UPDATE PIB a crescut cu 1,7% în primul semestru

F.A.
Macroeconomie / 14 august 2013

Update 13:35

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker, consideră că evoluţia economiei ţării noastre în al doilea trimestru a fost determinată de deteriorarea climatului macro-financiar pe parcursul primăverii, cu impact negativ pentru investiţiile în economia reală.

"În trimestrul al doilea din 2013 economia a decelerat comparativ cu primul trimestru (când PIB-ul a crescut cu 0,6% qoq şi 2,2% an/an). Această evoluţie a fost determinată de deteriorarea climatului macro-financiar pe parcursul primăverii, cu impact negativ pentru investiţiile în economia reală. După părerea mea, diferenţa între estimarea INS şi previziunea din scenariul central elaborat în iulie a fost determinată, în principal, de componenta formarea brută de capital fix. Totodată, a persistat divergenţa între contribuţia pozitivă a cererii externe nete şi contracţia cererii interne", a precizat analistul SSIF Broker.

Domnia sa a adăugat: "Decelerarea economiei interne în perioada aprilie-iunie a fost determinată de diminuarea contribuţiei pozitive a cererii externe nete şi de o contracţie mai puternică a cererii interne. Conform scenariului macroeconomic central elaborat în iulie, ritmul de evoluţie a exporturilor a decelerat de la 9,1% an/an în T1 2013 la 7,2% an/an în T2 2013".

Pentru a doua jumătate a anului curent, analistul SSIF Broker se aşteaptă ca economia să reaccelereze, iar divergenţa între cererea externă netă şi cererea internă să se atenueze.

"Pentru a doua jumătate a anului curent mă aştept ca economia să reaccelereze, iar divergenţa între cererea externă netă şi cererea internă să se atenueze. Pe de o parte, inflexiunea economiei Zonei Euro va susţine cererea externă în trimestrele următoare. Pe de altă parte, ameliorarea percepţiei de risc privind economia României şi declinul costurilor de finanţare (date fiind noul acord Stand-By si politica monetară a BNR) ar trebui să contribuie la relansarea graduală a investiţiilor în economia reală începând cu trimestrul III. Nu în cele din urmă, recolta agricolă foarte bună din acest an va avea impact pozitiv pentru consumul privat. Cu toate acestea, consumul guvernamental va continua să scadă, cel putin în T3, în contextul procesului de consolidare bugetară", a menţionat domnia sa.

----

Produsul intern brut (PIB) al ţării noastre a crescut, în primul semestru, cu 1,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier, conform primelor estimări, informează Institutul Naţional de Statistică.

Produsul intern brut în trimestrul al doilea al acestui an a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu primele trei din 2013 (date ajustate sezonier).

Faţă de acelaşi trimestru din anul trecut, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5981
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9688
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6543

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb