UPDATE / OPERAŢIUNI ANTITERORISTE ÎN BELGIA, GERMANIA ŞI FRANŢA Premierul belgian: "Teama trebuie să schimbe tabăra"

Valentin Busuioc
Internaţional / 16 ianuarie 2015

Actualizare 16:35 Franţa: Autorul luării de ostatici de la Colombes s-a predat

Autorul luării de ostatici din localitatea Colombes, în apropiere de Paris, s-a predat poliţiei, au anunţat autorităţile locale citate de AFP.

Conform aceloraşi surse, cele două persoane luate ostatice într-un oficiu poştal din Colombes au fost eliberate, acestea fiind în stare bună.

"Nu a fost un asalt, bărbatul s-a predat singur", a precizat o sursă a poliţiei. Potrivit acesteia, ostaticii au ieşit "şocaţi, dar nu răniţi".

Anterior, în zonă au fost desfăşurate importante forţe de poliţie, printre care şi unităţile de elită RAID.

Bărbatul este cunoscut de poliţie ca fiind un delicvent de drept comun şi anchetatorii au exclus orice legătură cu atacurile comise săptămâna trecută la Paris şi soldate cu 17 morţi.

Conform primelor elemente ale anchetei, bărbatul a intrat singur în clădirea oficiului poştal, iar mai mulţi clienţi au putut să fugă. Bărbatul a sunat el însuşi la poliţie, vorbind "incoerent" şi susţinând că este puternic înarmat, cu grenade şi cu o armă Kalaşnikov. Nu a fost tras niciun foc de armă, a mai indicat poliţia.

(E.D.)

---

Actualizare 16:30 Belgia: 15 persoane au fost arestate

Vasta operaţiune antiteroristă desfăşurată joi în Belgia a permis arestarea a 15 persoane, dintre care două în Franţa, în cadrul destructurării unei celule ce se pregătea să comită atentate pentru "a ucide poliţişti", a anunţat, vineri, Parchetul federal belgian, informează AFP.

Belgia va cere extrădarea celor doi cetăţeni belgieni arestaţi în Franţa în cadrul acestei anchete, a declarat un substitut de procuror, Thierry Werts.

"Grupul era pe punctul de a comite atentate teroriste, în special omorând poliţişti în spaţiul public şi în comisariate. Era o chestiune poate de ore, de maximum câteva zile", a precizat Werts.

Săptămâna trecută, în timpul atentatelor de la Paris, o poliţistă a fost ucisă la Montrouge, lângă Paris, de către Amedy Coulibaly, înainte ca jihadistul francez să atace a doua zi un magazin evreiesc.

"Ei (cei 15 arestaţi) preconizau atacuri peste tot în Belgia", a declarat un alt substitut de procuror, Eric van der Sijpt.

De asemenea, doi presupuşi jihadişti au fost ucişi în operaţiune, în timpul unui schimb de focuri la Verviers, în estul Belgiei.

În total, 12 percheziţii au fost desfăşurate şi 13 persoane "au fost private de libertate" în Belgia, a spus Thierry Werts, printre care şi un al treilea suspect rănit la Verviers. Alte interpelări au avut loc la Bruxelles, în special la Molenbeek, un cartier popular din capitala belgiană.

Operaţiunea viza destructurarea celulei teroriste, precum şi "sprijin logistic", a precizat Parchetul.

La Verviers, au fost descoperite mai multe arme, inclusiv "patru de tip kalaşnikov AK47, precum şi arme de mână, muniţii, uniforme de poliţie, telefoane mobile, materiale de comunicare, documente falsificate şi mari sume de bani", a detaliat Werts. Arme şi muniţii au fost descoperite şi la Molenbeek.

Operaţiunea desfăşurată în Belgia "nu face parte dintr-o operaţiune la scară mare la nivel european", a dat asigurări Van der Sijpt, precizând că "este vorba de o operaţiune belgiană, desfăşurată în Belgia".

Parchetul a refuzat să precizeze naţionalitatea sau identitatea membrilor celulei teroriste, şi nici numărul celor care s-au întors din Siria. "Majoritatea sunt belgieni", a spus Werts.

Premierul francez Manuel Valls a respins, la rândul său, "orice legătură directă", în acest stadiu, între atentatele de la Paris de săptămâna trecută şi operaţiunea antiteroristă desfăşurată joi în Belgia.

"Nu credem că există o legătură directă", a declarat Valls. "Pare că nu există o legătură: legătura care există este cea privind dorinţa teroriştilor de a ataca valorile noastre, pe cetăţenii noştri", a adăugat premierul francez.

(E.D.)

Actualizare 14:25 Luare de ostatici în curs într-un birou al Poştei în apropiere de Paris

Poliţia din Hexagon a anunţat că o luare de ostatici este în curs, trei persoane fiiind reţinute într-un sediu al poştei la Colombes, Hauts-de-Seine, în apropiere de Paris, transmite AFP.

Un bărbat a sunat la poliţie şi a spus că deţine ostatici trei persoane, potrivit rtl.fr.

Circumstanţele nu sunt încă foarte clare şi un important dispozitiv al forţelor de ordine este în zonă.

Atacatorul pretinde că este înarmat cu un Kalaşnikov, un pistol şi mai multe grenade.

Suspectul ar fi cunoscut de poliţie pentru mici infracţiuni. Negocieri ar urma să demareze în scurt timp, potrivit publicaţiei citate mai sus.

France Info afirma că este vorba de o decepţie sentimentală.

(E.D.)

---

Actualizare 13:55 Alertă cu bombă în Gara de Est din Paris

Gara de Est din Paris a fost evacuată în această dimineaţă în jurul orei 08:00 din cauza unei alerte cu bombă. Prezenţa unui pachet suspect neidentificat a determinat evacuarea.

Prin urmare, întregul trafic a fost întrerupt la plecarea şi sosirea din Paris, relatează La Republicain Lorrain.

La 08H56 vineri dimineaţă, un TGV urma să plece din gara din Metz pentru a ajunge în Gara din Est, la Paris.

Dar, aproape o oră mai târziu, TGV-ul se află încă la Metz. Alerta cu bombă de la Paris a antrenat o paralizie total a traficului feroviar o bună parte a dimineţii.

Căile ferate franceze (SNCF) au oferit micul dejun fiecărui pasager, care a trebuit să aştepte trenul până când acesta va lua direcţia capitalei. La Metz, călătorii aşteaptă în continuare deblocarea traficului.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 11:16 Operaţiune antiteroristă în Franţa: 12 arestări în zona Parisului

Douăsprezece persoane (nouă bărbaţi şi trei femei) au fost arestate, ieri noapte, în zona Parisului, în ancheta legată de atentatele comise săptămâna trecută în capitala Franţei, informează Le Figaro şi Le Monde, citând surse judiciare.

Suspecţii vor fi interogaţi în legătură cu o posibilă susţinere logistică oferită atacatorilor, constând în armament şi vehicule.

Autorităţile franceze încearcă să anihileze reţeaua teroristă care ar avea legătură cu atentatele fraţilor Chérif şi Saïd Kouachi şi ale lui Amédy Koulibaly.

Din primele informaţii, reiese că anchetatorii ar fi urmărit, în ultimele zile, mai multe persoane cu ajutorul testelor ADN şi pe baza unor interceptări telefonice în anturajul fraţilor Kouachi şi al lui Amedy Coulibaly.

---

Actualizare 10:07 Berlin: Raiduri antiteroriste la persoane suspectate că plănuiau atentate în Siria

Peste 200 de poliţişti germani au efectuat, în această dimineaţă, mai multe raiduri la persoane suspectate de terorism din Berlin, arestând cel puţin doi bărbaţi, transmite AFP.

Acţiunea are în vedere membri sau susţinători ai grupării teroriste Statul Islamic (SI), bănuiţi că ar fi plănuit mai multe atentate în Siria. Printre suspecţi, se numără turci şi ruşi din Cecenia şi Daghestan.

Poliţia a dat asigurări că extremiştii nu pregăteau atacuri în Germania.

---

Premierul belgian, Charles Michel, a declarat, ieri noapte, că "teama trebuie să schimbe tabăra", în contextul amplei operaţiuni antiteroriste derulate de poliţie în diverse oraşe ale ţării, soldată cu moartea a doi presupuşi jihadişti, transmite AFP.

Prim-ministrul a afirmat, citat de purtătorul său de cuvânt, Frédéric Cauderlier, după o reuniune de criză: "Acest lucru denotă hotărârea guvernului belgian de a lupta împotriva celor care vor să răspândească teroarea. Teama trebuie să schimbe tabăra".

Şeful Executivului de la Bruxelles "a confirmat că în această după-amiază (ieri după-amiază - n.r.) a fost declanşată o amplă operaţiune, rodul mai multor luni de anchete şi de lucru", a mai spus Cauderlier.

Operaţiunile "aveau în vedere în special tineri care se întorc din zone de conflict, cu precădere din Siria", a punctat oficialul. Şeful guvernului şi miniştrii de Interne (Jan Jambon) şi de Justiţie (Koen Geens) au continuat să urmărească "minut cu minut" operaţiunile.

Principala operaţiune a fost declanşată cu puţin timp înainte de ora 19 (ora României) la Verviers (estul Belgiei) şi ţintea un grup "ce se pregătea să comită atentate de anvergură în Belgia", a explicat într-o conferinţă de presă procurorul Thierry Werts.

Anchetatorul a explicat că suspecţii au deschis focul cu pistoale şi arme automate, dintre care unele Kalaşnikov. Chiar dacă au fost răniţi, presupuşii jihadişti au continuat să tragă.

"Doi suspecţi au murit, iar al treilea a fost reţinut pe loc. Niciun martor sau poliţist nu a fost rănit", a mai relatat Werts.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb