UPDATE/ PREMIERUL ŞI GUVERNATORUL BNR - ALERTAŢI DE PREŢUL ENERGIEI Isărescu: "O bună parte din creşterea inflaţiei va proveni din preţul energiei"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 august 2017

Isărescu: "O bună parte din creşterea inflaţiei va proveni din preţul energiei"

Tudose i-a solicitat ministrului energiei să explice cine sunt vinovaţii

Toma Petcu a cerut ANRE soluţii pentru rezolvarea situaţiei

------------

Actualizare 18:52 ANRE: "Creşterea preţurilor de pe PZU reflectă o corectă funcţionare corectă a mecanismelor de piaţă concurenţială"

Creşterea preţurilor energiei electrice de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) reflectă o corectă funcţionare a mecanismelor de piaţă concurenţială, ce asigură corelarea cererii cu oferta, în condiţiile meteo actuale, a transmis astăzi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, se arată: "ANRE consideră că creşterea preţurilor de pe PZU în special, dar şi pe celelalte pieţe, reflectă o funcţionare corectă a mecanismelor de piaţă concurenţială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condiţiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă şi lipsa vântului. De altfel, creşterea preţurilor la energia electrică este evidentă pe toate pieţele din Europa în general şi în regiunea noastră în special, pe fondul creşterii consumului datorat temperaturilor extreme precum şi diminuării aportului resurselor ieftine cum sunt energia hidro şi eoliană".

Având în vedere informaţiile şi aprecierile apărute în spaţiul public în ceea ce priveşte posibilitatea ca suspendarea licitaţiei PCSU să fie una din cauzele creşterii preţurilor pe PZU, reprezentanţii Autorităţii precizează că, în urma parcurgerii etapelor de pregătire a achiziţiei de către FUI a energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal, ANRE a constatat că licitaţia de pe piaţa centralizată pentru serviciul universal (PCSU) aferentă trimestrului III 2017 nu poate avea loc, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile necesare începerii şi desfăşurării conform Regulamentului PCSU, aprobat prin ordinul preşedintelui ANRE nr. 65 din 22 iulie 2014.

Instituţia menţionează: "Ca urmare, singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare ce puteau fi luate în calcul erau: anularea licitaţiei de către ANRE în condiţiile prevăzute de art. 68 din regulamentul PCSU; anularea licitaţiei de către OPCOM în condiţiile prevăzute de art. 69 din regulamentul PCSU; suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU în condiţiile prevăzute de art. 36 din Metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin ordinul ANRE nr. 92/2015, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Metodologie de tarife, aplicate de FUI clienţilor finali".

Anularea licitaţiei conform primelor două variante ar fi determinat, conform prevederilor regulamentului PCSU, tranzacţionarea energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal, exclusiv din PZU şi piaţa de echilibrare, se mai arată în comunicat.

"În această situaţie, având în vedere evoluţia crescătoare a preţurilor pe PZU în trimestrul II 2017 precum şi specificul climatologic al trimestrului III, s-a estimat că ar fi rezultat o creştere a preţului PZU, precum şi cel mai mare impact de creştere a preţului de achiziţie a energiei electrice destinate clienţilor beneficiari de serviciu universal", afirmă reprezentanţii instituţiei.

ANRE a apreciat că deficitul de ofertă indicativă reprezintă o deficienţă majoră, care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile şi că sunt aplicabile prevederile art. 36 din Metodologia de tarife, conform căreia poate decide suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU, pentru o perioadă determinată, în cazul în care constată disfuncţionalităţi majore ale PCSU, pentru a căror clarificare/remediere este necesară o perioadă mai lungă de 45 de zile.

Ca urmare, motivează Autoritatea, a fost aleasă varianta 3, pentru ca în următoarele două luni să fie identificate motivele deficitului de energie înregistrat pe această piaţă şi alternativele de îmbunătăţire a cadrului de reglementare aferent PCSU, lăsând posibilitatea furnizorului de ultimă instanţă (FUI) de a-şi optimiza preţul de achiziţie a energiei electrice furnizate la tarife CPC (componenta de piaţă concurenţială) în trimestrul al treilea al acestui an prin tranzacţionarea cantităţilor respective pe toate pieţele centralizate administrate de OPCOM, începând cu luna iunie 2017, în vederea reducerii presiunii asupra tarifelor plătite de clienţii finali.

"Referitor la reluarea sesiunilor de licitaţie, dorim să precizăm că pregătirea licitaţiei PCSU pentru achiziţia de către FUI a energiei necesare clienţilor beneficiari ai SU (serviciu universal n.r) va demara în data de 11.08.2017, dar licitaţia va avea loc în cea de-a doua parte a lunii septembrie, urmând ca furnizarea energiei la noile tarife CPC aferente trimestrului IV 2017, să înceapă la 1.10.2017", se mai arată în comunicat.

ANRE precizează că necesarul de energie al clienţilor beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul ţării în acest sezon, iar transferul achiziţiei din PCSU în celelalte pieţe, chiar în condiţiile achiziţiei preponderent din PZU, nu avea cum să determine o dublare sau chiar o triplare a preţului din această piaţă.

"Având în vedere cele prezentate mai sus, precum şi mecanismele de funcţionare integrată a pieţei interne europene de energie electrică, considerăm că toate acţiunile au fost întreprinse cu respectarea cadrului legislativ şi ale reglementărilor în vigoare, ca preocupare constantă şi consecventă privind protecţia consumatorului final, inclusiv prin evitarea unor creşteri semnificative ale facturii de energie electrică generate de evoluţia pieţei", conchid reprezentanţii Autorităţii.

(S.A.)

------------

Deşi preţul energiei electrice pe piaţa spot a scăzut, vineri, cu peste 22%, după creşteri constante înregistrate în ultima perioadă, totuşi, nivelul acestuia continuă să îi îngrijoreze atât pe jucători, cât şi pe reprezentanţii autorităţilor din domeniu

Ajuns, la finalul săptămânii trecute, la niveluri apropiate de cele din ianuarie, preţul electricităţii i-a pus pe gânduri pe şeful Guvernului Mihai Tudose, care i-a solicitat ministrului energiei să explice "cine sunt vinovaţii" sau de ce s-a ajuns "în situaţia de fluctuare a preţului extraordinar la energie electrică în ultimul timp". Mihai Tudose i-a cerut ministrului de resort să organizeze şi o conferinţă de presă pe subiect.

La rândul său, Toma Petcu a cerut soluţii de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei Electrice (ANRE), aceasta urmând să întocmească şi să prezinte un pachet de măsuri pentru remedierea situaţiei.

În acelaşi timp, şi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a arătat îngrijorat de creşterea semnificativă a preţului electricităţii, care, conform specialiştilor, se va regăsi în facturile consumatorilor.

Mugur Isărescu a declarat, vineri, citat de Agerpres: "Când o să apară cifra, în perioada următoare, privind inflaţia din iulie, o bună parte din creşterile de preţuri în indicele preţului de consum va proveni de la electricitate. Ne preocupă şi sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o ţară în care avem multe incertitudini, cea mai mare a devenit evoluţia preţurilor administrate, pe care nu reuşim să le prognozăm. Este o declaraţie uşor maliţioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluţia preţurilor administrate, în acest context evoluţia preţurilor la electricitate şi, din câte ştim noi, organele abilitate cu administrarea acestor preţuri vor face, în perioada următoare, comunicarea necesară, ceea ce ne va ajuta şi pe noi în noua prognoză de inflaţie. Deocamdată, evoluţia preţurilor în România este controlată, iar inflaţia este una dintre cele mai mici din Europa".

Deşi presa a avertizat în numeroase rânduri cu privire la creşterea preţului energiei, iar ziarul BURSA a scris că există suspiciuni de manipulare a preţului, Ministerul de resort s-a sesizat abia la finalul săptămânii trecute, semnalând Consiliului Concurenţei posibile înţelegeri neconcurenţiale între producătorii de energie.

Autoritatea de Concurenţă anunţase deja că analizează creşterile înregistrate de preţul energiei, atât în perioada de iarnă, cât şi în această vară.

Toma Petcu a anunţat că va demara o analiză privind cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale

Ministrul de resort a anunţat că va demara o analiză privind cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind, în această perioadă, mai mic decât în mod obişnuit.

Ministrul energiei a menţionat, vineri: "Încă de acum patru săptămâni, ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discuţii atât cu ANRE, cât şi cu Consiliul Concurenţei, pentru că au fost semnalate posibile aspecte de concurenţă sau neconcurenţă. Am cerut domnului Havrileţ (n.r. Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE) să facă o analiză şi să ne spună dacă sunt decizii pe care trebuie să le luam. Am avut discuţii cu directorul OPCOM şi am analizat să vedem care sunt problemele, să vedem de unde apar preţurile şi anomaliile din preţuri. Am observat că, în iunie, la toate contractele pentru furnizorii de ultimă instanţă, din motive pe care nu le cunosc, s-a luat decizia la ANRE să fie amânată această licitaţie, pentru luna august. Este pentru prima dată când într-o piaţă secundară avem aproape 45% din cantitatea de energie consumată tranzacţionată pe PZU. Am înţeles că de acolo provine problema. Sperăm ca ANRE să demareze cât mai repede această procedură de licitaţie, astfel încât toţi aceşti furnizori să aibă contracte bilaterale fără să mai vină cu cantităţile suplimentare pe PZU".

Ministrul de resort a vorbit şi despre vara caniculară şi secetoasă, despre temperaturile record şi consumurile pentru climatizare, care au crescut foarte mult în acest interval, ajungând la aproape 8.000 de MW - similare cu cele din iarnă. Cu toate acestea, România a avut capacitatea să producă suficientă energie pentru consumul propriu, a menţionat oficialul, adăugând că am şi exportat energie în tot acest timp.

Niculaie Havrileţ: "Consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilităţi"

Printre soluţiile propuse de Ministerul Energiei se numără plafonarea preţului energiei. Şi alţi specialişti au opinat, în ultima perioadă, că plafonarea preţului electricităţii ar putea fi o soluţie, însă aceasta a fost refuzată de conducerea ANRE.

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a spus, recent, că nu ia în calcul, deocamdată, propunerea de plafonare a tarifelor, întrucât nu există elemente din care să reiasă că piaţa nu este funcţională. Şeful ANRE a arătat că plafonarea preţurilor ar însemna măsuri extreme privind funcţionarea pieţei de energie, precum suspendarea tranzacţiilor pe anumite platforme bursiere, suspendarea cuplării pieţei spot a bursei OPCOM cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi stabilirea unor preţuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic, menţionează sursa citată.

În iarna acestui an, când au fost înregistrate vârfuri maxime ale preţului electricităţii pe PZU, Niculaie Havrileţ a spus: "Consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilităţi, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obţine preţuri mai bune la energie electrică şi gaze naturale".

Domnia sa ne-a explicat, recent, că în data de 10 august va avea loc o procedură de licitaţie pentru furnizorii de ultimă instanţă (Enel, E.ON, CEZ, Electrica) - care sunt obligaţi să asigure consumul de electricitate în cazul în care ceilalţi furnizori nu dispun de energie, trebuind să aibă, astfel, disponibile cantităţile necesare de energie electrică (furnizorii de ultimă instanţă au preţuri mai mari decât ceilalţi furnizori cu care consumatorii pot negocia). După licitaţia din august, autorităţile speră să vină o perioadă cu un grad mai mare de hidraulicitate şi cu vânt mai puternic, urmând ca, în intervalul septembrie-octombrie, ANRE să efectueze o analiză a preţului, ca să poată lua o decizie referitoare la valoarea din facturile consumatorilor.

Autoritatea s-a angajat să realizeze o analiză a situaţiei şi să propună eventuale metode de intervenţie în piaţă.

Referitor la situaţia de la OPCOM, Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod - trader în sectorul energiei, consideră: "Cumpărătorii au ridicat ofertele de cumpărare din disperare că vor cădea în dezechilibru. Acest lucru joacă în mâna vânzătorilor, producătorilor şi poate traderilor (cu volume mici), care reduc oferta de vânzare pentru ca PIP-ul ( Preţul de închidere al Pieţei) să fie ridicat. Cine sunt cumpărătorii? Cred că în bună măsură marii furnizori FUI (furnizori de ultimă instanţă), care au rămas «short» în lipsa licitaţiei de achiziţie şi care au contat pe revenirea preţurilor după episodul ianuarie - februarie 2017. Nu cred că ANRE (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) va interveni administrativ pe o piaţă funcţională. ANRE nu a văzut nimic suspect nici în criza din ianuarie. De ce ar vedea astăzi?"

În opinia domnului Cutişteanu, "manipularea este dublă, dacă nu triplă". Domnia sa ne-a explicat: "Mai întâi vorbim despre frica cumpărătorilor, care, în bună măsură, sunt marii furnizori şi care au rămas, într-adevăr, fără energie, au sperat că preţurile vor fi decente şi nu sunt. În al doilea rând este vorba despre producătorii care micşorează oferta de vânzare de la o oră la alta, astfel încât să nu existe energie de cumpărat, pentru ca preţul să crească. Jocul pe piaţă este dictat de cel care are în mână producţia".

Domnul Cutişteanu a evidenţiat, joi, că preţul energiei electrice a ajuns deja la nivelul lunii ianuarie şi că acesta poate să mai crească, în final urmând să se regăsească în facturile consumatorilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    De ce nu putem produce cat curent consumam? De ce trebuie sa aducem din import?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb