• Update 12:23 Năstase: "Traian Băsescu a transformat FMI într-un cămătar pentru România"
Fostul preşedinte PSD Adrian Năstase a declarat, astăzi, că şeful statului, Traian Băsescu, a transformat FMI într-un "cămătar" pentru ţara noastră prin faptul că a împrumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, iar datoria externă a crescut de aproape cinci ori în mandatele sale.
"Şi eu cred că trebuie răspuns în războiul de gherilă pe care l-a impus Traian Băsescu României. Am aflat aseară de la Traian Băsescu că ar fi trebuit negociat în alt fel cu FMI şi că el ar putea ajuta la o renegociere. Românii au uitat pare că în 2009, înainte de alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu a împrumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI, adică o mie de dolari în numele fiecărui român? Aceşti bani vor trebui plătiţi", a afirmat Năstase, la Consiliul Naţional al PSD.
Domnia sa a precizat că datoria externă totată a ţării noastre a crescut de aproape cinci ori în perioada 2004-2012.
"Au uitat oare (românii - n.r.) că datoria externă totată a României a crescut de aproape cinci ori în 2004-2012, astfel încât ar trebui să spunem clar că Traian Băsescu a transformat FMI dintr-un partener al României în cămătar pentru România", a adăugat Năstase.
---
Preşedintele Băsescu consideră că negocierea dintre Guvern şi instituţiile financiare internaţionale a fost "de proastă calitate" şi nu dă şanse economiei româneşti, astfel că roagă Guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială, el punându-şi la dispoziţie experienţa.
"Sunt în posesia proiectului de scrisoare care a rezultat în urma negocierilor dintre Guvern şi FMI. Am spus-o, cred, primul, nu o spusese nici Consiliul fiscal, este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti, este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc, dar, mult mai grav, măsurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt bine definite, lasă loc la mult arbitrariu şi vor fi o frână pentru creşterea economiei", a afirmat Traian Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.
El a adresat Guvernului rugămintea de a lua în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială.
"Rog Guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială, iar dacă au nevoie de experienţa mea, o pun la dispoziţie", a spus preşedintele Băsescu.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că se lipseşte de experienţa preşedintelui ţării în negocierile cu FMI.
Solicitat să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora Guvernul ar trebui să ia în calcul să renegocieze obligaţiile asumate cu FMI, Ponta a răspuns: "Doamne fereşte!".
"Eu ştiu cum a negociat domnul preşedinte Băsescu în 2010, când a tăiat pensiile şi salariile şi a mărit TVA. Acum văd că propaganda e cu taxe. Care taxe? Nu am mărit nici TVA, nici cota unică. Ori Traian Băsescu a mărit TVA cu cinci procente şi a tăiat salariile şi pensiile. Aşa expertiză, mă lipsesc, ca să fiu sincer", a adăugat premierul.
• Băsescu: "Se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual"
Şeful statului a subliniat, de asemenea, că la radioul şi televiziunea publice există o situaţie foarte dificilă şi că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual, care să includă şi televiziunea română.
Domnia sa a menţionat, astfel, că săptămâna trecută a fost întoarsă, în Parlament, o lege de funcţionare şi organizare a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a Societăţii Române de Televiziune (SRTV).
"Am întors săptămâna trecută, în Parlament, o lege de modificare a legii 41 din 1994, care este legea de funcţionare şi organizare a SRR şi a SRTV. În cuprinsul acestei legi, la articolul 43, se dădeau trei soluţii pentru radioul şi televiziunea publice în mod deosebit. În primul rând, SRR şi SRTV pot înfiinţa o persoană juridică de drept privat. A doua variantă era că SRR şi SRTV pot dobândi calitatea de asociaţi în cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existente. Punctul trei spune că SRR şi SRTV pot achiziţiona părţi sociale în cadrul unor societăţi comerciale deja existente. Toate acestea mă fac să suspectez, ca Guvernul şi majoritatea Parlamentară, că ţinta este televiziunea română şi radioul. Situaţia este foarte dificilă la radioul şi televiziunea publice".
De asemenea, Băsescu a adăugat: "Sunt televiziuni private care au resurse financiare care ar putea face din televiziunea română o anexă a unui grup media deja existent. Probabil de aici şi furia domnului Voiculescu şi a televiziunii dânsului din ultimele săptămâni. Ţinta legii de modificare este punerea sub control de partid a televiziunii şi radioului publice. Sper ca Parlamentul să ţină cont de observaţiile pe care le-am făcut. Se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual, care să includă şi televiziunea română. Am ajuns la această concluzie ca urmare a două acte normative promulgate de Guvern".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Copp în data de 09.11.2013, 06:01)
Inca mai sunt prosti care pun botu' la spusele astuia? E de-a dreptul halucinant: il pune pe nulitatea penala de tomac sa-i roage pe sefii grupurilor parlamentare sa trimita mai rapid legea TVR pentru ca, atunci cand ajunge legea la el, s-o retrimita la Parlament. Strategie de betiv de birt!
In ceea ce priveste negocierile cu FMI ce sa mai discutam? Comenteaza ca o baba proasta la betie. Ce poate renegocia el, pampalaul care ne-a bagat in cea mai crancena criza? Individul care a adus cei mai mari prostovani in prim-planul politicii. Auzi bre, marsh la alta masa ca ne-ai plictisit!
1.1. Lui Copp (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Un oarecare în data de 09.11.2013, 07:42)
Cu scuzele de rigoare, dar..., eu cred cu sinceritate ca domnia ta ai suportat o operatie de lobotomie de esti "capabil" de un asa comentariu!!! Din pacate sunt foarte multi "oameni capabili" in aceasta tara care, indiferent de cat de corecta este o anumita pozitie, din moment ce imbratiseaza o anumita politica, celelalte pareri trebuie condamnate , chiar daca in esenta nu sunt rele, ba din contra. Acesta cred ca este blestemul acestui popor si de aceea o ducem asa de bine!
P.S. Anii 90 parca nu sunt departe, sau ma insel?
1.2. "Oarecare", propagandistule! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Copp în data de 09.11.2013, 15:03)
Cand ma ataci aberant sustinand ca sunt lobotomizat ar trebui sa intelegi ca inaltimea IQ-ului tau de sub 50 nu-ti permite sa distingi realitatea. Asta e masa din care ilegitimul tau iubit isi recruteaza propagandistii.
Si-acum sa justific pozitia mea: cat de prost trebuie sa fii sa te trezesti intr-o buna zi cu visteria goala si-apoi sa iesi si sa spui ca trebuie sa tai pensiile, salariile si sa cresti TVA-ul? Cam cat de prost trebuie sa fii? Daca tot asculti telefoanele si comunicatiile ca un deviant ce esti, puteai cel putin sa ]nélegi ca rahatul e mare. Dar cand nu te-ajuta capul... QED
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 09.11.2013, 18:22)
Va rog, adevaratul "oarecare" sunt eu. "Un oarecare" este alt oarecare:) Sa nu cream confuzii in aceasta lume virtuala a oarecarilor.
1.4. anumite propuneri sunt ca in filmul Nasul (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 09.11.2013, 22:21)
draga Copp,
de aceea singura posibilitate care iti ramane este sa ai rabdare. Prost nu a fost nimeni in ecuatia aceasta, numai cineva a avut posibilitatea de a dicta exact dupa expresia populara cine plateste lautarii are dreptul sa aleaga partitura preferata. Citeste comunicatele bancii nationale din martie 2009 si ale FMI din acelasi an, apoi vei observa de asemenea exact ca in alte pelicule distractive un alt dicton care se adeverste Banca castiga INTOTDEAUNA. Insa asa cum spune prietenul meu Joe nici o afacere nu este atat de profitabila , daca iti este afectata reputatia. In actuala conjunctura presedintele prin rezultatele macroeconomice pe care le-a prezentat Romania in 2011 si prin raspunsurile pe care le-au dat firmele in domeniul hidrocarburilor si financiare este castigatorul detasat al acestei dispute.
2. ati citit macar vreodata documentul FMI
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 09.11.2013, 10:06)
stimati domni,
daca ati fi citit memorandumul cu FMI din septembrie ati fi putut observa cate inconsecventa sunt si aceasta nu denota ca partea romana ar fi vinovata, ce este mai important este ca membrii negociatori din partea FMI nici macar din punct de vedere al ortografiei nu au fost suficienti de atenti. De ce nu incercati intotdeauna cu blandete, indulgenta si rabdare sa va aplecati asupra unui text si sa il "rumegati" in liniste. Opinia domnului Presedinte nu poate fi decat de folos deoarece ar fi o parte in plus la masa negocierilor. Si ea va fi tot de partea noastra. Eu consider ca vom avea de castigat dintr-o asemenea oferta...
3. Nedumerire
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2013, 20:15)
Nastase mai are tupeulsa vorbeasca? Presedintele a IMPRUMUTAT (in ce eroare trebuie sa fie un fost prim ministru care nu stie (sau se face ca nu stie) ca nu Presedintele a imprumutat, ci Romania prin reprezentantii delegati/autorizati; Presedintele a imprumutat dar el a furat.