• Update 07:27 Băsescu: "Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane dolari"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri seară, la un post de televiziune, că prin legea privind anularea datoriei Rompetrol, premierul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 de milioane de dolari.
"Domnul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari. Datoria era de 580 de milioane de dolari, iar domnul Ponta, ca să fie primit de preşedintele Kazahstanului, s-a grăbit să facă un memorandum, prin care este de acord ca partea kazahă să plătească doar 200 milioane de dolari în contul datoriei istorice a Rompetrolului, iar 380 de milioane de dolari îi anulează", a afirmat Traian Băsescu.
El a menţionat că aceştia sunt bani publici care ar fi trebuit să intre în bugetul statului, şi a criticat faptul că nu era prevăzută nicio sancţiune în acel memorandum, de partea Rompetrol, dacă nu se respectau obligaţiile.
Preşedintele a spus că a trimis la CC această lege, dar nu punând în evidenţă neapărat diferenţa datorată statului român, ci punând în faţa Curţii acţiunea Guvernului care vrea să adopte prin lege o măsură care ţine strict de Extecutiv.
"Nu e treaba Parlamentului cum se negociază datoriile, asta e treaba Executivului, iar aici este iarăşi o încercare de a acoperi", a mai spus Băsescu, adăugând că este vorba despre "modelul Roşia Montană sau modelul CFR Marfă".
----
Curtea Constituţională, care a respins în iunie o sesizare de neconstituţionalitate a legii privind Memorandumul dintre stat şi The Rompetrol Group, îşi va susţine, probabil, cum e normal, decizia, în cazul sesizării formulate de către preşedintele Traian Băsescu, a declarat premierul Victor Ponta. El a amintit că proiectul de lege a fost contestat pentru neconstituţionalitate de către grupul parlamentar PDL, însă, în 26 iunie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată sesizarea de neconstituţionalitate.
Premierul a spus: "Din păcate, tot nu s-a promulgat legea, deoarece, la 2 iulie, preşedintele României a solicitat reexaminarea legii. Camera Deputaţilor, în 19 septembrie, şi Senatul, în 16 octombrie, au readoptat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui. Tot nu a fost promulgată legea, deoarece, pe 23 octombrie, preşedintele României a transmis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate, având, evident, exact acelaşi obiect asupra căruia Curtea Constituţională se pronunţase deja, prin Decizia nr. 333 din 26 iunie 2013. Tot nu avem legea, nici acum. Probabil mâine, Curtea Constituţională, aşa cum este normal, cum s-a pronunţat, de altfel, şi în cazul Legii referendumului, evident că îşi va susţine decizia, pe care tocmai o dăduse în 26 iunie".
Premierul a adăugat însă că vor urma încă 10 zile pentru promulgare şi că acesta este un caz, alături de altele, în care eforturile pe care România şi Guvernul le fac de a sprijini proiectele economice şi de a sprijini investiţia de peste 1,2 miliarde de dolari prevăzută în Memorandumul cu Rompetrol sunt blocate de către preşedinte, "din motive pe care, evident, cu greu le poate stabili cineva".
În urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a amânat dezbaterile în ce priveşte sesizarea formulată de preşedintele Traian Băsescu, referitor la legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi The Rompetrol Group N.V., până la 21 noiembrie.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, la 24 octombrie, Curtea Constituţională în legătură cu legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V.
1. Luati de la Patriciu .......
(mesaj trimis de Theraflu în data de 21.11.2013, 08:55)
Luati de la Patriciu, nastase si cine era la finante - diferenta ca ei au facut smecheria cu obligatiunile.