UPDATE Robert Cazanciuc: "Vechea lege a insolvenţei, o cvasi-fraudare a Bugetului de Stat"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 22 octombrie 2013

Robert Cazanciuc: "Vechea lege a insolvenţei, o cvasi-fraudare a Bugetului de Stat"

Update 13:12 Moţiunea simplă privind Codul insolvenţei a fost respinsă de deputaţi

Moţiunea simplă iniţiată de 55 de deputaţi PP-DD şi PDL şi intitulată "Opriţi instituţionalizarea inchiziţiei audiovizualului şi manipularea democraţiei" a fost respinsă, astăzi, de plenul Camerei Deputaţilor.

Moţiunea simplă a fost respinsă cu 65 de voturi "pentru", 234 "împotrivă" şi 21 de "abţineri".

----

Vechea lege a insolvenţei prezintă numeroase deficienţe şi facilitează o cvasi-fraudare a bugetului de stat şi a creditorilor de bună credinţă, a declarat, ieri seară în plenul Camerei Deputaţilor, Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cu ocazia dezbaterilor pe moţiunea simplă privind Codul Insolvenţei. Domnia sa a subliniat că ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind adoptarea Codului Insolvenţei conţine prevederi foarte importante privind stoparea cumulării de datorii în perioada derulării procedurii de insolvenţă.

Ministrul Justiţiei a explicat: "Ultimii ani ne-au arătat că vechea lege a insolvenţei favorizează debitorul în devafoarea creditorilor. Au fost foarte puţine reorganizări de succes, iar multe societăţi aflate în insolvenţă s-au folosit de lege pentru a prelungi momentul intrării în faliment şi pentru a-şi sterge datoriile. Prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată recent de Guvern, debitorii şi creditorii sunt pe alte poziţii de forţă. Astfel, planul de reorganizare, care reprezintă un instrument de ştergere a creanţelor, trebuie votată de 50% din masa credală, durata de reorganizare este de un an, iar creanţele curente ale unei companii aflate în insolvenţă nu mai pot creşte la nesfârşit. Noua lege a insolvenţei permite creditorilor să treacă la executări silite dacă societatea aflată în insolvenţă are depăşit termenul de plată cu peste 90 zile".

Robert Cazanciuc a respins acuzaţiile aduse Guvernului prin moţiunea simplă depusă de 54 de parlamentari, arătând că a fost respectat principiul transparenţei prin perioada lungă de dezbatere a Codului Insolvenţei şi că noua legislaţie îi va încuraja pe cei oneşti, care intră în insolvenţă, pentru că au o problemă reală şi nu pentru că vor să-şi fraudeze creditorii.

Ministrul Justiţiei susţine că a fost nevoie de prevederi speciale pentru audiovizual, pentru că societăţile care activează în domeniu au un regim aparte. Domnul Cazanciuc a subliniat că suspendarea licenţei companiilor din domeniul audiovizual se face până la data aprobării planului de reorganizare şi că televiziunile şi posturile de radio trebuie să dovedească că îşi pot respecta, în continuare obligaţiile faţă de publicul larg.

Ministrul Justiţiei a respins, de asemenea, şi acuzaţile de aplicare retroactivă a noului cod al insolvenţei , spunând că orice schimbare a legislaţiei din domeniu trebuie să se aplice imediat. Domnia sa a subliniat că sub noul cod al insolvenţei vor intra şi regiile autonome deţinute de stat, Guvernul dorind să stopeze activitatea defectuasă a acestora.

Textul moţiunii simple de cenzură privind codul insolvenţei a fost lecturat ieri de deputatul PP-DD Liliana Mincă.

Deputaţii semnatari ai moţiunii au acuzat Guvernul că vor să distrugă economia şi că vor să instituţionalizeze inchiziţia audiovizualului. Liliana Mincă a declarat: "Guvernul Ponta nu se pricepe la multe, dar, cu siguranţă, ştie ce trebuie să facă astfel încât să distrugă România. Guvernul Ponta ignoră problemele reale şi vrea să ne transforme în soldaţi teleghidaţi. Ordonanţa de urgenţă privind aprobarea codului insolvenţeie prejudiciază mediul economic, încalcă libertatea presei şi acordurile cu FMI şi Banca Mondială. Prin această ordonanţă, Guvernul ponta se războieşte cu trusturile de presă ostile puterii. Ordonanţa este o metodă de eutanasiere a câinelui de pază a democraţiei".

Deputaţii care susţin moţiunea de cenzură au acuzat Guvernul de aplicare retroactivă a prevederilor Noului Cod al insolvenţei, despre care spun că distruge şansele de redresare a companiilor, prin scurtarea perioadei de reorganizare şi prin permiterea executării silite în perioada derulării insolvenţei. Ei susţin că ordonanţa este neconstituţională şi că reprezintă un atac direct la libertatea de exprimare.

Deputaţii PSD şi PNL au sărit în apărarea Guvernului, arătând că vechea lege a insolvenţei a permis fraudarea bugetului de stat, precum şi manipularea administratorilor judiciari în aprobarea unor planuri de reorganizare nerealiste.

Deputaţii USL au ţinut să menţioneze că vechea legislaţie permitea cumularea de datorii în perioada insolvenţei mai mari decât cele înscrise la masa credală , dar şi ştergerea de datorii în detrimentul creditorilor.

Votul pentru Moţiunea de Cenzură urmează să fie dat de deputaţi în această dimineaţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cvasi guvernantii acestei tari adopta cvasi- legi ,intr-un parlament cvasi-functional.

    1. El este ministrul justitiei din Romania !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb