Actualizare 20:25 Cezar Preda: "PNL este decis să iasă în stradă"
Partidul Naţional Liberal (PNL) este decis să iasă în stradă în contextul depunerii moţiunii de cenzură, a anunţat astăzi, deputatul Cezar Preda.
"PNL acum face mai mult decât a semna o moţiune şi a duce acest mesaj al necesităţii schimbării Guvernului în toate instituţiile mass-media. PNL organizează până la urmă proteste ale administraţiilor publice liberale, aproape 32% din administraţiile României sunt liberale, oamenii aceştia pierd enorm. PNL este decis să iasă în stradă până la depunerea moţiunii, deci am depăşit puţin băncile Parlamentului. Dacă societatea românească ne vine în sprijin, dacă presiunea pe PSD şi pe ALDE este aşa de mare, ar putea fi, eu ştiu, o chestiune indecisă, dar întrebarea pe care mi-aţi pus-o are un răspuns foarte aritmetic: dacă PSD şi ALDE votează în bloc, această moţiune nu poate să treacă, dar noi încercăm să-i convingem că fac o mare eroare, bâlbâind cu acest Cod Fiscal", a precizat Cezar Preda pentru rfi.ro.
De asemenea, deputatul liberal a subliniat că Ludovic Orban şi-a asumat propunerea PNL de premier,
"Un partid care n-are propunere de premier nu poate fi dus în zona partidelor mari, decât în zona partidelor mici. Bineînţeles că preşedintele partidului nostru şi-a asumat această postură, în condiţiile în care va exista o majoritate", a declarat deputatul PNL.
(G.F.)
------------
Actualizare 17:30 Mihai Tudose: "Moţiunea, o oportunitate de a le prezenta românilor ceea ce am făcut la guvernare"
Moţiunea depusă în Parlament de PNL - USR este o oportunitate de a le prezenta românilor ceea ce s-a făcut la guvernare în ultimul an, a declarat astăzi premierul Mihai Tudose.
"Cred că, pe lângă faptul că este un instrument legitim al opoziţiei, este şi o oportunitate de a prezenta românilor ceea ce am făcut la guvernare în ultimul an", a precizat şeful Executivului.
Întrebat când va majora Guvernul salariul minim pe economie la 1.900 de lei, premierul a spus: "1 ianuarie. Va fi prins în buget, va intra cu 1 ianuarie în vigoare".
În ceea ce priveşte hotărârea de guvern pe acest subiect, Tudose a precizat că aceasta va fi dată "odată cu proiectul de buget, care va fi gata în zece zile maxim".
Întrebat dacă vor fi amendamente în Parlament, în contextul documentului analizat şi aprobat vineri de CExN al PSD referitor la cele 100 de măsuri îndeplinite în cele 10 luni de guvernare, Tudose a arătat că, din discuţia pe care a avut-o la nivel de partid şi coaliţie, una dintre concluzii a fost ca săptămâna viitoare să existe o ultimă clarificare cu reprezentanţii mediului de afaceri. "Şi cel puţin cele două - în ceea ce priveşte IT-ul şi acel prag dacă este 500.000 de euro sau un milion până la care se introduce acel impozit de 1% care să elimine celelalte taxări - să fie introduse prin amendamente în Parlament", a adăugat el.
De asemenea, atât premierul Tudose, cât şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au dat asigurări că nicio primărie nu va avea un buget mai mic, dimpotrivă. "Bugetul va fi cel puţin egal cu bugetul pe care l-a avut în 2017", a spus premierul.
(G.F.)
---------
Actualizare 16:02 PNL - USR solicită, în textul moţiunii, stoparea distrugerii economiei şi a atacului la Justiţie
PNL şi USR solicită, prin moţiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru a se opri "distrugerea economiei", "atacul la Justiţie" şi scoaterea României din Uniunea Europeană.
În textul moţiunii de cenzură, trimis Redacţiei, se arată: "Actuala guvernare PSD-ALDE a reuşit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale - de la sănătate şi educaţie, la fiscalitate, justiţie sau infrastructură. În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun".
Potrivit documentului, "beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de cuplul de economişti de renume mondial Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară".
Programul de guvernare a fost "o iluzie", iar actuala guvernare a devenit "ilegitimă prin minciună", afirmă semnatarii moţiunii.
PNL şi USR mai susţin: "Nu doar că această guvernare a devenit ilegitimă prin minciună, dar a devenit un pericol real pentru oamenii şi firmele din această ţară. Iresponsabilitatea, prostia şi ticăloşia sunt puse împreună de Dragnea şi camarila sa într-o combinaţie letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru", se arată în moţiune.
Parlamentarii semnatari mai susţin că PSD a preluat guvernarea cu o economie stabilă, cu perspective bune şi sănătoase şi a început să demoleze şi să improvizeze "o casă din chirpici".
În textul documentului se mai arată: "Şi v-aţi trezit acum că puneţi proptele la proptele, legaţi cu sârmă unde trebuie să bateţi piroane, în loc de cărămizi folosiţi cartoane, nu mai înţelegeţi care e structura de rezistenţă şi loviţi la temelie... şi nu încetaţi să prezentaţi această cocioabă, care evident că stă să cadă, ca pe o mega-inginerie arhitecturală. Poate pe dumneavoastră, domnule Dragnea, domnule Tudose, vă umflă râsul în sinea voastră, gândindu-vă la ce potlogărie faceţi. Dar pe români îi umflă plânsul când se uită în buzunar şi constată că toate preţurile cresc, ratele la fel, salariile scad sau, în cel mai fericit caz, rămân aceleaşi, contribuţia la Pilonul II de pensii scade, iar impozitele şi taxele cresc".
Potrivit semnatarilor, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au minţit angajaţii din sectorul public cu creşteri salariale de 25% care se dovedesc a fi "praf în ochi" şi nu au spus nimic în campania electorală despre mutarea contribuţiilor sau de "furtul de proprietate declanşat din Pilonul II de pensii".
Parlamentarii PNL şi USR adaugă că actuala guvernare a bulversat pe toată lumea cu modificările aduse Codului fiscal. Ei completează: "Fără explicaţii clare, fără un studiu de impact, fără dialog şi susţinere din partea patronatelor şi sindicatelor, împotriva tuturor, aţi impus această harababură fiscală. Nici măcar parlamentarii care vă susţin din partea coaliţiei nu pot pune rămăşag că nu vor scădea salariile. E bomboana de pe colivă, după experimentul fiscal cu TVA split, prin care aţi băgat groaza în mediul de afaceri".
Potrivit textului moţiunii, actuala guvernare a eliminat plafonarea contribuţiilor sociale, a plafonat indemnizaţiile pentru creşterea copilului, a reintrodus supraacciza la carburanţi, a majorat taxarea contractelor part-time.
Semnatarii documentului mai susţin că puterea de cumpărare a românilor scade în plină creştere economică, preţurile la carburanţi au crescut cu 12% numai din august până în noiembrie, electricitatea s-a scumpit cu 7% în octombrie faţă de septembrie şi preţul la gaze urmează să crească cu 6%.
Parlamentarii PNL şi USR afirmă şi că Liviu Dragnea insistă să atace independenţa Justiţiei: "Domnule Dragnea, ar fi bine să înţelegeţi că românii nu acceptă şi nu vor accepta să dea liber la furat din bani publici prin companii cu acţiuni la purtător, după modelul de grup infracţional organizat Tel Drum, în spatele cărora sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din România, Uniunea Europeană sau America de Sud. Domnule Dragnea, cu cât insistaţi să atacaţi independenţa Justiţiei, cu atât îi veţi convinge pe tot mai mulţi că, în realitate, urmăriţi doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastră va fi sortit eşecului. Ideea că PSD realizează o presupusă «reformă în Justiţie» este echivalentă cu un nonsens, e ca şi cum hoţii strigă hoţii".
Potrivit textului moţiunii, dacă există un "stat paralel", atunci acesta este patronat de liderii celor două partide aflate la guvernare: "Dacă există un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastră. Este statul în care domnesc hoţia şi înşelăciunea, statul în care nu dumneavoastră trebuie să fiţi în slujba poporului, ci poporul şi instituţiile statului trebuie să vă fie supuse şi obediente. Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastră îl puneţi la cale, statul în care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infracţional, iar tripleta odioasă Florin Iordache - Eugen Nicolicea - Şerban Nicolae conduce asaltul la instituţiile judiciare pentru schimbarea şefilor de parchete şi închiderea dosarelor dumneavoastră penale".
Semnatarii adaugă că actualul Executiv are cel mai mare număr de demnitari, miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii, dar livrează "cel mai prost exerciţiu guvernamental".
Parlamentarii PNL şi USR completează că demiterea Guvernului trebuie să ducă imediat şi automat la abrogarea ordonanţelor de urgenţă care au generat "haosul" fiscal şi să oprească atacul la independenţa Justiţiei.
Semnatarii moţiunii de cenzură solicită şi promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investiţiilor şi cu un nivel al deficitului substanţial sub 3%, precum şi reformarea instituţiilor şi companiilor care gestionează aceste investiţii publice.
Ei cer şi abandonarea oricăror proiecte de natură să afecteze independenţa Justiţiei ori menite să dilueze sau să dezincrimineze infracţiuni, iar Parlamentul, într-o colaborare instituţională cu Consiliul Legislativ, să pună ordine în legislaţie.
Reprezentanţii PNL şi USR le transmit parlamentarilor: "Vă cerem, prin urmare, să votaţi prezenta moţiune de cenzură cu responsabilitate. Vă cerem să vă gândiţi la ceea ce ar fi trebuit să fie exerciţiul guvernării şi cât de departe este faţă de ceea ce le-aţi spus oamenilor atunci când le-aţi cerut votul. Nu sunteţi nici parlamentarii lui Dragnea, nici ai lui Tudose, nu sunteţi proprietatea politică a vreunui baron ori grup de interese. (...)Vă îndemnăm să votaţi pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură şi retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că ştim că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriţi distrugerea economiei, încetaţi atacul la Justiţie, nu scoateţi România din Uniunea Europeană!".
(S.A.)
---------------
Actualizare 12:17
PNL şi USR au depus astăzi, la Parlament, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă".
Moţiunea a fost semnată de un număr de 148 de parlamentari PNL, USR, PMP.
Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a menţionat că moţiunea a fost semnată şi de deputaţii neafiliaţi Sorin Cîmpeanu şi Daniel Constantin.
Raluca Turcan a declarat: "Această moţiune de cenzură vine în sprijinul celor loviţi şi minţiţi de guvernarea Dragnea - Tudose. Niciodată după anul 1989 o guvernare nu a ridicat împotriva ei atâtea categorii de români, funcţionari publici, angajaţi la stat, angajaţi în sectorul privat, pensionari, oameni de afaceri, ONG-uri, societate civilă. Practic a fost un balon de săpun care s-a spart şi victimele au fost toţi cetăţenii României. Un program de guvernare care promitea majorări salariale a adus din nefericire scăderi de salarii şi în cel mai fericit caz mici majorări. Au fost minţiţi pensionarii prin amânarea legii pensiilor. Sprijinul pentru mediul de afaceri s-a transformat în povară suplimentară pentru toţi oamenii de afaceri cinstiţi. Administraţiile publice au fost lovite până în măduva oaselor de poverile pe care le-a introdus acest guvern şi mai ales de lipsa banilor pentru investiţii".
Ea a subliniat că actuala guvernare a dus "la o scădere a nivelului de trai, o împovărare pentru mediul de afaceri, o decredibilizare a leului, o lipsă de predictibilitate, o creştere a costurilor creditelor şi o îndepărtare a României de tot ceea ce înseamnă ţări occidentale democratice".
Raluca Turcan a adăugat: "Pentru toate aceste aspecte, această guvernare trebuie să plece. Lucrurile trebuie oprite atât cât mai avem timp pentru ca problemele cu care deja ne confruntăm să nu se cronicizeze, să nu se adâncească şi să nu trebuiască să ajungem la măsuri drastice pentru a le corecta".
Deputatul a precizat că se adresează tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, pentru a susţine moţiunea de cenzură.
"Este o moţiune de cenzură împotriva unui Guvern incompetent, lipsit de înţelegere şi onestitate, este o moţiune de cenzură în interesul tuturor categoriilor de români", a explicat Turcan.
(S.A.)
-------------
Liberalii vor depune astăzi, la ora 12:00, la Parlament, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose, intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", potrivit Agrepres.
Moţiunea de cenzură este iniţiată de Partidul Naţional Liberal (PNL) împreună cu Uniunea Salvaţi România (USR).
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan a declarat marţi: "Această moţiune este un gest de responsabilitate şi oricine spune că este inutilă şi că nu îşi atinge scopul greşeşte profund, pentru că România prosperă trebuie să fie o Românie democratică, în care Opoziţia, atunci când sesizează derapaje uriaşe ale celor de la guvernare, are ca instrument o moţiune de cenzură. Această guvernare a ratat în mai puţin de un an de zile orice promisiune din campania electorală şi din programul de guvernare, mai mult decât atât şi-a dat jos propriul Guvern. Este dispusă oricând, aşa cum am văzut, să îşi zboare şi al doilea Guvern".
PMP (Partidul Mişcarea Populară) va susţine moţiunea de cenzură propusă de PNL, însă consideră că, pentru a fi un demers serios, aceasta trebuie însoţită de o propunere alternativă pentru postul de premier în locul lui Mihai Tudose, a afirmat, marţi, preşedintele executiv al partidului, Eugen Tomac.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), prin vocea preşedintelui formaţiunii, Kelemen Hunor, a anunţat că nu va semna acest text.
Kelemen Hunor a declarat: ''Moţiunea de cenzură este bine-venită oricând, dar, în acest moment, această moţiune de cenzură nu are o finalitate dorită, pentru că PSD şi ALDE au o majoritate stabilă, cifric. (...) Am spus alt lucru de principiu: înainte de orice dezbatere despre o astfel de aventură politică, ar trebui să ştim cine va fi propunerea lor pentru postul de premier, dacă va cădea Guvernul, programul de guvernare, direcţia în care vor să ducă ţara. Chestia aia că se va stabili după vot pe mine nu mă mulţumeşte în nici un fel. Noi nu vom semna această moţiune de cenzură".
O parte dintre deputaţii neafiliaţi grupaţi în jurul lui Daniel Constantin vor anunţa astăzi, înainte de depunerea documentului în Parlament, dacă îl susţin sau nu, potrivit sursei citate.
La rândul său, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a spus că deputaţii acestui grup vor analiza luni textul moţiunii de cenzură propuse de PNL, după care vor decide dacă o susţin sau nu.