul la moţiunea de cenzură s-a încheiat

-----------

Actualizare 13:17 Premierul Mihai Tudose, deşi prezent, a decis să nu voteze, a anunţat chestorul şedinţei

-----------

Actualizare 13:16 A început votul la moţiunea de cenzură. Votul este secret cu bile. Parlamentarii social-democraţi, deşi prezenţi, au anunţat că nu votează. Membrii Cabinetului, care sunt şi parlamentari, au anunţat şi ei că nu votează.

-----------

Actualizare 13:15 Dan Barna: "Unde am fi fost oare astăzi ca stat dacă nu am fi avut penali în funcţii publice?"

Guvernul Tudose este mai slab decât Guvernul Grindeanu, a declarat în cadrul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură preşedintele USR, Dan Barna, care i-a îndemnat pe parlamentarii PSD şi ALDE să se gândească unde ar fi fost România azi dacă nu ar fi existat "penali" în funcţii publice.

Domnia sa a declarat: "Pe 15 noiembrie, la Băile Herculane, PSD a prezentat un nou raport de evaluare. Un raport complet diferit de cel folosit pentru evaluarea guvernului Grindeanu. Un raport în care nu se mai regăsesc măsuri neîndeplinite sau măsuri îndeplinite parţial. În raportul făcut pentru guvernul Tudose, toate lucrurile sunt bune, toate măsurile sunt îndeplinite, iar România este, spre bucuria tuturor cetăţenilor manifestată explicit pe străzi, nou tigru al economiei mondiale. De fapt, spre deosebire de raportul Grindeanu, raportul Tudose nu mai este un raport. Este un fel de odă de înălţare pe care PSD şi-a închinat-o sie însuşi. (...) La aproape 5 luni de la învestire, guvernul Tudose a reuşit să mai îndeplinească doar unsprezece dintre cele 343 de măsuri pe care guvernul Grindeanu nu le îndeplinise sau le îndeplinise doar parţial în momentul când dumneavoastră l-aţi dat jos. Unsprezece măsuri îndeplinite. Dintr-un total de 343. Dacă guvernul Grindeanu reuşise să ducă la bun sfârşit 50 de măsuri în cinci luni de mandat, guvernul Tudose nu a reuşit decât unsprezece. Guvernul Grindeanu îndeplinise 13% din programul de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile. Pentru asta, dumneavoastră l-aţi dat jos. Până la această oră, când dezbatem această moţiune de cenzură, Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare cu care dumneavoastră aţi ajuns în Parlament şi v-aţi asumat guvernarea. Acel program de guvernare pentru care românii v-au dat votul. 3%!".

Barna a explicat că Mihai Tudose este un premier mai slab decât Sorin Grindeanu, iar PSD şi ALDE se află într-o fundătură. El le-a transmis senatorilor şi deputaţilor din coaliţie că, dacă vor vota împotriva moţiunii de cenzură, atunci vor lăsa în funcţie un guvern care dovedeşte, zi de zi, că este profund incapabil să pună în aplicare programul de guvernare.

Liderul USR a susţinut: "Iar omul care v-a adus în această fundătură este nimeni altul decât Liviu Dragnea, omul care a confiscat puterea, toată puterea, inclusiv pe cea a guvernului, devenit marionetă, inclusiv puterea dumneavoastră, a celor care reprezentaţi poporul român. A confiscat toată puterea ca să rezolve, ducându-vă cu el, un cu totul alt obiectiv decât programul de guvernare, unul mic şi meschin uman, nişte probleme penale personale şi de grup. Iar pentru atingerea acestui obiectiv, România, statul de drept, justiţia acestuia sunt sacrificate în aceste zile, cinic şi conştient, ca daune colaterale. Pentru atingerea acestui obiectiv şi folosind chef-bucătari politici de nivelul domnilor Iordache, Nicolicea sau Şerban Nicolae, principiile infamei ordonanţe 13 sunt feliate acum mai mărunt şi li se pune mai multă garnitură, în speranţa că societatea va înghiţi această toxină pentru debilitarea justiţiei".

Dan Barna a conchis: "Unde am fi fost oare astăzi ca stat dacă nu am fi avut penali în functii publice, dacă nu am fi avut penali în Parlament şi nu s-ar fi consumat atât de absurd de multă energie în această direcţie? Ce ar fi făcut oare acest guvern şi acest Parlament dacă timp de un an de zile nu ar fi funcţionat ca şi casă de avocatură şi mentenanţă a domnului Liviu Dragnea? Ar fi guvernat oare pe bune pentru România? Poate am fi guvernat pe bune pentru România?".

(S.A.)

------------

Actualizare 13:10 Kelemen Hunor a anunţat că parlamentarii UDMR se vor abţine de la vot

------------

Actualizare 13:08 Manifestaţia PNL de la Palatul Parlamentului s-a încheiat

Manifestaţia PNL de la Palatul Parlamentului s-a încheiat, organizatorii susţinând că miile de susţinători prezenţi au reuşit să formeze un lanţ uman în jurul clădirii.

Conform estimării forţelor de ordine, numărul manifestanţilor a fost de aproximativ 3.000, în timp ce organizatorii de la PNL susţin că numărul acestora a depăşit cu mult 5.000, scrie news.ro.

Oameni din mai multe judeţe s-au adunat la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, scandând lozinci antiguvernamentale şi purtând pancarte.

După discursul lui Cristian Buşoi şi cel al preşedintelui partidului, Ludovic Orban, în care au fost criticate promisiunile neîndeplinite ale PSD, oamenii au fost invitaţi să se organizeze pentru a forma lanţul uman, recomandările fiind să se aşeze de-a lungul gardului care înconjoară clădirea.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:02 Dragnea şi Tăriceanu participă la o dezbatere cu pensionarii PSD în timpul moţiunii de cenzură

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, participă, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, la o reuniune a organizaţiei de pensionari a PSD, care are loc la grupul deputaţilor social-democraţi din Camera Deputaţilor.

Reuniunea Consiliului Naţional al Organizaţiei de Pensionari a PSD a început în jurul orei 12:00, la puţin timp după debutul dezbaterii în camerele reunite ale Parlamentului a moţiunii de cenzură, scrie news.ro.

Dragnea, Tăriceanu şi mai mulţi lideri şi parlamentari PSD participă la această reuniune a pensionarilor social-democraţi.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:55 Tudose, către PNL: "Din fericire pentru România, cred că mai staţi departe de guvernare o lungă perioadă"

Premierul Mihai Tudose a afirmat, în plenul Parlamentului, că, "din fericire pentru România", PNL va mai sta departe de guvernare "o lungă perioadă".

"Să vii la tribuna Parlamentului şi să spui că deficitul este dublu faţă de anul trecut, (...) mi se pare o inconştienţă. Ceea ce totuşi rămâne definitoriu pentru zona pe care o reprezentaţi unii, cel puţin dintre dumneavoastră dragi colegi liberali, este gestul colegului nostru, care de la o familie săracă, (...) în loc să ia pâinea de un leu - pe care o ştie tot românul că atâta e, în jur de un leu - a luat o pâine de 6 lei (...), cam de 6 ori mai scumpă, că, de, probabil că era o familie săracă liberală (...) L-aţi lăsat şi fără mâncare, i-aţi luat-o. Asta este efectiv politica dumneavoastră. Aveţi grijă de români, luându-le tot. Din păcate pentru dumneavoastră şi din fericire pentru România, cred că mai staţi departe de guvernare o lungă perioadă de timp", a declarat Tudose, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de PNL şi USR, potrivit Agerpres.

Premierul a comentat astfel gestul deputatului liberal Florin Roman, care a adus, la tribuna Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, mai multe produse agroalimentare, printre care ouă, unt, carne, pâine, susţinând că acestea aparţin unei familii care a plătit pentru ele un preţ mai mare decât în luna septembrie.

Pe de altă parte, şeful Executivului le-a mulţumit preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintelui PMP, Traian Băsescu, ale căror mesaje din tipul dezbaterii moţiunii de cenzură le-a catalogat ca fiind "constructive".

"Domnule preşedinte Băsescu, multe din lucrurile pe care le-aţi spus sunt în curs de rezolvare, unele deja sunt rezolvate: blocarea posturilor, interconectarea şi aşa mai departe. Ceea ce mă face să cred că există şi o opoziţie serioasă. În altă ordine de idei, domnule preşedinte, aţi început să îmbătrâniţi, când eraţi mai tânăr nu mai dădeaţi niciodată ouăle alea înapoi", a spus Tudose, referindu-se la faptul că, la tribuna plenului, Băsescu a găsit un cofraj de ouă pe care l-a dat la o parte.

(S.A.)

-------------

Actualizare 12:50 Raluca Turcan: "PSD rămâne în mod evident cel mai mare duşman al democraţiei"

PSD rămâne în mod evident cel mai mare duşman al democraţiei, a declarat liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan.

La dezbaterea moţiunii de cenzură, Turcan a spus, potrivit Agerpres: "Atât de previzibil pentru PSD. Oare unde plecaţi? Să vă susţineţi şeful pe treptele DNA? PSD rămâne în mod evident cel mai mare duşman al democraţiei şi la fel de intolerant cu libertatea de exprimare ca în anii '90. Este limpede pentru toată ţara că liderii actualei coaliţii de guvernare aleargă într-o direcţie opusă României. Acţiunile acestui Guvern sunt din ce în ce mai evident orientate împotriva interesului naţional. Se guvernează împotriva cetăţenilor, iar sfidarea şi aroganţa de care aţi ajuns să daţi dovadă au atins cote greu de imaginat. Domnilor absenţi, Dragnea şi Tăriceanu, domnule Tudose, dragi colegi, au mai fost aroganţi cu dosare penale, însă niciunul nu a îndrăznit asemeni dumneavoastră să schimbe legi şi reguli pentru a scăpa din faţa justiţiei sau de eventuale sentinţe".

Aceasta a adăugat că Dragnea, Tăriceanu şi Tudose vor să dea timpul înapoi, "la practici şi modalităţi de operare dinaintea integrării în Uniunea Europeană", dar ţara, susţine ea, nu va tolera aşa ceva.

Raluca Turcan a adăugat: "Trăiţi cu iluzia că puteţi să umpleţi toate funcţiile publice cu agramaţi şi needucaţi, că puteţi schimba legile pentru a scăpa de propriile dosare, că vă puteţi da proprietăţi de la stat la preţuri derizorii, dar vă faceţi socoteli greşite şi veţi ajunge să daţi socoteală pentru tot ceea ce faceţi în momentul de faţă. (...) Niciun inamic al României nu ar fi reuşit să acţioneze mai eficient împotriva interesului ţării decât o faceţi dumneavoastră. Crimă politică este atunci când, la nivelul comisiilor parlamentare, audiaţi condamnaţii. De ce nu mutaţi comisiile parlamentare direct la Jilava dacă vă preocupă mai mult condamnaţii decât cei mulţi, dacă vă preocupă mai mult audierile fictive decât să faceţi legi pentru popor? Niciun lider al majorităţii, niciun ministru, niciun europarlamentar nu a luat atitudine atunci când, într-un mod securistic, au fost atacate organizaţiile nonguvernamentale, atunci când au fost iniţiate legi care să le facă viaţa un coşmar".

(S.A.)

------------

Actualizare 12:40 Liderul PMP Traian Băsescu: "Programul Dragnea-Vâlcov va duce ţara într-o situaţie foarte dificilă".

Fostul preşedinte prezintă, în discursul său, o serie de măsuri ce ar trebui oprite, respectiv luate.

"Domnul Daea tot plimbă oaia prin toată ţară", mai afirmă liderul PMP.

------------

Actualizare 12:46 Deputatul PNL de Alba Iulia Florin Roman a adus, la tribuna Parlamentului, mai multe produse alimentare - ouă, unt, ulei, ciocolată - şi a dat exemple de scumpiri

-------------

Actualizare 12:24 Ludovic Orban: "Au ajuns să fie la putere oameni fără caracter, cinste, onoare, respect, fără frică de Dumnezeu"

Liderul PNL Ludovic Orban le-a amintit protestatarilor adunaţi în faţa Palatului Parlamentului de promisiunile nerespectate ale PSD, afirmând că "au ajuns să fie la putere oameni fără caracter, cinste, onoare, respect, fără frică de Dumnezeu" şi care constituie "un grup mafiot care vrea să pună mâna pe stat pentru a subjuga cetăţeanul".

"În mai puţin de un an de guvernare, deşi ciuma roşie a preluat România la cheie, funcţională, cu o imagine bună construită de preşedintele Iohannis, toate speranţele, şansele României au fost năruite de aceşti nemernici care distrug ţara", a adăugat liderul PNL, continuând: "Avem la putere un Cosa Nostra, cu un grup mafiot, care pune mâna pe statul român pentru a subjuga cetăţeanul român, pentru a ataca şansa la o viaţă mai bună a cetăţenilor".

Ludovic Orban a mai afirmat: "Îi deranjează că suntem în UE, că există instituţii europene care le pot pune frână. Nu e departe momentul în care cei care sunt la putere acum să încerce să ne scoată din UE sau să ne arunce la periferia Europei. (...) Au ajuns să fie la putere oameni fără caracter, cinste, onoare, respect, fără frică de Dumnezeu. Dar nu pot face ce vor! În ţara asta, dacă un Guvern atacă democraţia, fiecare cetăţean nu are dreptul de a da jos puterea, ci are obligaţia de a o da jos. Nu ei sunt România, noi suntem România, cei care muncim".

El i-a îndemnat pe manifestanţi să înceapă pregătirile pentru a face un lanţ uman, care să fie de fapt un scut simbolic în jurul Parlamentului.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:15 Mihai Tudose şi-a încheiat discursul din Parlament.

Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi majoritatea parlamentarilor coaliţiei de guvernare au părăsit sala de plen după discursul premierului.

Dezbaterea moţiunii continuă, cu discursul Ralucăi Turcan (PNL).

(S.A.)

------------

Actualizare 12:13 Tudose: "Vom da o ordonanţă pentru ca niciunui salariat din IT să nu îi scadă venitul după trecerea contribuţiilor la angajat"

Guvernul va aproba săptămâna viitoare o ordonanţă, astfel încât niciunui salariat din domeniul IT să nu îi scadă venitul după trecerea cntribuţiilor de la angajator la angajat, a anunţat premierul Mihai Tudose, în discursul de la moţiunea de cenzură.

Prim-ministrul a afirmat: "Singura problemă care este reală, încă, în curs de rezolvare, săptămâna viitoare, este cea cu angajaţii din IT, care sunt scutiţi de impozit. Pentru această categorie vom da o ordonanţă, care să echilibreze lucrurile, astfel încât niciunui salariat din mediul IT (...) să nu îi scadă venitul".

Mihai Tudose a precizat că sectorul IT va fi "o prioritate strategică" în continuare pentru Guvern. Premierul a adăugat: "Ne dorim (...) să contribuim la dezvoltarea sa. La fel vom proceda şi cu veniturile persoanelor cu dizabilităţi".

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:58 Liderul PNL, Ludovic Orban, se adresează protestatarilor din faţa Palatului Parlamentului

-----------

Actualizare 11:55 Un număr de 5.000 de persoane protestează în Parcul Izvor, în timp ce în Parlament este dezbătută moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, potrivit Digi24.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum "Reţeta PSDragnea: darnicia care te sărăceşte", "Ziua şi noaptea ca hoţii" şi "Dragnea şi ai lui au tăiat puterea leului", potrivit news.ro.

Alte mesaje scrise pe pancarte sunt: "Plătim rate mai mari ca să aibă PSDragnea bani", "Susţin moţiunea PNL pentru o Românie normală", "Demisia Dragnea", "PSD, ciuma roşie".

Manifestanţii fluieră, suflă în vuvuzele, bat în tobe şi scandează împotriva Guvernului, strigând "Jos Guvernul", "Hoţii" şi "Demisia".

La manifestaţie este aşteptat şi liderul PNL, Ludovic Orban, urmând ca liberalii să facă lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, unde se dezbate moţiunea de cenzură.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:50 Premierul Mihai Tudose a urcat la tribuna Parlamentului şi a acuzat opoziţia că a iniţiat un demers "populist".

Domnia sa a afirmat: "Apreciez în primul rând gestul colegilor de la Partidul Liberal de a lăsa o colegă mai nouă (Ramona Dinu - USR, n.r.) să citească (moţiunea, n.r.) neasumându-şi practic conţinutul. (...) O moţiune de cenzură reprezintă un drept constituţional şi un exerciţiu cât se poate de democratic. Din păcate, dumneavoastră aţi transformat acest drept legitim într-o oportunitate de a fi populişti, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu rupt total de realitate".

Premierul a trecut în revistă realizările Guvernului în domeniile sănătăţii şi educaţiei.

Mihai Tudose a declarat: "Aţi vorbit despre haosul din Educaţie. Vă reamintesc că acesta e primul an din mulţi ultimi ani când manualele şcolare au fost la timp, la începutul şcolii. Nu au mai învăţat după fiţuici, ca pe vremea dumneavoastră. În al doilea rând, am finalizat construcţia a 46 de grădiniţe, 24 de şcoli. Ăla de clasa a cincea (manualul, n.r.), pentru dumneavoastră, vi-l dăm personal. Dacă acolo sunteţi, e în regulă".

Prim-ministrul a mai spus că s-au făcut "progrese semnificative" în ceea ce priveşte învăţământul dual, unde Guvernul a reuşit să finalizeze perste 100 de clase. Domnia sa a precizat: "Tot în moţiunea dumneavoastră am citit ceva foarte grav, anume că Educaţia ar fi în declin şi că elevii nu ar avea manuale. În lumea dumneavoastră nu erau manuale. Diferenţa anul acesta faţă de anul trecut: anul trecut s-au cheltuit pe manuale şi pe acele suplimente 700 de milioane de lei. Anul acesta s-au asigurat toate manualele cu 40 de milioane de lei. Poate mai puneţi nişte întrebări despre unde şi cine a cheltuit banii respectivi".

În ceea ce priveşte Sănătatea, şeful Guvernului a declarat că s-au făcut investiţii record: "În acest an, avem investiţii record în infrastructura de sănătate, concretizate în modernizarea şi extinderea a 17 spitale publice, reparaţii capitale la alte 8 spitale publice, finalizarea maternităţii Braşov şi a Spitalului de Urgenţă pentru copii din Iaşi (...) S-au identificat terenurile pentru viitoarele spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova, au fost şi preluate de Guvern în vederea demarării construcţiei. De asemenea, pentru Spitalul Republican al Capitalei. S-au alocat 100 de milioane de lei în aparatură medicală pentru 22 de spitale, alte 66 de milioane de euro pentru utilităţile de primiri urgenţe, (...) 230 de milioane de euro pentru dotarea ambulatoriilor, 18 milioane de euro pentru centre comunitare integrate".

Mihai Tudose a precizat că s-au livrat un număr de 277 de maşini de anestezie pentru grupurile operatorii, acestea fiind alocate în 50 de unităţi sanitare.

Premierul a mai afirmat: "S-a demarat achiziţia la 12 aparate de computer tomograf, astfel încât (...) toate spitalele judeţene din România să aibă acest tip de echipament. S-au făcut demersurile, sunt în curs de achiziţionare 21 de aparate de rezonanţă magnetică nucleară, la fel, pentru ca toate spitalele judeţene să aibă acest tip de echipament. În plus, s-au comandat cinci echipamente de radioterapie pentru cinci centre oncologice din ţară (...). Dacă acesta este haos, ne asumăm acest tip de haos. Probabil că liniştea era când dumneavoastră aţi închis spitalele, atunci era linişte într-adevăr".

Şeful Executivului a susţinut şi faptul că, la momentul preluării guvernării de către PSD - ALDE, toate proiectele de infrastructură erau blocate sau nu existau, adăugând: "Pe parcursul anului, am reuşit să îndreptăm această situaţie, să facem progrese semnificative. (...) A fost finalizată procedura de transmitere la Comisia Europeană a aplicaţiei de finanţare pentru proiectul autostrăzii Sebeş - Turda. De asemenea, pentru Ploieşti - Braşov. Guvernul a demarat procedurile de acord cu Banca Mondială, iar primul lot deja a fost contractat. În ceea ce priveşte autostrada Sibiu - Piteşti, au fost deschise ofertele pentru loturile 1 şi 5, iar pentru drumul expres în regim de autostradă Piteşti - Craiova au fost deschise ofertele pentru toate loturile".

Potrivit şefului Executivului, anul acesta au fost trimise către ANAP lucrări de proiectare şi execuţie în valoare de 14,8 miliarde lei.

Şeful Guvernului s-a referit şi la transportul aerian: "Este primul an, din ultimii mulţi ani, când s-au luat două aeronave noi la Tarom. De asemenea, Aeroportul Henri Coandă a suferit modernizări. (...) Pe scurt, într-un singur an, ceea ce dumneavoastră nu aţi realizat împreună cu tehnocraţii în tot timpul cât aţi fost la putere".

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:45 Parlamentarii USR au venit la dezbaterea moţiunii cu banderole care simbolizează "statul paralel"

Senatorii şi deputaţii USR au venit la dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului purtând pe braţe banderole albe cu două dungi negre despre care au spus că simbolizează "statul paralel".

Liderul partidului, Dan Barna, a declarat: "Intrăm la dezbaterea moţiunii de cenzură şi toţi colegii de la USR purtăm pe braţ această banderolă care simbolizează «statul paralel» pentru că ce se întâmplă în aceste zile în România arată că există, într-adevăr, o paralelă între ceea ce înţeleg politicienii şi statul paralel (...). În momentul de faţă, în Parlament se discută abandonul statului de drept şi atunci, da, noi cei de la USR, alături de cetăţenii României, suntem statul real, statul paralel cu ceea ce înseamnă politicienii corupţi, care în momentul de faţă vor să transforme justiţia într-o instituţie handicapată, la cheremul majorităţii".

El a explicat că matematica nu este neapărat în favoarea opoziţiei, precizând: "Guvernul actual al României este un Guvern toxic care funcţionează ca o casă de mentenanţă pentru liviu Dragnea. De un an de zile, ceea ce s-a întâmplat în România a fost ca toate resursele statului să fie folosite pentru un obiectiv personal, individual, probleme penale ale unora şi ale liderului principal al PSD".

(S.A.)

-------------

Actualizare 11:40 Ludovic Orban: "Este evident că «guvernarea PSDragnea» duce România spre nicăieri"

Iniţierea demersului de demitere a Guvernului Tudise a fost o obligaţie morală pentru liberali din moment ce este evident că "guvernarea PSDragnea" duce România spre nicăieri, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură.

Domnia sa a afirmat: "Am considerat o obligaţie morală pentru PNL să depun această moţiune de cenzură într-un moment în care este evident că «guvernarea PSDragnea» duce România spre nicăieri. Am încredere că moţiunea noastră «PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă» este o moţiune care are argumente suficient de puternice încât să convingă orice parlamentar care mai are o urmă de conştiinţă şi care ascultă de voinţa cetăţeanului şi nu de dictatul lui Liviu Dragnea şi a lui Tăriceanu. În ceea ce ne priveşte pe noi, vom face tot ce depinde să treacă această moţiune ".

Orban a spus că dacă parlamentarii PSD - ALDE vor fi lăsaţi să voteze, moţiunea de cenzură are şanse să treacă: "În măsura în care sunt lăsaţi ceilalţi parlamentari să voteze normal că există şanse.(...) Poate o să aibă cineva demnitate, poate să aibă cineva curaj, poate cineva o să asculte de voinţa oamenilor şi nu de ordinele lui Dragnea. În cazul în care ascultă de ordinele lui Dragnea arată că s-au rupt clar de cetăţeanul român, că nu mai au un pic de respect (...). Eu vreau să cred că în Parlamentul României sunt mai mulţi reprezentanţi ai cetăţenilor decât slugi ale lui Dragnea şi Tăriceanu".

Ludovic Orban a mai susţinut că "PNL este pregătit în orice moment să guverneze".

(S.A.)

----------

Actualizare 11:28 Un număr de aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în faţa Parlamentului, în Parcul Izvor, potrivit Digi24

-----------

Actualizare 11:16 Senatoarea Ramona Dinu (USR) citeşte textul moţiunii de cenzură

-----------

Actualizare 11:15 Şedinţa plenurilor reunite ale Camerelor Parlamentului a început

------------

Actualizare 11:14 Parlamentarii PSD părăsesc sala de plen. Ei au stat în plen doar pentru înregistrarea prezenţei.

------------

Actualizare 11:13 Mihai Tudose: "Moţiunea de cenzură nu are şanse să treacă"

-----------

Actualizare 11:12

Membrii Cabinetului Tudose au ajuns în plenul Parlamentului. Parlamentarii coaliţiei de guvernare (PSD-ALDE) nu vor participa la votul de la moţiunea de cenzură.

(S.A.)

-------------

Moţiunea de cenzură depusă de PNL - "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă" - va fi dezbătută în plenul Parlamentului astăzi, începând cu ora 11.00. De la aceeaşi oră, liberalii au anunţat că vor face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, manifestaţie la care va participa şi liderul PNL, Ludovic Orban, potrivit news.ro.

Moţiunea de cenzură a PNL a fost depusă la Parlament vinerea trecută şi a fost citită luni după-amiază într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Ieri, Birourile Permanente Reunite au decis ca dezbaterea moţiunii de cenzură depusă să aibă loc astăzi, începând cu ora 11.00.

PNL i-a chemat în Parcul Izvor pe cei nemulţumiţi de actuala guvernare, pentru a face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului astăzi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

"Îi invităm alături de noi pe toţi cei care doresc să oprească haosul din economie şi atacul la Justiţie şi să participe la acţiunile de protest organizate de PNL, joi, în jurul Parlamentului pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Dragnea şi Tudose", au anunţat liberalii.

Reprezentanţii PNL au mai spus că luptă cu toate armele constituţionale "pentru a opri distrugerea economiei şi subordonarea instituţiilor democratice independente de către guvernarea PSDragnea", adăugând că pentru aceasta e nevoie de susţinerea cetaţenilor care "pot şi trebuie să-şi exprime public nemulţumirile şi să ceară parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzură iniţiată de PNL".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi, la finalul unei reuniuni a grupurilor parlamentare ale Uniunii, că maghiarii se vor abţine la moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului, susţinând că iniţiatorii demersului nu propun şi alternative la guvernarea PSD: nici nume de premier, nici direcţia în care vor să ducă ţara, nici politici publice în sectoarele cele mai importante şi nici elementele din programul de guvernare.

"Am constatat că nu există, la concluzii (în moţiunea de cenzură - n. red.), altceva decât deficit 3%, nevoie de transparenţă şi reducerea birocraţiei, dar nu nume de premier, direcţia în care vor să ducă ţara, nu politici publice în sectoarele cele mai importante şi nu elementele din programul de guvernare, măcar baza pe care se poate construi un program de guvernare", a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a spus că în aceste condiţii este greu să susţii o moţiune de cenzură, "aproape imposibil".

Liberalii au înregistrat vineri la Parlament moţiunea de cenzură intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", în textul căreia fac inventarul "minciunilor", al "nerealizărilor" şi al măsurilor care, arată ei, au destabilizat economia în cele zece luni de când coaliţia PSD - ALDE a preluat guvernarea. Moţiunea a fost semnată de un număr de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi independenţi.

PNL şi USR solicită, prin moţiunea de cenzură iniţiată, retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru a se opri "distrugerea economiei", "atacul la Justiţie" şi scoaterea ţării noastre din Uniunea Europeană.

În textul moţiunii de cenzură, se arată: "Actuala guvernare PSD-ALDE a reuşit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale - de la sănătate şi educaţie, la fiscalitate, justiţie sau infrastructură. În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun".

Potrivit documentului, "beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de cuplul de economişti de renume mondial Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară".

Programul de guvernare a fost "o iluzie", iar actuala guvernare a devenit "ilegitimă prin minciună", afirmă semnatarii moţiunii.

PNL şi USR mai susţin: "Nu doar că această guvernare a devenit ilegitimă prin minciună, dar a devenit un pericol real pentru oamenii şi firmele din această ţară. Iresponsabilitatea, prostia şi ticăloşia sunt puse împreună de Dragnea şi camarila sa într-o combinaţie letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru", se arată în moţiune.

Parlamentarii semnatari mai susţin că PSD a preluat guvernarea cu o economie stabilă, cu perspective bune şi sănătoase şi a început să demoleze şi să improvizeze "o casă din chirpici".

În textul documentului se mai arată: "Şi v-aţi trezit acum că puneţi proptele la proptele, legaţi cu sârmă unde trebuie să bateţi piroane, în loc de cărămizi folosiţi cartoane, nu mai înţelegeţi care e structura de rezistenţă şi loviţi la temelie... şi nu încetaţi să prezentaţi această cocioabă, care evident că stă să cadă, ca pe o mega-inginerie arhitecturală. Poate pe dumneavoastră, domnule Dragnea, domnule Tudose, vă umflă râsul în sinea voastră, gândindu-vă la ce potlogărie faceţi. Dar pe români îi umflă plânsul când se uită în buzunar şi constată că toate preţurile cresc, ratele la fel, salariile scad sau, în cel mai fericit caz, rămân aceleaşi, contribuţia la Pilonul II de pensii scade, iar impozitele şi taxele cresc".

Potrivit semnatarilor, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au minţit angajaţii din sectorul public cu creşteri salariale de 25% care se dovedesc a fi "praf în ochi" şi nu au spus nimic în campania electorală despre mutarea contribuţiilor sau de "furtul de proprietate declanşat din Pilonul II de pensii".

Parlamentarii PNL şi USR adaugă că actuala guvernare a bulversat pe toată lumea cu modificările aduse Codului fiscal. Ei completează: "Fără explicaţii clare, fără un studiu de impact, fără dialog şi susţinere din partea patronatelor şi sindicatelor, împotriva tuturor, aţi impus această harababură fiscală. Nici măcar parlamentarii care vă susţin din partea coaliţiei nu pot pune rămăşag că nu vor scădea salariile. E bomboana de pe colivă, după experimentul fiscal cu TVA split, prin care aţi băgat groaza în mediul de afaceri".

Potrivit textului moţiunii, actuala guvernare a eliminat plafonarea contribuţiilor sociale, a plafonat indemnizaţiile pentru creşterea copilului, a reintrodus supraacciza la carburanţi, a majorat taxarea contractelor part-time.

Semnatarii documentului mai susţin că puterea de cumpărare a românilor scade în plină creştere economică, preţurile la carburanţi au crescut cu 12% numai din august până în noiembrie, electricitatea s-a scumpit cu 7% în octombrie faţă de septembrie şi preţul la gaze urmează să crească cu 6%.

Parlamentarii PNL şi USR afirmă şi că Liviu Dragnea insistă să atace independenţa Justiţiei: "Domnule Dragnea, ar fi bine să înţelegeţi că românii nu acceptă şi nu vor accepta să dea liber la furat din bani publici prin companii cu acţiuni la purtător, după modelul de grup infracţional organizat Tel Drum, în spatele cărora sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din România, Uniunea Europeană sau America de Sud. Domnule Dragnea, cu cât insistaţi să atacaţi independenţa Justiţiei, cu atât îi veţi convinge pe tot mai mulţi că, în realitate, urmăriţi doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastră va fi sortit eşecului. Ideea că PSD realizează o presupusă «reformă în Justiţie» este echivalentă cu un nonsens, e ca şi cum hoţii strigă hoţii".

Potrivit textului moţiunii, dacă există un "stat paralel", atunci acesta este patronat de liderii celor două partide aflate la guvernare: "Dacă există un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastră. Este statul în care domnesc hoţia şi înşelăciunea, statul în care nu dumneavoastră trebuie să fiţi în slujba poporului, ci poporul şi instituţiile statului trebuie să vă fie supuse şi obediente. Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastră îl puneţi la cale, statul în care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infracţional, iar tripleta odioasă Florin Iordache - Eugen Nicolicea - Şerban Nicolae conduce asaltul la instituţiile judiciare pentru schimbarea şefilor de parchete şi închiderea dosarelor dumneavoastră penale".

Semnatarii adaugă că actualul Executiv are cel mai mare număr de demnitari, miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, dar livrează "cel mai prost exerciţiu guvernamental".

Parlamentarii PNL şi USR completează că demiterea Guvernului trebuie să ducă imediat şi automat la abrogarea ordonanţelor de urgenţă care au generat "haosul" fiscal şi să oprească atacul la independenţa Justiţiei.

Semnatarii moţiunii de cenzură solicită şi promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investiţiilor şi cu un nivel al deficitului substanţial sub 3%, precum şi reformarea instituţiilor şi companiilor care gestionează aceste investiţii publice.

Ei cer şi abandonarea oricăror proiecte de natură să afecteze independenţa Justiţiei ori menite să dilueze sau să dezincrimineze infracţiuni, iar Parlamentul, într-o colaborare instituţională cu Consiliul Legislativ, să pună ordine în legislaţie.

Reprezentanţii PNL şi USR le transmit parlamentarilor: "Vă cerem, prin urmare, să votaţi prezenta moţiune de cenzură cu responsabilitate. Vă cerem să vă gândiţi la ceea ce ar fi trebuit să fie exerciţiul guvernării şi cât de departe este faţă de ceea ce le-aţi spus oamenilor atunci când le-aţi cerut votul. Nu sunteţi nici parlamentarii lui Dragnea, nici ai lui Tudose, nu sunteţi proprietatea politică a vreunui baron ori grup de interese. (...)Vă îndemnăm să votaţi pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură şi retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că ştim că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriţi distrugerea economiei, încetaţi atacul la Justiţie, nu scoateţi România din Uniunea Europeană!".

Citeşte şi

Protest pe roţi faţă de Guvernul Tudose, astăzi, în jurul Palatului Parlamentului

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. #Stat || vs #Stat Mega || vs Stat Giga || ...!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb