UPDATE Protest de amploare în Bucureşti împotriva modificării legilor justiţiei

ANDREI STAN
Politică / 6 noiembrie 2017

Protestul din Capitală împotriva modificării legilor justiţiei (Sursa foto: Dan Mihai Bălănescu/ Facebook)

Protestul din Capitală împotriva modificării legilor justiţiei (Sursa foto: Dan Mihai Bălănescu/ Facebook)

Peste 15.000 de persoane au mers în marş din Piaţa Victoriei până la Parlament strigând "Nu vrem să fim o naţie de hoţi" şi "Jos Guvernul"

--------

Actualizare 19:32 Iohannis: "Abordarea PSD-ALDE în legislaţia pe Justiţie - contraproductivă; românii bine au făcut că şi-au spus părerea"

Abordarea PSD-ALDE în ceea ce priveşte legislaţia pe Justiţie este "contraproductivă", a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis, care a apreciat faptul că românii şi-au spus părerea.

"Este lesne de înţeles de ce protestează românii fiindcă abordarea pe aceste modificări în legislaţia pe Justiţie este, în primul rând, lipsită de transparenţă, sunt şi aici, culmea, schimbări care se doresc a fi făcute împotriva sistemului şi cred că această abordare pe care o are PSD-ALDE în ultima vreme de a merge întotdeauna împotriva tuturor este o abordare total contraproductivă, iar românii bine au făcut că şi-au spus părerea", a afirmat Iohannis, întrebat despre protestele care au avut loc aseară, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, astăzi, la Ateneu, la Gala Asociaţiei Municipiilor din România.

(S.A.)

-------------

Actualizare 15:23 Iordache: "Ori există o foarte mare dezinformare, ori cei care protestează nu cunosc legile"

Protestatarii care şi-au exprimat aseară nemulţumirea nu au ştiut ce scrie în proiectele de modificare a legilor justiţiei, consideră vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Deputatul PSD a declarat astăzi, la Parlament: "Ori există o foarte mare dezinformare, ori cei care protestează nu cunosc legile, pentru că cele două probleme invocate - cea cu nunirea şi revocarea procurorilor, noi am prevăzut preşedintele să fie cel care are ultima semnătură, iar în ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, noi am prevăzut să fie instituţia independentă. Deci, repet, dacă protestăm, haideţi să ne uităm şi pe legi".

(S.A.)

--------------

Actualizare 15:15 Ludovic Orban: "PNL e pregătit să recurgă la forme de protest; ne batem să împiedicăm adoptarea prevederilor ce afectează independenţa Justiţiei"

Liberalii sunt pregătiţi în orice moment să recurgă la forme de protest pentru a împiedica adoptarea unor prevederi care să afecteze independenţa Justiţiei, a declarat astăzi liderul PNL, Ludovic Orban, cerând coaliţiei de guvernare să nu susţină proiectul de modificare a legilor justiţiei.

După şedinţa Biroului Executiv al PNL, de la Parlament, Ludovic Orban a afirmat, potrivit Agerpres: "PNL este solidar cu manifestaţiile de stradă ale societăţii civile pentru independenţa Justiţiei, pentru continuarea luptei anticorupţie, pentru integritatea în funcţia publică. PNL se bate, la nivelul Parlamentului, pentru a împiedica adoptarea oricărei prevederi legale care să afecteze independenţa Justiţiei, care să pună stavilă activităţii Justiţiei în lupta anticorupţie şi care să afecteze drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Precizez că noi, ca partid, suntem pregătiţi în orice moment să recurgem şi noi la forme de protest, care să cuprindă manifestaţii publice, marşuri, mitinguri sau alte tipuri de acţiuni de stradă".

El a precizat că nu există niciun fel de încercare din partea liberalilor de a politiza protestele: "Aţi văzut foarte clar că nu am avut niciun fel de tentativă de a politiza aceste mişcări. Am îndemnat simpatizanţii partidului, membrii partidului să susţină, să participe la aceste forme de protest, fiindcă poziţia PNL este similară cu poziţia exprimată de cetăţenii români care au participat la aceste forme de manifestaţie. De asemenea, considerăm că manifestaţiile publice, marşurile, mitingurile, demonstraţiile sunt necesare pentru că numai la nivel parlamentar, ţinând cont de aritmetica parlamentară, este foarte dificil să putem împiedica adoptarea propunerilor nocive ale partidului de guvernământ nu numai în domeniul Justiţiei, ci şi în ceea ce priveşte haosul economic care există. Cer partidului de guvernământ să nu susţină proiectul de modificare a Legilor Justiţiei, care este de fapt creaţia tripletei toxice pentru Justiţie - Iordache, Şerban Nicolae - Nicolicea - care exprimă un punct de vedere conservator, un punct de vedere care ne-ar întoarce 20 de ani în timp. Faptul că noi vom organiza astfel de manifestaţii nu afectează în niciun fel exprimarea publică a voinţei oricărui cetăţean român".

Liderul PNL a indicat că liberalii vor solicita "cu siguranţă" autorizaţie pentru mitinguri.

(S.A.)

-------------

Actualizare 11:25 Pavel Popescu (PNL): "E obligaţia noastră să spunem că nu mai vrem lideri politici condamnaţi penal"

Deputatul PNL, Pavel Popescu, a declarat astăzi că cetăţenii ţării noastre au obligaţia să spună că nu mai vor lideri politici condamnaţi penal, trimişi în judecată sau cu probleme de integritate.

Potrivit unui comunicat de presă, deputatul a precizat: "Astăzi, e obligaţia noastră să spunem că nu mai vrem lideri politici condamnaţi penal, trimişi în judecată sau cu probleme de integritate. Astăzi, trebuie să spunem toţi, în acelaşi glas, că nu vom accepta ca această guvernare toxică să ne distrugă prezentul şi viitorul copiilor noştri. Astăzi, trebuie să le spunem acestor politicieni toxici că nu ne reprezintă nici pe noi şi nici pe înaintaşii care şi-au dat viaţa pentru această ţară. Astăzi, trebuie să le spunem că nu vom mai accepta niciodată un regim care să controleze Justiţia, un regim care să ne fure şi care să ne deturneze de pe direcţia euro-atlantică pe care cu toţii am stabilit-o. Astăzi, trebuie să facem toate aceste lucruri, căci altfel tinerii de mâine se vor uita către noi şi ne vor întreba ce am făcut? Sper că atunci le vom răspunde fără a lăsa privirea în pământ".

(G.F.)

-----------

Actualizare 08:42 Remus Borza: "Instigarea la revolta populară, incompatibilă cu statul de drept şi democraţia"

Deputatul independent Remus Borza a precizat astăzi că partidele din opoziţie au cerut populaţiei să participe la proteste împotriva actualei coaliţii guvernamentale, fapt pe care demnitarul îl califică incompatibil cu statul de drept.

Remus Borza a declarat prin intermediul unui comunicat de presă: "Opoziţia a cerut populaţiei să iasă în stradă. Pretextul, legile justiţiei. Obiectivul, menţinerea aceluiaşi status quo inventat şi cultivat de regimul Băsescu. Cei din coaliţia de guvernare îl numesc statul paralel. Eu îl numesc statul beligerant. Pentru că se lupta cu propriile instituţii,propriile interese şi proprii cetateni. Un stat de drept este guvernat de principiul separaţiei puterilor. În sensul în care parlamentul da legi, guvernul administrează ţară şi justiţia aplică legea. Justiţia nu poate să interfereze nici în actul de guvernare, nici în procesul legislativ. Aşa stau lucrurile într-o democraţie matură şi funcţională."

Potrivit deputatului independent, în ţările civilizate parlamentului i se recunoaşte statutul de primus inter pares.

"Pentru simplu motiv că parlamentul este singura putere aleasă direct de către popor. Celalalte două puteri sunt numite. Şi atunci parlamentul are dreptul de a dezbate şi a vota o lege. Nu strada. Strada nu reprezintă poporul. Poporul şi nu justiţia, sau alte instituţii, poate să cenzureze activitatea parlamentului. Prin vot, anticipat sau la termen. Aşa funcţionează o democraţie. Cei care au pierdut anul trecut alegerile nu pot răsturna puterea politică, legitimată de un vot popular, prin forţă. România are nevoie de stabilitate socială, responsabilitate politică, predictibilitate fiscală şi creştere sustenabilă a economiei. Şi în fond pentru ce demonstrăm? Pentru un proiect de modificare şi adaptare a legilor justiţiei promovat încă de acum 2 ani de CSM şi renegat acum de aceiaşi instituţie.Noroc că avizele CSM sunt facultative. Altminteri în 2009 doamna Codruţa Kovesi nu mai lua cel de-al doilea mandat de procuror general al României. Sau demonstrăm cumva împotriva celor peste 1000 de decizii de condamnare a României de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului date doar în ultimii 10 ani. România este pe primul loc din UE la încălcarea drepturilor omului. Norvegia,de exemplu,are 28 de condamnări din 1952 până în 2015", a mai precizat Remus Borza.

De asemenea, deputatul a subliniat că în multe state europene Inspecţia Judiciară funcţionează în cadrul Ministerului Justiţiei.

"Ori demonstrăm ca Inspecţia Judiciară să rămână la CSM. Adică cel controlat să aprobe regulamentul controlorului şi tot cel controlat să aprobe raportul de control întocmit de controlor. Curat constituţional. În multe ţări europene I.J. funcţionează în cadrul MJ. Cu toate astea ministrul justiţiei, sensibil la solicitarea deontologilor şi a societăţii civile, a înţeles să dea mai multă autonomie IJ care urmează să funcţioneze că autoritate de sine stătătoare. M-am prins. Protestăm că Tudorel îl scoate din schemă pe preşedinte în procesul de numire a procurorilor şefi din Parchetul General. În America, tărâmul făgăduinţei şi al celei mai autentice democraţii, procurorul general este numit de senat şi nu de preşedinte, care incomparabil ale mai multe prerogative decât preşedintele tuturor românilor. Cu toate astea, Tudorel Teader nu l-a exclus pe preşedinte din procesul de numire a procurorilor şefi din structurile Parchetului General.

Sau poate protestatarii îşi doresc să platitm tot noi, boborul,zeci de milioane de euro daune şi despăgubiri date de CEDO victimelor abuzurilor şi erorilor judiciare. Răspunderea civilă delictuală nu este o invenţie a actualului ministru al justiţiei ci o prevedere a Codului Civil promulgat de Cuza în 1964 şi regăsită în legislaţia tuturor ţărilor europene", a declarat deputatul Borza.

(G.F.)

-----------

Mii de persoane s-au adunat, aseară, în Piaţa Victoriei din Capitală, la un protest împotriva modificărilor la legile justiţiei şi au plecat în marş spre Parlament, scandând "Justiţie, nu corupţie", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi" şi "Jos Guvernul". Pe traseu, numărul protestatarilor a ajuns la peste 15.000, potrivit news.ro. Între manifestanţi s-au aflat fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele USR, Dan Barna, şi prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, precum şi alţi membri ai USR, ai PNL şi ai Platformei România 100.

Iniţial, câteva mii de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei, iar la ora 19.00 au plecat în marş spre Piaţa Constituţiei pentru a protesta faţă de proiectul de modificare a legilor justiţiei propus de ministrul Tudorel Toader.

Numărul protestatarilor a crescut pe traseu. Traficul rutier a fost blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Oamenii s-au oprit câteva minute în Piaţa Universităţii, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989, au cântat Imnul naţional şi au scandat "România, trezeşte-te!".

Când au ajuns în faţa sediului Parlamentului, în Piaţa Constituţiei, numărul manifestanţilor ajunsese la peste 15.000. Aici, participanţii la protest au scandat "DNA să vină să vă ia", "Justiţie, nu corupţie!", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta", "Justiţie, nu corupţie", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi", "Jos Guvernul", "PSD, ciuma roşie", "CCR, sluga PSD", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Noaptea hoţi, ziua mafioţi", "Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi!", "Marş afară, trădători de ţară!", "Aţi minţit poporul cu televizorul!", "Jos Tăriceanu, Dragnea, Toader şi tot neamul!", "Olguţa, demisia!", "ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie!".

De asemenea, peste 10.000 de oameni s-au strâns în mai multe oraşe din ţară şi au protestat faţă de proiectul ministrului Justiţiei. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea, dar şi împotriva ministrului Tudorel Toader. La Cluj au fost peste 4.000 de manifestanţi, la Sibiu peste 3.000, iar la Timişoara peste 2.000 de oameni. În cele mai multe oraşe din ţară manifestanţii au pornit în marş pe străzi.

Protestele din ţara noastră, relatate pe larg de presa internaţională

Presa internaţională a scris, aseară, pe larg despre protestele de la Bucureşti şi din ţară împotriva modificării legilor justiţiei.

Agenţia Associated Press (AP) relatează că peste 7.000 de români s-au strâns în Capitală şi în alte oraşe pentru a protesta faţă de proiectul de modificare a legilor justiţiei, despre care criticii spun că vor slăbi eforturile pentru lupta anticorupţie.

Potrivit AP, manifestanţii s-au strâns în faţa sediului Guvernului de la Bucureşti, scandând "Democraţia este sub asediu" şi fluierând din vuvuzele.

AP notează că participanţii au putut fi auziţi strigând că Partidul Social Democrat (PSD) este "ciuma roşie".

Ştirea Associated Press a fost preluată de alte canale din SUA, precum New York Times, Washington Post sau Fox News.

Agenţia Reuters notează că aproximativ 12.000 de persoane mărşăluiau spre Palatul Parlamentului, scandând "Nu vrem să fim o naţiune de hoţi".

Spaniolii de la EFE au scris că peste 30.000 de persoane au ieşit pe străzile mai multor oraşe din România, la Bucureşti, Cluj, Sibiu sau Timişoara.

"Mii de români în stradă pentru independenţa justiţiei", a titrat şi Agenţia France Presse (AFP), care prezintă declaraţia unei manifestante. "Nu pot să rămân pasivă în faţa acestei tentative de subminare a independenţei justiţiei", a spus Oana, un medic în vârstă de 35 de ani, pentru AFP.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Am fost si eu la protestul din Bucuresti si am asistat la multe raspunsuri date de protestatari reporterilor media. Protestez fata de acele raspunsuri, contestand ferm ideea ca am fi victimele unui regim neocomunist. Nimic mai fals! In structurile Statului roman nu exista niciun neocomunist: guvernantii Romaniei sunt borfasi, mafioti, spalatori de bani si criminali. Sa se inceteze odata cu dezinformarea, si sa se raspunnda la cateva intrebari de bun simt: este Liviu Drangea neocomunist?; este Rovana Plumb neocomunista?; este Vosganian neocomunist?; si Gabriela Firea este neocomunista, atunci cand sustrage milioane de Euro din contributiile bucurestenilor, ca sa ii bage intr-o belea de catedrala? si cu ce este mai onorabil Florin Ciordache, decat a fost raposatul Fane Spoitoru?; dar barbatul Pandele a lui Firea, este el neocomunist, atunci cand sustrage banii publici pentru kitsch public?; si este Sevil Shhaideh neocomunista?; dar ce este neocomunist la Tariceanu? Dar Liviu Dragnea: este, el, mafiot?

    1. Peste 50 de ani o sa afli.

      Colos e capitalist pentru ca a acordat ajutoare de stat unor multinaționale. Prună e capitalistă pentru ca a declarat că drepturile omului sunt un lux. Iohannis e capitalist pentru ca a retrocedare imobile unor pretenari de la care le-a cumparat la pret de nimic cu bani din meditatii de ioga. Monica Macovei e capitalisră pentru că a rămas procuror ceaușist. Traian Băsescu e capitalist pentru că s-a îmbogățit in tim ce falimenta statul român.

    Nimeni nu se baga in ograda noastra!

    De acord cu Oana doar ca justitia m-a calit, am pierdut cu dreptea in mana, poate peste 20 ma mai adresez justitiei. 

    Justitia din tara nu te lasa sa te adresezi justitiei de afara doar daca ai f multi bani. 

    Cine rejudeca dosarele strambe din justitia " corupta"?

    Fotballul a adus albitri straini propun sa aducem judecatori straini pe acestia sa ii punem pe liber. 

    Din ce s-a spus laTV si s-a scris pana acuma,revolutia a fost organizata de straini,securisti si armata.Deci 'statul paralel'.Cine a inceput si condus distrugerile?Iliescu,Petre Roman(industria un morman de fiare vechi),Basescu(flota) etc.Basescu a mai continuat dsitrugerile 10 ani(dupa cursurile initiale).Bravo natiune!Masa mare a manifestantilor,am fost noi,nemultumitii sau naivii.Profitorii au stat in umbra.In zilele noastre,presupun,ca statul paralel este acelasi,cu unele modificari.

    Vointa lor a fost aruncata la gunoi.

    Uk au votat afara din Ue, nu s-a schimbat nimic. 

    Interesul poarta fes-ul ! 

    Caini latra ursul trece! 

    Andronescu spune bine ca trebuie sa ne supunem majoritati!

    I-am votat de 27 de ani si o sa ii mai votam! 

    Straini ne vad corupti.

    Nu ne primesc in Shangen.

    Inseamna ca esti vinovat Borza ca ne conduci? 

    1. Străinii văd ce vopsește toată ziua propaganda securistă. Interesul insolvenților de 6 ani și marelui domeniu IT care parazitează bugetele de stat, interesul capitalului străin și al firmelor Securității este ca românul mediu să fie jupuit, să nu aibă drepturi, să nu poată contesta nimic, să nu aibă un sistem de justiție fără culoare, să nu aibă sistem sanitar neprivat sau educațional de calitate.

      Interesul japițelor securiste este să-i ia naiba pe români atât timp cât nu sunt ei la butoane, iar când ajung la butoane, fac tot posibilul să vă ia naiba. :) 

      Suntem ca in Coreea.

      Ca sa o scurtam : decat sa ' behaiti" prin piete ,mai bine mergeti la vot ,cand trebuie.!

      Sa iasa cine trebuie.

      Cum?

      Mai scapa cate un amanunt prin presa, acelasi om voteaza de 2 sau 99 de ori, contra cost bineanteles. 

    Limbajul ,Borza ,limbajul te arata ce esti :'' INSTIGAREA ...'' (aoleu ce independent esti , si ce iubitor est de stat de drept)Vezi ,mai ,ca nu opozitia de 2 bani i-a adus pe oameni in strada , vezi , mai , ca esti ca Iliescu

    ....Simplu si la obiect d-le Borza...sa nu crezi ca prostesti lumea prin discursul matale :

    Politicul prin Ministrul Justitiei ( fiind numit politic...cazul d-lui "Alta intrebare" ) vre sa "subordoneze " JUSTITIA....sa-si poata "maslui" dosarele penale pe care le au Dragnea si Tariceanu s.a.m.d... Vreau prag la abuz in serviciu ??? de ce ??? sa scape Dragnea ....

    Independentul asta de Bogza tot cauta sa dea exemple dintr-o tara sau alta...cum e organizata Justitia...Da d-le Bogza dar in acele tari nu exista corupti si penali la varful conducerilor politice. Dati un exemplu (o tara) unde si presedintele Senatului si a Camerei Deputatilor sunt condamnati sau au dosare penale si sunt pe functii ???? 

    1. a bagat Hidroelectrica in insolventa. KPMG pres de sters pe bocanci. Cine altul ar modifications raportul financial ca sa aiba sure milioane pierderile si sa nu-i posts interests prestigiul semnaturii auditului. La fe can la Oltchim...

    Ti-am spus modic inseamna 1 ron, Cjue iti conforma ce am spus.

    Pe Javroche da-l afara. 

    Sunt consilierul tau gratuit :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb