UPDATE: SCANDAL CU REPETIŢIE Carnea de vită şi cal din ţara noastră, retrasă de pe piaţa din Marea Britanie

A.C.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 noiembrie 2013

Update 15:53 Mănăstireanu: "Nu am primit toate datele privind conservele din carne de vită suspectate"

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu a primit, până în prezent, pe sistemul european rapid de alertă, toate datele referitoare la lotul de conserve din carne de vită, provenite din ţara noastră şi suspectate de autorităţile din Marea Britanie că ar conţine carne de cal, a declarat, azi, preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, conform surselor de presă.

Domnia sa a precizat, de asemenea, că în urma scandalului cărnii de cal din Franţa, Comisia Europeană (CE) a hotărât ca toate produsele din carne de vită comercializate pe piaţa europeană să fie controlate din punct de vedere al ADN-ului, mai transmit sursele citate.

---

Update 13:58 Daniel Constantin: "România este arătată prea repede cu degetul"

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat, în cadrul conferinţei de astăzi de la Indagra, că "România este arătată prea repede cu degetul".

Constantin a subliniat faptul că ar trebui analizate cu mare atenţie scandalurile precum cel referitor la posibila livrare a unor conserve ce conţineau carne de cal, în loc de carne de vită, în Marea Britanie.

Domnia sa a precizat: "Eu fac un apel şi către presă şi către toţi cei care arată foarte repede cu degetul către România, întâi să analizeze cu foarte mare atenţie. Dacă vinovatul este în România, de fiecare dată am spus că îl vom pedepsi, nu îi mai dăm voie să iasă pe piaţa Uniunii Europene. Vom lua toate măsurile necesare. Dar mi se pare totuşi că prea repede este arătată România cu degetul, prea repede se mediatizează. Eu m-am uitat aseară pe toate canalele din Marea Britanie după ce sigur că în România era breaking news peste tot < carne de cal din nou din România etichetată ca şi carne de vită >. Nu am văzut acolo un breaking news legat de subiectul acesta".

Ministrul Agriculturii a explicat că, dacă într-adevăr lucrurile se certifică, este un caz grav şi că se va acţiona în consecinţă. În acest sens, Constantin a declarat: "Deja facem toate analizele necesare. Lotul din ianuarie care a fost contaminat se pare că are şi anumite mostre care sunt păstrate la cel care a exportat. Se fac toate analizele de rigoare pe mostrele respective. Din ce mi-au spus medicii veterinari se pare că nu se constată urme de carne de cal peste limita admisă".

---

Ţara noastră se află, din nou, în centrul atenţiei la nivel european, după ce Marea Britanie a retras de pe piaţă un lot de conserve de carne de vită feliată, provenind din România, în urma unor analize care au confirmat că produsul ar fi conţinut ADN de cal, potrivit surselor din preia internaţională.

Autoritatea britanică pentru alimente, The Food Standards Agency (FSA), a anunţat că produsul a fost realizat la noi în ţară, în ianuarie 2013 şi a vândut lanţurilor de magazine Home Bargains (TJ Morris Ltd) şi Quality Save din Marea Britanie.

Conservele de 320g, etichetate drept "felii de carne de vită în sos", conţineau intre 1% si 5% ADN cabalin, arată FSA.

Prezenţa ADN-ului de cal a fost identificată în cadrul unor teste de rutină făcute de autorităţile din Lincolnshire County. Conservele au fost retrase imediat de pe piaţă, indică FSA, pe motiv că în lista de ingrediente nu a fost trecută şi carnea de cal.

Acesta este cel de-al doilea scandal alimentar în care este implicată ţara noastră în Europa, după ce la începutul anului mai multe state precum Franţa, Marea Britanie sau Olanda au reclamat faptul că furnizorii români au substituit carnea de vită cu cea de cal, pentru a-şi spori profitul. Ulterior, acuzaţiile au fost retrase, dovedindu-se că, în realitate, carnea nu ar fi provenit de la noi din ţară.

Ţara noastră se află, zilele acestea, în plin scandal alimentar, după ce o cantitate de 7.500 de kilograme de carne de pui de la Avicola Călăraşi a fost retrasă din supermarketuri din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Braşov, în unele cazuri existând suspiciunea infestării cu salmonella.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb